Het Voedingcentrum presenteert in 2016 haar nieuwe richtlijnen rondom eten en drinken. De Schijf van Vijf blijft bestaan, maar bepaalde voedingsadviezen veranderen. Wat is er nu al bekend?

Over het Voedingcentrum
Door de jaren heen, en met name tijdens de suiker-is-de-duivel-hype, werd het Voedingcentrum niet altijd serieus genomen. Onder meer joop.nl schreef een kritisch artikel over het Voedingscentrum. Hier kreeg het onder meer de kritiek niet met haar tijd mee te gaan. Onderstaand proces maakt voor mij duidelijk waarom: om gefundeerd advies te kunnen geven, is gedegen onderzoek nodig. Pas als je alles zeker weet, mag je als voedselautoriteit met richtlijnen naar buiten treden.
Ik ben het echter niet eens met de conclusie van joop.nl dat het Voedingcentrum mensen weg wil houden bij wat ‘echt gezond’ is. Wat weten we daar tenslotte over? Er is nog zo weinig zeker te stellen dat eten niet snel goed of fout is. Onder aan het artikel van joop.nl reageert JamesW dan ook met een kritische noot dat je met een wanorde aan wetenschappelijke bronnen noemen ook niet verder komt.
Het Voedingscentrum is er vooral om een algemene richtlijn te geven voor mensen die door de overdosis aan voedingsadviezen niet meer weten waar ze het moeten zoeken. Omdat het informatie gefundeerd moet aanbieden én aan een breed (en steeds breder) publiek, kost het tijd om de adviezen te formuleren. Dat betekent twee dingen:
- Je kunt ervan uitgaan dat het Voedingcentrum niet zomaar wat zegt (en daarom is het ook weinig gevoelig voor hypes);
- Je moet richtlijnen zien zoals ze zijn: als richtlijn en niet als onomstreden waarheid.
Over vijftig jaar zou het zomaar kunnen dat we lachen om het voedingsadvies van nu. Tot die tijd kun je voor jezelf bepalen wat voor jou werkt. Het Voedingcentrum en haar adviezen zijn wat dat betreft betrouwbaarder dan een willekeurige panieksite of een populaire eetblog waar bepaalde voedingsstoffen (zoals koolhydraten, of vetten, of suiker, of eiwitten) worden vermeden of juist geprezen.
De nieuwe Schijf van Vijf
Hij is er nog niet, maar wordt al wel aangekondigd. De nieuwe Schijf van Vijf verschijnt in 2016. De grootste verandering zal waarschijnlijk het logo zijn van de Schijf van Vijf.
“Met de huidige Schijf willen we alles tegelijkertijd laten zien: alle vakken en vijf regels. Uit nieuw onderzoek blijkt dat mensen niet zoveel informatie ineens kunnen bevatten en onthouden. Daarom beperken we in het nieuwe beeldmerk de kennisboodschappen tot de meest belangrijke. Het beeldmerk zal dus niet meer alles ineens willen uitleggen, maar werkt als een prikkel die mensen aanzet om aan gezond eten te denken en zich er verder in te verdiepen.”
De nieuwe richtlijnen Voedingcentrum 2015
Eet meer plantaardig en minder dierlijk. Dat is het belangrijkste advies van het Voedingcentrum. Vervolgens wordt dit advies toegelicht met diverse richtlijnen.
Dagelijkse inname
- minimaal 200 gram groente
- ten minste 200 gram fruit
- ten minste 90 gram bruin/volkoren brood of andere volkorenproducten
- ten minste 15 gram ongezouten noten per dag
- enkele porties zuivel, waaronder melk of yoghurt
- drie koppen thee
- maximaal 6 gram zout per dag
Wekelijks
- eet elke week peulvruchten
- eet eens per week vis – bij voorkeur vette vis
Algemeen
- drink gefilterde koffie in plaats van ongefilterde koffie
- beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees
- drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken
- drink geen alcohol of maximaal één glas per dag
- vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën
Supplementen
- supplementen zijn niet nodig, alleen voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt
Wat vind jij van (de adviezen van) het Voedingcentrum?
Downloaden nieuwe voedingsadviezen: klik hier
Geef een reactie