Zijn eieren slecht voor je cholesterol? Is het erg als je elke dag een ei eet? Hoeveel eieren mag je eigenlijk eten? Zijn biologische eieren beter dan legbatterij-eieren? Antwoord op al deze vragen lees je in dit handige artikel.
Hoeveel eieren mag je eten?
Spierbundel Gaston (uit Belle & het Beest) schepte altijd op dat hij zo sterk is door elke dag heel veel rauwe eieren te eten. Gek, als je erover nadenkt, want het Voedingscentrum roept dat je echt niet meer dan drie eieren per week moet eten. Maar wat blijkt? Zelfs meerdere eieren per dag eten is geen probleem.
Mensen die paniekschreeuwen over je cholesterol kunnen gelijk bijlezen over hoe eieren een positief effect hebben op onder meer diabetes en ook gewichtsverlies. Het enige aangetoonde verband tussen veel eieren eten en kanker vind je hier, maar er is nog te weinig bewijs voor gevonden om het hard te maken. In combinatie met het eten van groentes als broccoli en bloemkool verminder je de kans op kanker weer. Net als met alles: met mate is prima. Het Voedingscentrum houdt met eieren wel erg veel mate aan, maar eet je elke dag een ei (of twee of zelfs drie) en voel je je daar prima bij, dan kun je dat ook gewoon blijven doen.
Hoe zit het met rauwe eieren?
Gaston heeft zijn eieren vast goed gewassen en/of de kippen van wie hij de eieren krijgt zijn waarschijnlijk gezond, want hij is niet ziek geworden. Salmonella zit normaal gesproken op de schil van het ei, dus als je de schil goed (en voorzichtig) wast voor je het ei gebruikt, kun je hem gerust rauw nemen. Bij kippen die rond kunnen lopen op een mooi groen veld komt Salmonella aanzienlijk minder voor dan bij kippen in een krap hokje. Het loont dus de moeite om, zeker als je eieren graag rauw eet/gebruikt, te kiezen voor biologische eieren. Rauwe en gekookte eieren afwisselen (qua eten) is ook een goed idee. Beide varianten van eieren hebben namelijk eigen gezonde eigenschappen.
Moet je eieren in de koelkast bewaren?
Je moet niets, maar je kunt eieren prima buiten de koelkast bewaren. De schil zorgt er over het algemeen voor dat er geen bacteriën in het ei zelf komen. Maar: bacteriën groeien in warmere temperaturen wel sneller. Is het dus buiten warm en wil je je eieren langer bewaren, dan kun je ze beter in de koelkast leggen.
Recepten met ei: omelet | Italiaanse eieren | pannenkoeken
Hoe eet jij je ei het liefst?
Geef een reactie