Ze zijn pittig en gezond, onder meer door de grote hoeveelheid vitamine C. Annemiek schreef namens Floraa.nl over de 9 gezondheidsvoordelen van radijsjes.
Voordeel 1: vitamine C
Klein maar fijn! Ten opzichte van hoe groot ze zijn, bevatten radijsjes behoorlijk wat vitamine C. Een ons van deze typische lentegroente bevat bijna 15 milligram van deze vitamine. Dat is 20 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.
Vitamine C is goed voor je weerstand, houdt ook je cellen gezond en je tanden en botten sterk. Daarnaast helpt de vitamine bij de opbouw van weefsels en vaatwanden.
Voordeel 2: voor gezonde cellen
Radijsjes bevatten isothiocyanaten en anthocyanen. Dit zijn stoffen die ontstekingsremmend werken. Ook zetten ze een beschermend mechanisme in onze cellen in gang als deze geteisterd worden door vrije radicalen. Op deze manier helpen radijsjes onze cellen gezond te blijven.
Voordeel 3: veel mineralen
Radijsjes bevatten een indrukwekkende hoeveelheid mineralen. In dit kleine rode bolletje vind je er maar liefst negen:
- Kalium
- Mangaan
- Magnesium
- Calcium
- IJzer
- Fosfor
- Natrium
- Koper
- Zink
Voordeel 4: goed voor je gewicht
Met nog geen 16 calorieën en 2,5 gram koolhydraten per 100 gram zijn radijsjes vriendelijk voor je gewicht. Bovendien bevatten ze veel water en behoorlijk wat vezels, die bijdragen aan een verzadigd gevoel en een goede stofwisseling. Het is dan ook om die reden dat het niet ontbreekt in dit artikel over 10 kilo afvallen.
Voordeel 5: goed voor blaas en nieren
Radijsjes werken vochtafdrijvend en reinigend op de nieren en urinewegen. Ze bevatten namelijk bepaalde ontgiftende stoffen, ofwel indolen. Deze maken dat radijsjes kunnen helpen om je blaas en nieren gezond te houden en klachten bij het plassen te voorkomen.
Voordeel 6: vrijer ademen
Radijsjes hebben het vermogen om gezwollen slijmvliezen te doen slinken. Daardoor zijn ze niet alleen goed bij een verkoudheid, maar kunnen ze zelfs werkzaam zijn bij astma en bronchitis.
Voordeel 7: goed voor je hart
De vezels, vitamines en mineralen in radijsjes zijn goed voor je hart. Ze laten namelijk je cholesterol dalen, houden je bloedsuikerspiegel in balans en regelen je bloeddruk. Ook anthocyanen doen een duit in het zakje met hun ontstekingsremmende eigenschappen. Bovendien beschermen deze stoffen in radijsjes je vaatwanden tegen verkalking.
Daarnaast zijn er aanwijzingen dat zwarte radijsjes stoffen bevatten die je bloed steeds voorzien van zuurstof. Zo blijven zowel je bloed en bloedvaten als je hart gezond.
Voordeel 8: gezonde lever en galblaas
Radijsjes stimuleren de productie van gal, wat je lever en galblaas nodig hebben om goed te kunnen werken. De zwavelachtige stoffen in radijsjes regelen bovendien de aanmaak en verwijdering van bilirubine (een teveel van deze stof leidt tot geelzucht).
Voordeel 9: mooie huid
Radijsjes werken antibacterieel en zijn dus heel geschikt om huidinfecties tegen te gaan. Bovendien bevatten ze veel stoffen die de huid helpen genezen, zoals zink, fosfor, vitamine C en B-vitamines. De grote hoeveelheid water in radijsjes houdt daarnaast je huid goed gehydrateerd. Zo dragen radijsjes bij aan een mooie, gezonde huid.
Geef een reactie