Voel je je minder gelukkig dan je zou willen? Annemiek van Zentana heeft 7 tips voor een happy mind. Het zijn simpele stappen waarmee je je echt gelukkiger kunt voelen – hou je geest gezond en geniet meer!
1. Geef jezelf een half uurtje voor ‘mindwandering’
Tegenwoordig zijn we met onze gedachten altijd wel ergens anders. De tijd die we in ons hoofd doorbrengen, zorgt er echter voor dat we minder gelukkig zijn. Dat ontdekte de Amerikaanse onderzoeker Killingsworth tijdens een onderzoek onder ruim 2.000 mensen.
Zijn conclusie luidde dan ook: ‘A Wandering Mind Is an Unhappy Mind’. Volgens Killingsworth dwalen onze gedachten 46,9 procent van de tijd af, ongeacht wat we doen. In het Engels hebben ze er een mooie term voor: mindwandering.
Voor een happy mind is het dus belangrijk om in het huidige moment te leven. Als jij in gedachten veel bezig bent met het verleden of de mogelijk toekomst, geef jezelf dan een half uurtje per dag voor mindwandering. Probeer de rest van de dag vooral bezig te zijn met wat je op dat moment aan het doen bent.
2. Neem een pauze en een diepe ademteug
Als je voor je gevoel wel erg vaak in de mogelijke toekomst of het verleden leeft, probeer jezelf dan steeds terug te brengen naar het huidige moment door te pauzeren en een paar keer lang en diep adem te halen. Waar ben je nu? Wat zie, hoor en voel je?
3. Houd je mind bezig
Probeer waar mogelijk geen verhalen in je hoofd te creëren, het verleden te herkauwen of toekomstscenario’s uit te spelen. Richt in plaats daarvan je aandacht naar buiten op wat er in de echte wereld gebeurt.
Je kunt ook proberen iets te doen wat je uitdaagt, iets dat je geest zó bezighoudt dat je gedachten moeilijker kunnen afdwalen. Bijvoorbeeld een moeilijke puzzel of het leren van een nieuwe taal.
4. Zoek dingen om te doen, niet dingen om over na te denken
Uit onderzoek weten we positieve activiteiten ons gelukkig maken. Denk hierbij aan kletsen met een vriendin, jezelf een geluksarmbandje cadeau doen of je kind of partner een fijne massage geven.
Ga het ook echt doen, want alleen dan krijg je die fijne emotionele boost. Alleen erover fantaseren is vrijwel nooit fijner dan de daadwerkelijke ervaring.
5. Kies activiteiten die je boeien
Doe je activiteiten die je boeiend vindt, dan is de kans groter dat je in een flow komt. Een flow is de mentale toestand van volledig opgaan in wat je aan het doen bent. Je bent gefocust en aanwezig. De meeste mensen ervaren een toestand van flow als positief en plezierig. Deze gemoedstoestand sluit ook goed aan bij punt 6 – in een flow komt dit vaak automatisch.
6. Doe alles met aandacht
Dwing jezelf om er met je aandacht bij te zijn als je iets doet. Leg dus niet gedachteloos je sleutels weg, maar kies bewust een plek uit waar je ze gaat neerleggen en kijk ook naar de sleutels terwijl je ze neerlegt. Dat je daarna je sleutels gemakkelijker vindt, heeft al een positief effect op je humeur.
7. Blijf positief: een happy mind train je!
Als je nog steeds moeite hebt om het piekeren te stoppen, probeer dan positief te blijven. Hoewel onderzoek suggereert dat mindwanderen je stemming geen goed doet, lijkt positief mindwanderen toch weer niet zo slecht te zijn.
In feite maakt mindwanderen over positieve dingen ons net zo gelukkig als helemaal niet nadenken. Als je merkt dat je vastzit in je gedachten, probeer ze dan om te buigen naar positieve gedachten, bijvoorbeeld door dankbaarheid te beoefenen, te genieten van het moment, of door de situatie te herkaderen om de positieve kanten ervan te zien. Daarmee negeer je niet het negatieve, maar erken je die kant en verplaats je je aandacht naar wat wel goed gaat
Merk je dat je steeds verzandt in negativiteit, praat dan eens met je huisarts, een coach, of een psycholoog. Soms kunnen een paar gesprekken je al helpen, soms is een gesprek een eerste stap naar nodige (langdurige) hulp. Beide zijn prima!
Bronvermelding
- Killingsworth, M.A. et al. (2010). A wandering mind is an unhappy mind. Science, 330(6006):932.
Geef een reactie