Vet zou slecht voor je zijn, je cholesterol zou erdoor stijgen, en als je ergens dik van zou worden, dan is het vet. Gelukkig komen we daar nu langzaam maar zeker van terug. Wat weet jij over vet?
10 vette feiten/10 feiten over vet
Juist omdat er zoveel onzin wordt verkondigd over vet, is het goed om te weten wat nu echt waar is. Daarom zet ik speciaal voor jou 10 vette feiten op een rij. Wist je bijvoorbeeld al dat vet nodig is om je huid gezond te houden, en dat je er stiekem helemaal niet dik van wordt?
Vet feit 1: je hebt het nodig
Vet is nodig, om meerdere redenen. Ik schreef eerder al Wat is slechter voor je: suiker of vet? waarin duidelijk wordt dat je beide nodig hebt – zowel suiker als vet – om te functioneren. Een vetvrij dieet is niet de oplossing voor gewichtverlies!
Vet feit 2: je wordt er niet dik van
Natuurlijk zul je aankomen als je teveel vet eet – net als je aankomt als je teveel eiwitten of teveel koolhydraten binnenkrijgt. Uit onderzoek blijkt echter dat juist wanneer je veel vet eet, je langer leeft en gezonder oud wordt, en je blijft beter op gewicht. Dit is onder meer aangetoond door Jaminet in zijn boek Perfect Health Diet.
Vet feit 3: van vet krijg je energie
Je zou het niet zo snel zeggen, want vet heeft geen goede reputatie waar het energie betreft. Toch halen we heel veel energie uit de vetten die we eten.
Vet feit 4: vet helpt je groeien
En dan niet in de negatieve zin van groeien in de breedte… vet is essentieel voor onze groei en het functioneren van onze cellen.
Vet feit 5: vet houdt je lichaam in leven
Onze hersenen functioneren op vet. Simpel gezegd: zonder vet kun je niet nadenken en met vet denk je sneller. Dit heeft invloed op je hele zenuwstelsel. Myeline is een vettige stof die het axon (uitloper van een neuron) omhult. Het functioneert als een soort versterker; zonder myeline zou een impuls (zoals een zenuwimpuls) er twee keer langer over doen om de volgende zenuwcel te bereiken. Bij iemand met MS zie je het effect van te weinig myeline: het lichaam functioneert niet meer zoals het hoort doordat het centrale zenuwstelstel wordt aangetast. De overdracht van boodschappen wordt moeilijker tot onmogelijk doordat er minder tot geen myeline wordt aangemaakt. De ‘gaten’ die hierdoor ontstaan worden opgevuld met bindweefsel, wat voor littekens zorgt. Dit gaat net zo lang door tot het hele lichaam niet meer functioneert.
Andere belangrijke functies van vet zijn het beschermen van je organen en het voorzien van energie wanneer je dat nodig hebt.
Vet feit 6: vet helpt je denken
Zoals eerder genoemd helpt myeline je lichaam met het (sneller) doorsturen van boodschappen. Dit beïnvloedt ook je denken op een positieve manier. Simpel gezegd: zowel je lichaam als je geest krijgen energie van vet!
Vet feit 7: we moeten minder omega-6 eten (en meer omega-3)
Wij krijgen tegenwoordig veel omega-6 binnen (volop aanwezig in zonnebloemolie en sesamzaad) en weinig omega-3 (volop aanwezig in vis). Deze twee horen in balans te zijn. Hoe meer omega-6 je binnenkrijgt, hoe meer vis je zou moeten eten. Anderen beweren juist dat we eerder onze inname van omega-6 moeten verminderen. In dit onderzoek (met bronvermelding) wordt een ‘overdosis’ aan omega-6-vetten gekoppeld aan overgewicht, auto-immuunziektes, diabetes (type 2), astma en kanker.
Concreet zou je ervoor kunnen kiezen om meer te koken met/in kokosolie of andere omega-6-vrije producten, en meer vis te eten of visolietabletten met omega-3 in te nemen. Je kunt ook op verpakkingen kijken of er vetten met omega-6 zijn gebruikt bij de bereiding.
Vet feit 8: vet is goed voor je huid
Zonder vet wordt je huid droog en schilferig.
Vet feit 9: vet helpt tegen ontstekingen
Eet je onverzadigd vet, zoals je in vette vis kunt vinden, dan helpt dit je immuunsysteem met het verminderen van ontstekingsreacties.
Vet feit 10: vet helpt je andere goede stoffen op te nemen
Zonder vet kan je lichaam bepaalde vitamines, zoals A, D, E en K, niet opnemen. Eet je een teentje broccoli omdat je denkt dat het zo goed voor je is? Dat is het ook, maar de vitamine K uit broccoli wordt alleen door je lichaam opgenomen als je er ook vet bij eet.
Krijg jij voldoende vet binnen? Of vul je het aan met bijvoorbeeld visolietabletten?
Geef een reactie