Deze vraag krijg ik best nog vaak binnen: afvallen zonder te sporten, kan dat? Het korte antwoord is ja, maar aan het langere antwoord heb je een stuk meer.
Het stokpaardje van diëtisten is vaak dat ons lichaam net een auto is die brandstof nodig heeft. Het verschil tussen ons en auto’s is dat wij een stuk langer op de reservetank door kunnen. Onze vetopslag – en met name hoe groot die vetopslag is – staat daarbij symbool voor hoe lang de reservetank het nog doet.
In principe draait afvallen om meer verbruiken dan je inneemt. Dat betekent: meer sporten. Andersom betekent het minder innemen dan je verbrandt. Oftewel: niet per se meer sporten, maar in elk geval wel minder eten.
Het nadeel van sporten bij het afvallen
Het is niet zo dat je door te sporten kunt eten wat je wilt. Sterker nog, we overschatten de hoeveelheid calorieën die we met sporten verbranden. Dit geldt met name voor sporten die we als zwaar beschouwen. Heb je je flink ingespannen en had je vooraf al geen zin? Dan is de kans groter dat je toch die extra snacks neemt omdat je ‘het hebt verdiend’, zelfs al staan die snacks niet in verhouding tot de inspanning. Je zou dan zelfs aan kunnen komen, wat ik eerder heb geschreven in Sporten en toch dikker worden.
En om alles verder in perspectief te zetten: als je acht maanden lang 30 kilometer per week rent, val je 3 kilo af. Althans, als je niets aan je eetpatroon verandert. Dankzij sporten gaat je lichaam zuiniger met energie om, zou een verklaring zijn. Zoals gezegd is een andere verklaring dat je overmatig compenseert voor wat je met sporten verbrandt. Dit maakt afvallen met sporten een stuk uitdagender.
Afvallen zonder te sporten
De eenvoudigste manier om af te vallen zonder te sporten, is door minder te eten. Om te kijken naar wat je qua kcal nodig hebt op een dag, kijk je liever niet naar het Voedingcentrum. Zij geven een standaardadvies en ik durf met 99,9% zekerheid te zeggen dat jij niet standaard bent. Alhoewel ik het Voedingscentrum als bron zeker serieus neem (ze doen ook echt gedegen onderzoeken) is het calorie-advies wat zij geven misleidend. Hierover schreef ik eerder waarom je het beste per persoon kunt kijken wat je nodig hebt. Het zou ideaal zijn als het Voedingscentrum op basis van je leeftijd en gewicht met een aangepast calorie-advies zou komen, maar tot het zover is, kun je online berekenen wat jouw caloriebehoefte is. Trek daar 200-500 kcal per dag vanaf en je valt af. Eet elke dag ietsje meer en je komt aan. In Wat heb je op een dag nodig? leg ik dit ook uit.
Het kan dus, afvallen zonder te sporten. Maar: heb je er iets aan?
De gulden middenweg
Sporten leidt tot zelfoverschatting en je kunt ook ‘gewoon minder eten’. Waarom zou je sporten dan nog nodig hebben? Het antwoord is cliché maar waar: het is goed voor je. Ik ga niet uitgebreid bespreken waarom sporten zo goed voor je is – daar kun je zelf de onderzoeken over opzoeken en wees eerlijk: je weet dat het klopt. Wat ik wel wil doen, is een nuance aanbrengen.
Je kunt dus afvallen zonder te sporten. Een gezond gewicht hebben is echter niet het enige wat je gezond maakt. Beweging helpt je zowel mentaal als fysiek fit te blijven. Een sport vinden die bij je past en waar je plezier uit haalt, heeft eindeloos veel voordelen. De minste hiervan is nog dat met plezier bewegen (of sporten) maakt dat je er ook qua eten minder voor compenseert.
Conclusie
Eet minder dan je nodig hebt en je valt af. Dit staat los van sporten. Sport of beweeg je, dan verbruik je meer en bouw je spieren op. Nog steeds geldt dan dat je minder moet eten dan je nodig hebt om af te vallen. Kortom: als je af wilt vallen moet je eerlijk kijken naar wat je binnenkrijgt en naar wat je verbruikt. En alhoewel je echt zonder te sporten ook kunt afvallen, is het niet aan te raden omdat sporten je zoveel meer brengt dan alleen wat extra calorieën die je verbrandt.
Geef een reactie