Jaren geleden rende ik met de Microsoft Health Band. Daarna stapte ik na een paar tussenstappen over op de Apple Watch. Tussendoor heb ik zowel persoonlijk als voor werk meerdere andere horloges en health bands mogen testen en ben ik geëindigd bij Garmin. Maar welk sporthorloge kies je? Hoe bepaal je wat het beste bij je past?
Apple Watch als sporthorloge
Dit was jarenlang veruit mijn favoriete horloge. Ik kon er eindeloos veel apps op zetten en in combinatie met mijn iPhone werkte het prima. Toch kwam er een einde aan de ‘liefde’ toen mijn sporthorloge geen GPS meer kon vinden tijdens het fietsen. Zomaar. Van het ene op het andere moment.
Na eindeloos veel testen, herinstallaties, updates en contact met de klantenservice van Apple deed ik iets radicaals: ik bestelde het peperdure nieuwe horloge van Apple. Helaas bleek hieruit dat het niet aan het horloge lag: ik zou zowel mijn telefoon als mijn sporthorloge volledig leeg moeten halen en ‘opnieuw’ moeten beginnen qua apps en instellingen. En ook dan waren er geen garanties dat alles goed zou werken…
Ik zag mezelf al dagenlang foto’s overzetten (ik heb er meer dan 32.000), noteren welke apps ik had, een tijdelijk nieuw Apple-ID aanmaken – en dit sprak mij logischerwijs niet aan. Bovendien houd ik niet van verandering, zeker niet als die verandering hem zit in iets wat ik elke dag gebruik.
De minst grote overgang leek mij in dit geval dus een ander merk sporthorloge. En dat kostte me best wat moeite…
Sporthorloge van Garmin
Van verschillende grote merken had ik al proefexemplaren geprobeerd van hun sporthorloge. Ook had ik, vlak voor ik mijn Apple Watch kocht, een tijdlang een leenhorloge van Garmin. Van alle merken die ik had uitgeprobeerd beviel onder meer de Garmin erg goed. Ik kwam bij de door mij gezochte specificaties (ermee kunnen zwemmen, GPS op het horloge zelf) dan ook steeds vaker op Garmin uit. Uiteindelijk bestelde ik de Vivoactive 3 Music. Plot twist: ik heb er nog steeds geen muziek op gezet.
Waar baseer je je keuze op?
Omdat een keuze voor het beste sporthorloge altijd persoonlijk blijft, zet ik zoveel mogelijk overwegingen voor je op een rij. Neem de lijst over en zet bij elk punt ‘onbelangrijk’, ‘belangrijk’ en ‘doorslaggevend’. Zoek een sporthorloge dat voldoet aan alles wat je doorslaggevend vindt. Verfijn dan je zoektocht naar een sporthorloge dat al je doorslaggevende eisen heeft én de meeste van je vereiste onder ‘belangrijke’.
- Mag maximaal € xx,xx kosten.
- Je kunt zwemmen/onder water met dit sporthorloge.
- Het horloge heeft eigen GPS (kan dus los van je telefoon worden gebruikt/telefoon kan thuisblijven).
- Je kunt muziek op het horloge zetten (zie vorige punt).
- Het horloge heeft een functie om je telefoon terug te vinden als je je telefoon kwijt bent (ook als je telefoongeluid uit staat).
- Je kunt je hartslag bijhouden.
- Het horloge heeft tracking voor alle sporten die je doet (en die je van plan bent te gaan doen).
- Je kunt automatisch sportoefeningen registreren (dus als je vergeet je horloge aan te zetten, registreert hij alsnog je activiteit).
- Het horloge waarschuwt bij onregelmatige hartactiviteiten.
- De app is gebruikersvriendelijk (tip: bekijk vooraf online de screenshots of video’s).
- Je stressniveau wordt wel/niet bijgehouden.
- Het horloge meet je slaap.
- Je krijgt waarschuwingen als je te weinig beweegt/te weinig stappen zet.
- De functies van het horloge zijn makkelijk in te stellen.
- Alle apps die je wilt gebruiken werken op het horloge.
- Je VO2 max wordt uitgerekend.
- De app geeft tips/je horloge geeft tips (indien geactiveerd).
- Je kunt anderen uitdagen/toevoegen.
Breid de lijst gerust uit met je eigen wensen en voorkeuren. Wat hierbij helpt: een horloge lenen (en dan ontdekken wat je wel/niet gebruikt) of nagaan wat je op dit moment mist in je sport/beweging om bij te houden.
Welk sporthorloge kies je?
Zoals gezegd blijft je keuze persoonlijk. Toch ben ik, ook al heb ik nog steeds geen muziek op mijn horloge, blij met mijn keuze. Apple en Garmin maken wat mij betreft echt sporthorloges van degelijke kwaliteit. Ook de bijbehorende apps werken prima.
Ik merk dat ik bij Garmin niet per se de nieuwste versie van hun horloge wil hebben. Wat mij hielp in mijn overweging is echt kijken naar wat ik nodig heb. Vaak kun je alle functionaliteiten goed gebruiken met een iets ouder model horloge. Dat is zowel bij Apple als bij Garmin zo.
Een derde merk dat ik vanuit mijn omgeving veel hoor is de Fitbit. Hiermee heb ik zelf geen ervaring. Mocht je dit wel hebben, deel het vooral! Wie weet heeft een ander er iets aan.
Wat worden/waren jouw overwegingen? Welk sporthorloge kies je/ga je nog kiezen?
Geef een reactie