Er zijn diëten of leefstijlen waarbij je geen eiwitten combineert met koolhydraten. Een broodje kaas kan in zo’n geval niet. Het idee erachter is dat je lichaam dan in alle rust koolhydraten kan verbranden en niet ingewikkeld hoeft te doen met verschillende soorten voedingsstoffen. Ook zou je, door sommige combinaties te vermijden, voorkomen dat bijvoorbeeld fruit gaat gisten in je buik. Wat is hiervan waar?
Voedselcombinatieleer
Het vermijden van voedselcombinaties wordt ook wel voedselcombinatieleer genoemd. In deze leer combineer je de ‘juiste’ soorten voeding met elkaar. Je vermijdt dan het liefst:
- Eiwitrijke met koolhydraatrijke voeding
- Eiwitten met vetten
- Eiwit met zetmeel (broodje kaas of ei)
- Zuur fruit met eiwit (sinaasappelsap en ei)
- Zetmeel met suiker (taart, koekjes)
De hoofdregel is in principe dat je koolhydraten van eiwitten scheidt. Je eet dan bijvoorbeeld groenten en vetten samen, of eet avocado op toast, fruit met honing of yoghurt, enzovoort.
Wat klopt er van die voedselcombinaties vermijden?
De Groene Vrouw ontkracht de voedselcombinatieleer in haar blog, of in elk geval grotendeels. Ik ga hier nog even op door: als ik kijk naar wat je niet kunt combineren, zoals vet en eiwit, zou ik persoonlijk niet meer weten wat ik moest eten. In een ei zit ook vet. Moet ik dat er eerst uit filteren? In noten zitten vetten en eiwitten en koolhydraten. Moet ik die dan laten staan? De ‘leer’ spreekt zichzelf in al haar voorbeelden tegen. Daarbij komt dat de combinaties die worden ‘afgekeurd’ in de natuur al bestaan. Er zijn veel mensen die zeggen dat door zich aan de leer te houden hun spijsvertering is verbeterd. Als je merkt dat dit bij jou gebeurt (als je nog wegwijs wordt uit alle regels met de combinaties), dan is het zeker een aanrader. Er is echter geen wetenschappelijke onderbouwing voor.
Toch nog iets slims van Jesse van der Velde
Hij schrijft vaak onzin en is allesbehalve betrouwbaar (nou ja, je kunt erop vertrouwen dat hij geld probeert te verdienen), maar nu heb ik toch wijsheid gevonden op zijn website.
“De enige manier om echt te weten of een voedingspatroon voor je werkt is door het te testen. Ieder lichaam is genetisch anders en daarom is ook iedere stofwisseling anders. Wat voor de één werkt, hoeft voor de ander niet te werken.”
Hoera! Helaas raadt hij daarna alle vormen van zuivel af en zegt dat je je vetverbranding stilzet door melk in je smoothie te doen. Ook beweert hij dat je NOOIT koolhydraten en vetten moet combineren. Hij noemt het ‘de ultieme weg tot vetopslag’. Ik ben behoorlijk benieuwd of hij ooit noten eet, of vis, of ei, of bonen.
Conclusie: de voedingscombinatieleer
Drie dingen om over na te denken:
- Waarom zou je combinaties vermijden die in de natuur al voorkomen?
- Als slechte combinaties leiden tot verminderde opname in je lijf, zou je alles er weer uit poepen en plassen en dus afvallen, niet aankomen.
- Door juist verschillende voedingsstoffen (koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels) te combineren, zorg je voor zowel snelle als langzaam opneembare stoffen.
Ik denk dat ik een eigen voedingscombinatieleer ga starten
Dit zijn de regels:
- Combineer lekker eten met een goed humeur;
- Als je van bepaalde combinaties diarree of verstoppingen krijgt, combineer ze dan niet meer;
- Als je je beroerd voelt na bepaalde gerechten, producten of hoeveelheden, neem ze dan niet meer;
- Als je zin hebt om augurk op je pizza te doen, doe dat vooral (tenzij je het niet lekker blijkt te vinden);
- Combineer meel, melk en ei met olie in de pan voor pannenkoeken;
- Combineer kleine beetjes van gezond advies over eten zodat het in je eigen leefpatroon past;
- Combineer informatie over ‘eet dit NOOIT meer’ met een schaterlach en trek je eigen plan;
- Combineer lezen over gezond eten met een HEEL kritische blik en een flinke portie gezond verstand;
- Ontdek wat voor jou werkt, want elk lijf is anders.
Niets voor jou? Ik vond een reactie van ene Tangobeer op de voedselcombinatieleer:
“Ik tel gewoon de letters van de ingrediënten en dan moet het samen oneven zijn. Dus bijvoorbeeld ui en gehakt = (21 + 9) + (7 + 5 + 8 + 1 + 11 + 20) = 82, dan doe ik er nog peper of bieslook bij en dan is het oneven. Perfecte combinatie.”
Dat werkt natuurlijk ook prima. Hoe ingewikkelder je je ‘dieet’ maakt, hoe meer je erin gelooft dat het werkt… 😉
Marleen Van Aken says
Volgens velen is eiwit en vet is toch wel een goede voedselcombinatie…… De aanwezigheid van vet helpt om het eiwit te verteren. Deze combinatie komt ook in de natuur voor….
Maresa says
Hoi Marleen, dank je voor je reactie! Dit artikel is bedoeld om die voedselcombinatieleer te ontkrachten. Ik ben het er dus niet mee eens. 😉 Daarom zeg ik ook dat de ‘leer’ zichzelf tegenspreekt.