Nu.nl publiceerde in de zomer een artikel over Nederlandse restaurants: gemiddeld was het eten daar ongezonder dan fastfood. Moeten we ons zorgen maken? Of kunnen we alsnog gezonder uit eten?
Wat maakt uit eten gaan ongezond?
Je zou denken dat je met gezonder kiezen al een eind komt. Toch is niet altijd duidelijk wat de gezonde keuzes zijn in een restaurant. Hoe gezond is bijvoorbeeld een salade als er veel dressing is gebruikt? De belangrijkste factoren die ertoe bijdragen dat uit eten ongezond is, zijn deze:
- De porties zijn aanzienlijk groter dan thuis;
- Doordat je langer tafelt, eet je gemiddeld meer (zeker met meerdere gangen);
- Je onderschat wat je binnenkrijgt;
- Maaltijden bevatten gemiddeld meer zout;
- De desserts zijn vaak zo calorierijk dat ze niet onderdoen voor de hoofdmaaltijd.
Overigens verdient het artikel van NU.nl wel een nuancering: de hoeveelheid zout en cholesterol in de restaurantmaaltijden was inderdaad ongezonder dan in de fastfoodketens. Het is echter ook zo dat maaltijden in een restaurant minder toegevoegde suikers, minder verzadigde vetten, en meer vitamines, vezels en mineralen bevatten. Daarmee ben je in een restaurant dus alsnog beter af. Het artikel uit Medical News vind je hier.
Gezonder uit eten: 5 tips
Er zijn waarschijnlijk nog meer tips te bedenken, maar de belangrijkste 5 trucjes die je zelf kunt toepassen vind je hieronder.
Tip 1: slim lezen
Een menukaart is een eerste ‘valkuil’. Hoe mooier de gerechten zijn omschreven, hoe meer je ervan wilt eten en hoe meer je ervan verwacht. Menukaarten vestigen ook graag de aandacht op de grootste (en niet de gezondste) gerechten van de kaart. Kijk dus niet alleen naar de uitgelichte gerechten, maar lees ze allemaal.
Tip 2: vooraf ‘proeven’
Beeld je vooraf in dat je de door jou bestelde maaltijd eet, proeft, ervan geniet… hoe levendiger je je dit voorstelt, hoe minder je uiteindelijk eet.
Tip 3: dressing apart
Bestel je een gerecht met een dressing of een kaasgarnering, vraag deze dan apart te serveren. Je hebt dan meer inzicht in hoeveel je eigenlijk gebruikt (en kunt beter portioneren). Vaak wordt er anders toch al snel meer dressing of kaas gebruikt dan wanneer je het zelf toevoegt.
Tip 4: vragen staat vrij
De bediening in een restaurant weet wat de lichtere gerechten van de kaart zijn. Vraag het hen! Zij kunnen (eventueel in overleg met de chefkok) aangeven wat de gezondste gerechten voor jou zijn. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je op zoek bent naar een gerecht met extra eiwit en minder koolhydraten.
Tip 5: kleinere portie/doggiebag
Doorgaand op tip 4: je kunt natuurlijk ook vragen om een kleinere portie. Als je het vervelend vindt om te zeggen dat je ‘op je voeding let’, kun je nog altijd zeggen dat je het zonde vindt als er veel overblijft. Wil of kan een restaurant geen kleinere portie voor je maken? Beslis dan om 3/4 van je bord leeg te eten en voor de rest een doggiebag te vragen. Zo heb je gelijk een lekkere lunch voor later in de week.
Hoe zorg jij dat je gezonder uit eten gaat?
Geef een reactie