Toen ik mijn Apple Watch 2 kocht, was ik aan het afkicken van de Microsoft Band. Eerlijk gezegd vind ik nog steeds de slaapmeting op de Microsoft Band het beste werken. Toch heeft de Apple Watch de nodige voordelen. Ik zet de handigste functies en apps voor je op een rij.
1. Screenshot
De Apple Watch heeft twee knoppen aan de zijkant. Druk deze tegelijkertijd in en je maakt een screenshot. Heb je een iPhone, dan komt de foto automatisch op de camerarol te staan. Je kunt zo een screenshot maken van bijvoorbeeld je tussentijd tijdens het hardlopen.
2. Workout
De Apple Watch heeft een eigen app voor sportactiviteiten: Workout. Dit is ook de app die ik het meest gebruik. Deze app is te herkennen aan een groen rondje met een rennend poppetje erin. In je telefoonapp Activiteit/Activity kun je bekijken welke workouts je hebt gedaan. Ook worden hier de routes en tijden weergegeven van bijvoorbeeld je hardlooprondje.
Als je voor het eerst een activiteit aanzet, moet je naar ‘open goal’ of ‘open doel’ swipen op je watch. Doe je dit niet, dan moet je een tijd, afstand of ander doel instellen voordat je kunt starten.
In de app Activiteit/Activity zie je verder hoe vaak je je beweegdoel hebt gehaald. Je watch zal elke dag bijhouden of je vaak genoeg staat, beweegt en traint. Ook doet het aan het eind van elke week een voorstel om je doel bij te stellen. Dit hangt af van hoe vaak je de week ervoor je doel ook echt hebt behaald.
3. Scherm activeren met polsbeweging
Dit is een functie die de één fantastisch vindt terwijl de ander er een hekel aan heeft. Ik dacht eerst dat ik deze functie niet wilde gebruiken. Het blijkt echter handig tijdens het hardlopen. Je scherm gaat namelijk vanzelf uit tijdens het rennen. Als je je tussentijd wilt zien, kijk je op je horloge. De beweging die je hiervoor maakt (je pols draaien) zorgt ervoor dat je scherm aan gaat.
Het nadeel is dat als je ’s nachts je slaap meet, het scherm van je horloge aan gaat als je je omdraait. Je kunt je scherm dan echter ook gebruiken als nachtlampje. Als je besluit dat je je scherm niet wilt activeren met een polsbeweging, kun je hem aanzetten door dubbel op het scherm te tikken. Ook kun je de functie activeren dat je scherm aan gaat als je aan het ronde knopje draait. Ik merkte zelf dat ik dit tijdens het hardlopen teveel gedoe vond. Om die reden heb ik scherm activeren met polsbeweging dus altijd aan staan.
4. Telefoon kwijt? Niet met de Apple watch!
Als raschaoot is dit de meest gebruikte functie op mijn smartwatch. Veeg op je horloge van onder naar boven. Hier kun je onder meer zien hoeveel batterij je nog hebt. Ook kun je er de nachtstand en vliegtuigmodus activeren. De belangrijkste functie die ik er gebruik is mijn telefoon vinden. Hiervoor tik je op het telefoonicoontje. Je telefoon speelt een geluid af (ook als het geluid uit staat) en je kunt hem gelijk vinden. Ik ga nu standaard tien minuten eerder de deur uit om te sporten omdat ik niet meer naar mijn telefoon hoef te zoeken…
5. Korte training
Geen inspiratie voor je sportsessie? Laat je dan door een app vertellen wat je moet doen.
Een betaalde app is Streaks Workout. Deze kun je op 6, 12, 18 en 30 minuten zetten. De app zet alle workouts die het heeft op shuffle. Op je horloge zie je vervolgens wat je moet doen (met eenvoudige animatie) en hoe vaak. Ben je klaar met de oefening, dan tik je op het scherm. Je kunt de app los kopen of in een pakket met een takenlijst die je met je goede voornemens zou helpen (niet zelf getest).
