Wat? Wax op appels? Ja, dat zit er soms op. Lees verder wat die wax inhoudt en of de foto’s die af en toe rondgaan waar zijn.
Wax op appels
Zit er wax op appels? Het korte antwoord is ja. Het lange antwoord: ja, want appels (en pruimen en peren) produceren hun eigen wax. Deze wax beschermt hen tegen invloeden van buiten. Zo blijven ze langer goed. Ook zorgt de wax voor een deel van de stevigheid van de appel en hoe meer wax er op de vrucht zit, hoe sappiger deze is.
Gevaarlijk of onzin?
Paniekfoto’s als de foto boven aan dit artikel zeggen dat de wax gevaarlijk is en je daarom de schil van appels niet moet eten. Dat zou wel heel erg zonde zijn – net onder de schil zitten namelijk de meeste goede voedingstoffen. Je loopt een hoop vitamines mis als je de schil eraf haalt.
Een ander ‘gevaar’ volgens sommigen is dat er extra wax wordt gebruikt om fruit vers te houden. Dit is in sommige landen waar. In die landen voelen appels vettiger aan en glanzen ze wat meer. Is dat erg? Meestal niet. Het lastige is dat je niet goed in kunt schatten hoe oud een appel is (en: hoe verser, hoe beter). Het positieve is dat er minder restafval is, want je kunt appels langer vers houden en hoeft ze dus minder snel weg te gooien.
Krijg je wax binnen, ook als je je appel hebt gewassen? Dan poep je dit weer uit. We kunnen de componenten van de waslaag namelijk niet zelf opnemen.
Check je appel
Ben je benieuwd hoe dit nu in de praktijk werkt? Als je een appel in de buurt hebt, kun je het zelf bekijken. Het vettige laagje aan de buitenkant is de beschermlaag. Niet elke appel heeft evenveel wax, maar bij de meeste appels kun je wel een laagje wax eraf schrapen.
Als je dit kleine experiment hebt uitgevoerd, moet je de appel gelijk opeten. Zonder waxlaagje blijft hij namelijk niet meer lang vers. Gelukkig is dat vooral een goed excuus om een lekkere appel naar binnen te werken!
Had jij al eerder wax op je appel ontdekt?
Geef een reactie