Pannenkoeken zijn heerlijk als ontbijt, als lunch, als tussendoortje en als avondeten. Je hebt er bovendien weinig voor nodig en je kunt ze op heel veel verschillende manieren maken. Vandaag lees je mijn manier.
Als ik het heb over de perfecte pannenkoek, dan denk ik aan een pannenkoek die lekker smaakt, waarvan óók de eerste pannenkoek perfect lukt, en die goede voedingswaarden heeft. Drie simpele eisen!
Ingrediënten voor 1 perfecte pannenkoek
- 15 gram boekweitmeel
- 15 gram speltmeel
- 1 middelgroot ei
- melk naar keuze
- Eventueel havermout (voor een extra bite)
Ik gebruik diverse varianten op melk. Soms vervang ik de melk door havermout en water. Andere keren doe ik er geen havermout door, maar havermelk (wat neerkomt op havermout en water, maar dan zonder stukjes). Weer een andere keer gebruik ik yoghurt in plaats van melk (en meestal maak ik dan American pancakes).
Ook het meel wissel ik af. Zo gebruik ik soms boekweitmeel gecombineerd met speltmeel, of alleen speltmeel. Onder aan dit artikel vind je een lijst met nog meer variatietips, zoals een pannenkoek met kokos.
Hoe maak je het beslag?
Eerst schep ik meel in een kom en breek ik er een ei in. Daar giet ik melk bij en dan mix ik het met een vork (ja, old school).
Hieronder het stappenplan:
- Doe meel in de mengkom, samen met je ei en de melk (en eventueel de havermout)
- Mix het tot het een beetje dikkig is (en geen klonten bevat).
- Wordt het niet dikkig genoeg: meel erbij
- Wordt het te dik: melk erbij (of desnoods wat water)
Hoe maak je de perfecte pannenkoek?
Eerst verhit ik de koekenpan en doe ik er wat kokosolie in (een halve eetlepel). Daarna giet ik het beslag erbij en verdeel ik dit over de pan – bij dun beslag met een stapel (voorzichtig uitspreiden). Vervolgens beweeg ik de pan zodat de olie overal bij de randjes komt.
Dankzij de goede verdeling van de olie (of boter, als je boter gebruikt) is de pannenkoek makkelijk om te draaien. Ik controleer met een spatel (stukje van de pannenkoek optillen) of de onderkant goudbruin of bruin is, en pas als dit zo is draai ik de pannenkoek om. Is ook deze kant goudbruin, dan is de perfecte pannenkoek klaar.
Waar beleg je de pannenkoeken mee?
Favoriet hier thuis is de fruitmix. Plet bananen en aardbeien en mix ze door elkaar. Zo heb je heerlijk zoet beleg voor op je pannenkoek!
Variatietips voor nog meer perfecte pannenkoeken
- Bak je pannenkoeken met rozijnen en/of appel + kaneel
- Bak wat kokos mee in je pannenkoek (tip: gelijk mixen in het beslag), of havermout, chiazaad… wat je maar wilt!
- Bak kaas en/of bacon en/of ham mee voor een hartige pannenkoek
- Beleg de pannenkoek alsof het een pizza is en doe hem nog even in de oven
Wat is voor jou de perfecte pannenkoek?
Kiki Wals says
Ik heb nooit kokosolie geprobeerd om pannenkoeken te maken. Ik hou van pannenkoeken, maar ik heb helemaal geen tijd om ze zelf te koken. Daarom ga ik voorlopig naar een pannenkoekrestautant, en zodra ik wat vrije tijd heb, probeer ik pannenkoeken volgens dit recept te maken.