Je kunt gezonder genieten in alle opzichten: ga gezond bewegen en gezond eten – en geniet van allebei! Het kan natuurlijk nog breder – we schreven eerder al over positief leven, groen doen en veerkracht vinden. In die lijn zocht ik uit hoe ik en anderen het volgende aanpakten: hoe vind je goede zorg?
Hoe vind je goede zorg: kijk breder & en richt je op preventie
Goede zorg beperkt zich niet tot een tandarts, een psycholoog, een coach of een fysiotherapeut. Het is veel breder dan dat. Zelfzorg omvat ook zaken die je misschien als ‘luxe’ of ‘overdreven’ ziet, maar die positieve impact kunnen hebben op je gezondheid.
‘Liever voorkomen dan genezen’ is een wijze uitspraak. Toch investeren we niet vaak in onszelf als we denken dat we bepaalde zorg niet nodig hebben. Natuurlijk ga je geen pleisters plakken als je nergens bloedt, maar je draagt wel kniebeschermers als je voor het eerst inline skates aantrekt. Je blaast op je eten als het heet is in plaats van gelijk een hap in je mond te stoppen. Er is zoveel wat we preventief doen: het is gek dat we dit niet doortrekken in zorg.
Een paar tips als voorbeeld:
- Ga vaker naar de mondhygiënist. Dit kun je in overleg met je tandarts doen (bijvoorbeeld als ze in dezelfde praktijk zitten), maar je kunt het prima zelf initiëren. Bezoek vlak voor je controleafspraak de mondhygiënist zodat de tandarts nog beter kan zien hoe het er met je gebit voor staat. Twee keer per jaar zo’n onderhoudsbeurt maakt bovendien dat je gebit er echt beter uit gaat zien.
- Vind een goede masseur. Leg, afhankelijk van je budget, eens per kwartaal, maand, of zelfs week wat geld opzij voor een goede massage. Je staat (of ligt) stil bij wat er in je lijf speelt, je merkt waar ‘knopen’ zitten en waar je spieren stijf en stram zijn, leert meer over je houding en over welke blessuregevoeligheden je hebt. Kortom: je geeft jezelf oprechte aandacht onder begeleiding van een professional. Dat is zowel preventief als nazorg!
- Ga naar de fysiotherapeut, ergotherapeut of chiropractor. Vaak wordt deze zorg (deels) vergoed door je zorgverzekeraar. Dit kan bij (beginnende) klachten, of als je situatie verandert (andere werkplek). Of: noteer komende maand elke dag kort of je lichaam goed voelt. Heb je ergens pijn? Waar? Wat voor pijn? Bezoek na die maand een professional die je tips kan geven voor bijvoorbeeld je houding. Zeker bij ’te weinig’ klachten om ermee naar een arts te gaan kom je een heel eind met preventie.
Hoe vind je goede zorg: slim zoeken
Waarschijnlijk denk je bij slim zoeken naar goede zorg aan zoeken via zorgvergelijkingswebsites, maar er zijn meer mogelijkheden. Voor je nieuwe zorgverzekering zijn vergelijkingswebsites soms handig, maar wat als je een fysiotherapeut nodig hebt? Of wat als iemand je bij klachten als tip geeft om een keer een chiropractor op te zoeken? Of een goede sportmasseur/masseuse?
In dat soort gevallen is Google mijn grootste vriend. Nadat ik heel simpel op ‘sportmassage [woonplaats]’ heb gezocht, bekijk ik de websites die ik tegenkom. Dit zijn mijn criteria:
- Een website. Zonder (eigen) website vind ik het lastig in te schatten wat iemand mij te bieden heeft of wat hun expertise is.
- Persoonlijk verhaal. Soms is dat de missie, de drijfveer, of echt een persoonlijk stuk over waarom iemand het werk doet dat ze doen.
- Online mogelijkheden. Moet ik meteen bellen, of kan ik ook appen of een e-mail sturen? Bellen is voor mij (en veel anderen) toch een drempel. Daarom vind ik zo’n beetje alle andere contactmogelijkheden fijner. Dit is overigens niet doorslaggevend als aal de eerste twee criteria is voldaan.
Waarom zo persoonlijk?
Je kunt je afvragen waarom het persoonlijke verhaal ertoe doet. Ik vind dat echt belangrijk, want bij zorgverlening moet je iemand kunnen vertrouwen. Je wilt iemand serieus kunnen nemen. Zonder klik gaat dat voor mij niet. Toen ik op zoek ging naar iemand die met mij ontspanningsyoga kon doen, sprak het stuk ‘ik ben echt niet de hele dag zen’ mij meteen aan. Ik ben namelijk vrij nuchter en dacht dat dit beter aan zou sluiten. Wil jij juist iemand die dag en nacht zen is omdat dat beter op jouw behoeften aansluit, dan is deze aanbieder misschien minder passend voor jou. Zo kom je dus sneller bij de juiste persoon terecht.
Goede zorg vinden via platforms
Wat betreft websites voor zorgvergelijkers: die gebruik ik niet heel vaak. Soms vind ik het handig om op een rij te krijgen wat de beoordelingen zijn van een bepaalde aanbieder. Maar er zijn twee websites, waarvan ik de eerste zelf heb gebruikt, die ik per uitzondering echt heel handig vind.
- De lieve tandarts – dit platform wil zoveel mogelijk mensen op een fijne manier (weer) naar de tandarts laten gaan. Gebitsproblemen voorkomen kan namelijk heel sterk bijdragen aan je algehele gezondheid. Ik heb zelf een lieve tandarts gevonden waardoor ik na dertig jaar niet meer opzie tegen een controle – en zelfs boren vind ik niet meer eng.
- Zorgscore – deze is vrij nieuw, maar wat ik er aantrekkelijk aan vind, is dat het je alleen relevante beoordelingen laat zien. Zorgscore haalt de beoordelingen van verschillende reviewsites en toont dan alleen het gemiddelde van de reviewsite met de meeste beoordelingen. Je kunt er bovendien voor bijna elk soort zorg op zoek, van fysiotherapeut tot dieetadvies en van dokter tot thuiszorg. Ik heb onder meer gebruikgemaakt van de fysiotherapeut om gezonder thuis te werken.
Andere, algemene websites (en wat bekendere) heb je natuurlijk ook. Ik vind die al snel wat onoverzichtelijk worden. Wat ik dus altijd doe, is na een vergelijking kijken op de eigen website van een aanbieder. Hier staat soms ook een persoonlijke tekst op, en zoals gezegd vind ik een klik heel belangrijk. Als ik mijn tandarts bijvoorbeeld niet aardig zou vinden, denk ik niet dat ik snel mijn best doe voor mijn gebit – zelfs ondanks het feit dat ik dat voor mezelf doe. Ik kan nog zo hard roepen dat ik echt beter ga stokeren, maar zo nu en dan kan iedereen wel wat (extra) aanmoediging gebruiken. Gun dat jezelf!
Hoe pak jij het vinden van goede zorg aan? Waar maken je vrienden, je buren, je collega’s gebruik van? Wat helpt hen?
Geef een reactie