Nu.nl kopte met ‘Havermoutpap is de sleutel tot lang en gezond leven’. Geen briljante titel, vind ik persoonlijk, maar wel eentje die gelijk mijn aandacht trok. Kun je echt langer leven met havermout?
Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit Harvard deden 14 jaar lang onderzoek naar eetgewoontes en de gezondheidstoestand van 100.000 mensen. Mensen die een kommetje havermoutpap aten, hadden minder kans op hartfalen en een algeheel verlaagde sterftekans. Ditzelfde zou bereikt worden met bruine rijst en andere volwaardige granen. Vanaf 28 gram per dag trad het gunstige effect op.
Zelfs bij roken en overgewicht
Het effect bleef positief als er rekening werd gehouden met bepaalde levensstijlen, zoals mensen die rookten. Ook namen de wetenschappers verschillende BMI-uitslagen mee in hun onderzoek. Het gunstige effect bleef bestaan.
Moeten we dan elke ochtend beginnen met een kommetje havermoutpap? Volgens de onderzoekers ‘zouden duizenden levens gered kunnen worden’ als we meer volwaardige granen zouden eten. Een gekke stelling, want helaas is het zo dat iedereen uiteindelijk komt te overlijden. We gaan er dus maar vanuit dat ze bedoelen dat mensen langer leven met havermout of andere volwaardige granen, zoals quinoa of bruine rijst.
Langer leven met havermout?
Alhoewel alles heel positief lijkt, is het natuurlijk de vraag in hoeverre het verband kan worden gelegd tussen volwaardige granen en een langer leven. Wel zijn er steeds meer onderzoeken gedaan die erop wijzen dat vezels een zeer positief effect hebben. In een documentaire van de BBC deed een Engelse dokter onderzoek naar het effect van een maand lang extra vlees eten. De onderzoekers die de dokter hielpen met de uitvoering van het experiment gaven aan dat de dokter, omdat hij meer vezels binnenkreeg dan werd voorgeschreven, beter af was dan iemand die minder vezels at. Daardoor bleef de schade van veel te veel vlees eten beperkt (al was veel bewerkt vlees eten dus ongezond – niet verrassend).
Volwaardige granen bevatten veel vezels, en naar mijn idee kun je het onderzoek daarmee breder trekken. Niet havermout zorgt per se voor een langer leven, maar gezonder eten, met meer vezels. Hierbij zijn er natuurlijk geen garanties, maar vezels zijn goed voor je darmen en daarmee voor je algehele gestel. Daarbij kun je met havermout en quinoa alle kanten op. Kijk eens bij mijn recepten!
Hoe vaak eet jij volwaardige granen? En in welke vorm?
Bron: JAMA International
Geef een reactie