Tapas ken je inmiddels waarschijnlijk wel: kleine hapjes die samen een maaltijd vormen. Ideaal voor mij, want voor meer dan twee mensen koken vind ik best nog een opgave. Je moet er veel te veel bij nadenken! De één is op dieet, de ander lust geen vis, weer iemand anders vindt pasta niet zo lekker… daarom zijn tapas zo ideaal. Je hebt van alles wat, en iedereen is blij.
Nu wil je natuurlijk ook dat wat je maakt een beetje lekker is. O ja, en het moet niet te veel moeite kosten. Als één onderdeel maak je bijvoorbeeld een salade. Je kunt er extra fruit bij doen, en/of een uitgeknepen sinaasappel. Wil je de salade iets dikker, voeg er dan yoghurt naar keuze aan toe.
Bataat
Daar is-ie dan: de zoete aardappel! Was een paar bataten goed af, snijd ze in stukjes, kook ze in de schil gaar, giet ze af, en bak ze dan in kokosolie met knoflook, peper, zout, en kruiden naar smaak (zoals Italiaanse kruiden). Heerlijk!
Snacks
Je kunt kiezen voor één salade, of je kunt je groenten vrolijk presenteren in verschillende kleine bakjes. Reepjes paprika en komkommer en wortel doen het bijvoorbeeld altijd goed.
Eieren
Als vleesvervanger of gewoon omdat het lekker is: serveer stukjes omelet en/of simpelweg wat hardgekookte eieren. Lekker en goed voor je! Lijkt het je saai om zomaar ei te serveren? In onderstaand filmpje (ik vraag me nog steeds af wie dat heeft ingesproken – is het een robot of niet?) leer je hoe je van een ei een hartje maakt.
Pannenkoekrolletjes
Presenteer bij je tapas ook zoete hapjes, zoals pannenkoekjes. Je kunt deze bewaren als toetje, en samen met een ijsje serveren (of Piña Colada op een stokje).
Maak het niet te ingewikkeld
Je kookt al snel te veel. Met vijf verschillende kleine gerechten (bataat, een salade, vlees/ei/vis, groenten en een toetje) zit de gemiddelde persoon snel vol. Zorg dat je altijd een gerechtje achter de hand houdt voor als iedereen toch nog honger blijkt te hebben.
Geef een reactie