De gemiddelde Nederlandse supermarkt verkoopt drie kleuren paprika’s: rood, geel en groen. Vaak kun je ze ook als mix kopen met de drie kleuren. Ook oranje paprika’s worden nog wel eens verkocht. Hoeveel kleuren paprika’s zijn er eigenlijk?
Om een lang antwoord kort te maken: het is een fabel dat er maar drie kleuren paprika’s zijn. Er zijn er namelijk een stuk meer: rood, geel, groen, oranje, paars, lavendel, bruin, wit…
Verschil in kleuren paprika’s
Elke kleur paprika heeft zijn eigen, unieke eigenschappen. Zo verschillen de kleuren paprika’s van smaak en ook hebben ze net weer andere voedingsstoffen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende kleuren paprika’s.
Rode paprika’s
Tijdens het groeien is de rode paprika nog groen. Langzaam maar zeker verkleurt hij. De rode paprika is de zoetste van de paprikasoorten. Je kunt hem daarom ook lekker rauw opeten, bijvoorbeeld met een dipsausje of zomaar los. Ook smaakt hij goed door salades. De rode paprika is erg gezond: hij bevat meer vitamine C en E (maar liefst twee keer meer dan groene paprika’s). Ook bevat het de meeste vitamine A en betacaroteen.
Gele paprika’s
Net als de rode paprika begint de gele als een groene. De gele paprika’s hebben de minste vitamine A, maar bevatten bijna net zo veel vitamine C als de rode. Ook gele paprika’s zijn vrij zoet en kun je goed rauw eten.
Groene paprika’s
Hier begint het allemaal mee! Vaak zijn de groene paprika’s de paprika’s die geplukt worden voordat ze echt rijp zijn. Ze smaken wat bitter en zijn rauw minder lekker. Ze bevatten onder meer veel vitamines A en C, maar minder dan de rode paprika.
Oranje paprika’s
Midden in het rijpingsproces worden de oranje paprika’s geplukt. Ze zitten qua rijpheid tussen rood en groen in en bevatten net als gele paprika’s wel meer vitamine C, maar minder vitamine A (ten opzichte van groene paprika’s).
Paarse, bruine, witte, of lavendelkleurige paprika’s
Wat? Bestaan deze kleuren paprika’s echt? Ja, al zijn ze erg zeldzaam. Afhankelijk van hoe rijp ze zijn en van wat voor plantensoort ze af komen, kunnen paprika’s soms donkerpaars, bruin, wit of lavendelkleurig zijn.
Wist je dat…
- … paprika’s in het Engels ‘bell peppers’ heten, of – in Engeland – gewoon ‘pepper’?
- … ze familie zijn van hete peper?
- … ze in Australië, India, Pakistan, Bangladesh, Singapore en Nieuw-Zeeland capsicum worden genoemd?
- … paprika’s het beste groeien in een warme, vochtige omgeving (temperaturen tussen de 21 en 29 ºC)?
- … alle kleuren paprika’s eiwit, ijzer en vitamine B6 bevatten?
- … je alle kleuren paprika’s zowel rauw als gekookt kunt eten?
Wat is jouw favoriete kleur paprika? En heb je al eens alle soorten geprobeerd?
Dit artikel maakt deel uit van een reeks artikelen bij het gezonder genieten-spel (livegang 2016). Speel alle levels uit en ontdek de verborgen fabels over eten en drinken.
Geef een reactie