
Wie is Esmee in vijf zinnen?
Ik zie mezelf als een gezonde, bevlogen en gelukkige vrouw van 27 jaar. Een aantal jaar geleden kwam het besef dat ik niet goed omging met mijn lichaam. Een crashdieet bleek niet de oplossing, dus ging ik op zoek naar een nuchtere aanpak, een levensstijl die wel was vol te houden. Zo ontwikkelde ik Het Normale Dieet, dat prima bleek te werken. Ik raakte vijftien kilo kwijt, die nooit meer terug zijn gekomen. Mijn doel is nu om die nuchtere boodschap over te brengen met mijn boek. Naast lekker eten en koken ben ik ook gek op flamencodansen, kunst, en schoenen in alle soorten en maten.
De slogan van Het Normale Dieet is Maak je niet dik. Hoe kwam je hierop?
Het vat eigenlijk precies de kern van het boek samen. Ik wil graag afrekenen met alle extreme diëten en grijp hierbij terug op het klassieke en nuchtere inzicht: ‘neem minder energie in dan je verbruikt’. Mijn boek bevat een klein beetje theorie, maar vooral heel veel tips, adviezen en praktische handvatten waarmee ik wil laten zien dat je met kleine veranderingen in je eetpatroon grote resultaten kunt boeken. Daarvoor is het echt niet nodig om bepaalde voedselgroepen te elimineren. Eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen: we hebben ze allemaal nodig om de motor te laten draaien. Ik wil dus laten zien dat mensen zich niet al te druk moeten maken. We worden de laatste tijd namelijk helemaal gek gemaakt met de meest wilde theorieën! ‘Maak je niet dik’ slaat daarop en heeft natuurlijk ook een dubbele betekenis. Door gewoon normaal te doen (en te eten) kun je heel slank en gezond door het leven gaan!
Hoe ging je van blog naar boek?
Het begon eigenlijk als een hobbyproject. Ik startte een Facebookpagina waarop ik tips en recepten ging delen voor vrienden en familie. Ik wilde hiermee een statement maken dat het ook anders kan. De supermarkt biedt in principe alles wat je nodig hebt en het gaat uiteindelijk om die verhouding tussen wat je verbrandt en wat je eet. De bewustwording, grootte van de porties, de variatie, en lekker veel verse producten vormen de basis van Het Normale Dieet.

Er bleek dus behoefte aan een nuchter statement. Binnen no time had mijn Facebookpagina dan ook honderden likes. Zo gaaf! Daarbij ben ik ook gek op schrijven en dat viel denk ik op bij de uitgever. Van het één kwam het ander en voor ik het wist stond ik in een studio een coverfoto te schieten voor mijn boek.
Hoe heeft dit boek je functie als voedingscoach veranderd?
Als je drie belangrijkste tips moest geven: hoe kun je gezonder gaan genieten?
Houd verder in gedachten: alle beetjes helpen! Neem bijvoorbeeld een half stuk appeltaart in plaats van een heel stuk. Dat scheelt al gauw 145 calorieën. Of probeer eens Griekse yoghurt in plaats van crème fraiche en bespaar al gauw 30 calorieën per lepel. Nog een leuke: lik je mes niet af. Dat kan wel 80 calorieën per maaltijd schelen. En stel dat je iedere dag 200 calorieën minder eet, dan kan dat op jaarbasis ineens 10 kilo schelen. Klinkt super toch?
Een laatste tip: eet bewust. Ga aan een gedekte tafel zitten en geniet van elke hap. Kwaliteit gaat boven kwantiteit! Wanneer je gedachteloos direct uit de koelkast of voorraadkast eet, is het moeilijk om echt grip te krijgen op de hoeveelheid die je consumeert. Het beste is om echt de tijd te nemen voor een maaltijd zodat het los staat van andere activiteiten. Zo beperk je het onbewuste snacken!
Dit zijn slechts een paar adviezen. In mijn boek vind je nog veel meer praktische tips!
Benieuwd naar het boek van Esmee? Kijk op mijn pagina met boektips waar je hem direct kunt bestellen (of klik hem hierboven in het artikel aan).
Geef een reactie