Nadeel: de app is vrij prijzig en herhaalt vooral de oefeningen (soms twee keer achter elkaar!). Ik doe er bovendien vaak langer over om de oefeningen uit te voeren (dus 6 minuten worden er 7). Toch vind ik het een handige richtlijn. Vaak kom ik door het voorbeeld op het idee om een variant op de oefening te doen. Ik gebruik de app dus als inspirator, niet als letterlijke trainingscoach.
Een gratis app is 7 minute workout, onder meer verkrijgbaar van Wahoo (degene die ik zelf gebruik). Je kunt hier zelf je workout samenstellen. Dit vind ik soms te veel moeite en dan gebruik ik Streaks. Het is wel echt een vrij complete app. Natuurlijk heeft de betaalde versie meer mogelijkheden, maar in de basis werkt hij al prima. Tip: neem vooraf de oefeningen door. Er zit namelijk geen animatie of voorbeeld bij als je start.
6. Pokémon Go
De hype is aanzienlijk minder, maar voor wie Pokémon Go speelt is de app voor de Apple Watch ideaal. Je verbruikt minder batterij op je telefoon door op je horloge te kijken. Ook kun je eieren uitbroeden door tijdens het lopen (bijvoorbeeld als je 500 meter loopt van de trein naar je eindbestemming). Alle beetjes helpen! Daarbij telt het ook nog eens mee voor je dagelijkse beweging.
7. Foto-functie
Zet je telefoon op selfiestand (of zet hem andersom) en zorg dat hij ergens stevig staat (op een tafel tegen een bidon aan, bijvoorbeeld). Maak vervolgens met behulp van je watch een groepsfoto na een hardloopwedstrijd of een goede trainingssessie. Ja, je kunt hier ook de optie zelfontspanner voor gebruiken… maar dit heeft toch wel wat.
8. Standland
De Apple Watch helpt je elk uur op te staan door kort te trillen als reminder. Mocht je dit niet genoeg motivatie vinden, dan kun je Standland downloaden. Als je overdag in beweging komt, speel je steeds meer dieren vrij. Je kunt in de app op je telefoon een doel instellen, zoals 25 dagen achter elkaar 12 uur per dag minimaal een minuut bewegen.
9. Runkeeper en Strava
Deze twee gratis apps zijn een goed alternatief voor Workout. Ze doen ook wat Workout doet, maar dan in de stijl die je mogelijk al gewend was als je eerder Runkeeper of Strava hebt gebruikt. Wat je overigens ook kunt doen is deze apps koppelen aan je Apple Health of Apple Gezondheid. Je kunt dan per keer (of per activiteit) kiezen welke app je gebruikt. Alle resultaten komen vervolgens op één plek te staan.
Andere apps in dit genre zijn Endomondo en Runtastic.
10. Slaap meten
Tja, slaap meten… het blijft voor mij een beetje achter ten opzichte van de Microsoft Band. Die had namelijk precies door wanneer ik wakker lag en hoe goed ik had geslapen. Op de Apple Watch heb ik veel apps geprobeerd en geen enkele kan het opnemen tegen Microsoft Health. Helaas komt er geen nieuwe Band meer. Om die reden moet ik het dus met de apps van Apple doen.
Mijn huidige app is een betaalde: AutoSleep. Hij meet mijn hartslag en hoe lang en diep ik slaap. Nadeel: hij meet soms slaap als ik op de bank zit. Neem de tijd om alle instellingen goed te zetten voor je de app gaat gebruiken. Daarmee meet de app al een stuk beter.
Een alternatief (en gratis app) is de Sleep Better – Sleep Tracker.
Wat als je geen Apple Watch hebt?
Een Apple Watch is duur en er zijn genoeg goedkopere alternatieven. Zelf ben ik erg blij met mijn smartwatch, maar je hoeft er niet eentje te hebben om alle apps te kunnen gebruiken. De fitness- en hardloopapps kun je bijvoorbeeld ook gewoon op je telefoon zetten. Wat je mist als je geen smartwatch (of andere accessoire) hebt is dat je hartslag gemeten wordt. Ook is je standdoel meten lastiger. Verder is zonder Apple Watch bijna alles mogelijk als je bovenstaande apps wilt gebruiken.
Welke apps gebruik jij om gezonder te genieten? En doe je dat op een smartwatch of op je telefoon?
Geef een reactie