Waarschijnlijk weet je dat probiotica – ook wel ‘gunstige bacteriën’ – goed zijn voor je darmen. Wist je dat ze daarnaast nog meer doen voor je gezondheid? Healthblogger Annemiek vertelt wat ze voor je kunnen betekenen.
Waarom probiotica niet alleen goed zijn voor je darmen
Wat probiotica voor onze darmen doen, weten de meesten. De gunstige bacteriën onderdrukken mogelijk schadelijke bacteriën in onze spijsverteringsorganen. Dat doen ze op twee manieren:
- Door te concurreren om voedingsstoffen.
- De strijd aangaan om ruimte te krijgen in het darmkanaal.
Naast dat ze op deze manier bijdragen aan een gezond darmmilieu, hebben probiotica deze 5 gezondheidsvoordelen:
1. Probiotica dragen bij aan een goede spijsvertering
Probiotica zijn belangrijk voor een goede spijsvertering. Darmen die gezond zijn, zijn nu eenmaal effectiever in hun bijdrage aan het verteren van voedsel.
Daarnaast brengen gunstige bacteriën de zuurgraad in de darmen in balans. Op deze manier creëren ze een minder aantrekkelijke omgeving voor ongunstige bacteriën en andere ziekteverwekkers. Ook daarmee dragen probiotica bij aan een goede spijsvertering.
2. Goed voor het cholesterol
Een gezond cholesterol is belangrijk voor de gezondheid van ons hart. Onderzoekers van de Tianjin University ontdekten dat probiotica een gunstig effect hebben op ons cholesterol. Ze zagen een lager cholesterolgehalte bij mensen die probiotica namen, vooral bij mensen die Lactobacillus-soorten gebruikten.
3. Sterke weerstand
Weet je wat de overeenkomst is tussen probiotica en vitamine C? Beide helpen om je weerstand op een gezond peil te houden. Dat doen ze op een verschillende manier, maar de uitkomst is hetzelfde.
Beide voedingsstoffen reguleren namelijk de immuunrespons. Dat betekent dat ons immuunsysteem optimaal reageert op ziekteverwekkers van buitenaf. Dus niet te langzaam of te snel en ook niet te zwak of te heftig.
Vitamine C doet dat onder andere door de vorming en rijping van bepaalde immuuncellen te stimuleren en deze cellen te beschermen, zodat ze hun belangrijke werk kunnen doen.
Probiotica hebben onder andere een regulerende invloed op immuuncellen die onze slijmvliezen beschermen, zodat deze optimaal blijven werken. Hierbij zetten ze verschillende processen in gang die allemaal bijdragen aan een sterke weerstand.
Dat blijkt onder andere uit onderzoek door wetenschappers van de Universiteit van Tucumán. Zij ontdekten dat probiotische bacteriën samenwerken met de cellen die onze darmwand bekleden voor de aanmaak van verschillende stoffen die ziekteverwekkers bestrijden.
Ook activeren probiotica bepaalde immuuncellen en versterken ze de darmbarrière. Dat komt doordat ze aan de basis staan van lichaamseigen stoffen die de darmwand beschermen.
4. Kan schimmelinfecties helpen voorkomen
Als je probiotica neemt tijdens een antibioticakuur, kan dat helpen om een te sterke groei van Candida tegen te gaan. Deze schimmel kan de plek innemen van gunstige bacteriën die door de antibiotica zijn gedood.
Doordat probiotica de uitgroei van Candida tegengaan, kunnen ze helpen om een infectie met deze schimmel te voorkomen. Dat blijkt uit diverse onderzoeken. Zo zagen wetenschappers dat er minder vaak bloedinfecties door Candida optraden bij ernstig zieke kinderen die naast de antibiotica ook probiotica kregen.
Daarnaast zijn er aanwijzingen dat probiotica kunnen helpen om darminfecties tegen te gaan en het milieu in de vagina gezond te houden, zodat het risico op een infectie afneemt.
Wil je weten hoe je probiotica inneemt tijdens een antibioticakuur? Lees dan dit artikel.
5. Probiotica dragen bij aan gezonde gewrichten
Onze darmflora speelt een belangrijke rol als het gaat om de gezondheid van onze gewrichten. Een onbalans in de darmflora kan namelijk leiden tot onnodige en schadelijke ontstekingen in onze lichaam, zoals het geval is bij artritis.
Probiotica kunnen helpen om ontstekingsreacties te reguleren. Er vinden dan enkel nuttige ontstekingsacties plaats in ons lijf en ze brengen ons lichaam geen schade toe.
Er zijn aanwijzingen dat Lactobacillus– en Bifidobacteriën een gunstig effect hebben op mensen met artritis. Tot nu toe lijkt de bacterie L.casei de sterkste kandidaat als het gaat om het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van gezonde gewrichten.
Bronvermelding
- Galdeano, C.M. et al. (2019). Beneficial Effects of Probiotic Consumption on the Immune System. Annals of nutrition and metabolism, 74(2), 115-124.
- Wang, L. et al. (2018). The effects of probiotics on total cholesterol. A meta-analysis of randomized controlled trials. Medicine (Baltimore), 97(5): e9679.
- Khare, A. et al. (2010). Cholesterol-Lowering Effects of Lactobacillus Species. Current microbiology, 77(4):638-644.
- Ferro, M. et al. (2021). Probiotic Supplementation for Rheumatoid Arthritis: A Promising Adjuvant Therapy in the Gut Microbiome Era. Frontiers in pharmacology, 12, 711788.
- Kumar, S. et al. (2013). Evaluation of efficacy of probiotics in prevention of candida colonization in a PICU-a randomized controlled trial. Critical care medicine, 41(2), 565-72.
- Murzyn, A. et al. (2010). The effect of Saccharomyces boulardii on Candida albicans-infected human intestinal cell lines Caco-2 and Intestin 407. FEMS microbiology letters, 310(1), 17-23.
- Wang, Z. et al. (2019). Probiotics for the Treatment of Bacterial Vaginosis: A Meta-Analysis. International journal of environmental research and public health, 16(20), 3859.
Geef een reactie