Blue Band helpt je bij een gezonde levensstijl. Blue Band heeft wit waar volkoren in zit. Blue Band helpt kinderen gezond op te groeien. Tenminste, dat zegt Blue Band zelf. Wat is daar precies van waar? Is Blue Band gezond?
Om te kijken of Blue Band gezond is kijk ik zowel naar twee soorten boter/margarine als naar het wit/volkorenbrood. Ook neem ik de boodschap die Blue Band in zijn reclame-uitingen de wereld in stuurt onder de loep.
De ingrediënten van Blue Band-boter
Blue Band Halvarine: water, plantaardige oliën (zonnebloem, palm, koolzaad, lijnzaad, geheel geharde palmolie), gemodificeerd zetmeel, droge MELKBESTANDDELEN, emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren, zonnebloemlecithine), zout (0.3%), conserveermiddel (kaliumsorbaat), voedingszuur (citroenzuur, azijnzuur), natuurlijke aroma’s, kleurstof (bèta-caroteen), vitamine A en D.
Blue Band Goede Start!: water, plantaardige oliën (zonnebloem, palm, koolzaad, lijnzaad, geheel geharde palm), YOGHURT (6%), gemodificeerd zetmeel, calciumzouten, emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren, zonnebloemlecithine), zout (0,3%), conserveermiddel (kaliumsorbaat), voedingszuur (citroenzuur), antioxidant (calciumdinatrium EDTA), natuurlijke aroma’s, vitamines (A, Thiamine [=vitamine B1], Riboflavine [=vitamine B2], B6, B12 en D), kleurstof (bèta-caroteen).
Is boter van Blue Band gezond?
Het eerste ingrediënt van beide soorten boter, water, daar heb ik weinig problemen mee. De transvetten (uit geharde palmolie) maken me al een stuk minder blij. Verder is er zout aan de boters toegevoegd, net als emulgatoren en zetmeel (dat een chemische behandeling heeft ondergaan). Ook de vitamines zijn (kunstmatig) toegevoegd. Als ik kijk naar een gemiddelde (ongezouten) roomboter (of eigenlijk boter, want boter is altijd gemaakt van room), dan heeft dat minimaal 82% melkvet. Er zitten veel van de ingrediënten in van margarine, maar dan zijn ze niet kunstmatig. Uiteindelijk kan je lichaam de ingrediënten van echte boter beter verwerken. Waarom zou je ingrediënten die op natuurlijke wijze al niet al te gezond zijn wel kunstmatig binnen willen krijgen?
Is Blue Band-brood gezond?
Foodwatch schrijft er het volgende over:
Blue Band Goede Start! witbrood misleidt consumenten met een onterechte gezondheidsclaim. Dit brood bevat nauwelijks de gezonde voedingsvezels en micronutriënten die van nature in volkorenmeel zitten. Unilever heeft de vezels ‘vervangen’ door kunstmatige toevoegingen die niet hetzelfde gezondheidseffect hebben. Toch doet het voedingsconcern net alsof het eindresultaat hetzelfde is. Maar Blue Band witbrood is absoluut geen goed alternatief voor echt volkorenbrood.
Duidelijk, toch? Sowieso vind ik het een gekke oplossing om kinderen die geen volkoren brood lusten iets aan te bieden wat hen nooit zal leren om wel van volkoren brood te houden. Je kunt dan beter kiezen uit alternatieven voor brood, zodat ze gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen.
Ongezonde stereotyperingen
Tot slot, en ook niet onbelangrijk, is hoe Blue Band de wereld portretteert. Misschien ken je de extraatjes van Blue Band. Als je kinderen hebt, is die kans heel groot. Je krijgt namelijk bij de geboorte van een kind – in een van de babyboxen – een bordje van Blue Band. Daar staat op wat je kind later kan worden. Een piloot. Een brandweerman. Een danseres. Een paardrijdster. Een verpleegster. Een gegeven paard mag je niet in de bek kijken, maar van de boodschap die uitgaat van deze gratis producten krijg ik de rillingen.
Wat in alle reclame-uitingen en producten van Blue Band duidelijk wordt, is dat meisjes geen dokter of piloot worden, en dat jongens nooit zullen dansen of op een paard zullen rijden. Een meisje uit de Blue Band-reclames at ooit zo’n zogenaamd gezond wit broodje, want ‘verpleegsters moeten goed eten’ om genoeg energie te hebben om mensen te verzorgen. Waarom werd dit meisje verpleegster en geen dokter? Zat er niet genoeg in het brood om ook nog eens ambitie te hebben? Het jongetje uit dezelfde reclamereeks werd piloot en geen steward. Dat dan weer wel.
Nu mag een reclame-uiting nooit een hoofdreden zijn om een product niet te kopen, maar ik vind dat het totaalplaatje van Blue Band hiermee wel compleet is. Blue Band staat absoluut niet voor een gezonde wereld zoals ik hem zie. Met Blue Band zie ik ongezonde producten, ongezonde reclames met een ongezond wereldbeeld, en ongezonde claims die niet waar zijn. Zonde!
Wat dan wel?
Als je brood wilt eten, kies dan voor brood met de minste toevoegingen en kies volkoren (tenzij je glutenvrij eet). Volkoren is een beschermde term, in tegenstelling tot meergranen. Wil je boter op brood, kies dan voor onbewerkte en ongezouten roomboter. Ik kan hier ook roepen dat kokosolie een goed alternatief is, maar dat smaakt niet hetzelfde. Eet boter met mate, net als eigenlijk alles.
Als bonus: een filmpje van Blue Band toen ze meisjes en jongens nog samen buiten lieten rennen. De meisjes achteraan, maar toch, ze mogen meedoen.
Wat vind jij van (de producten van) Blue Band?
Sebas says
Hoi,
Ik snap het verhaal over transvetten niet; dit is precies het tegenovergestelde wat het Voedingscentrum zegt! Zie ook:
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/transvet.aspx
Transvetten zijn de bad boys, daar zijn we het in ieder geval overeens. Volgens het Voedingscentrum zitten deze van nature voor in producten
(melk en vlees) van herkauwers zoals koeien en schapen, dus ook roomboter, toch? En dan geen transvetten in de palmolie zoals Annet al opmerkte.
Dus is Blue band nu echt slechter dan roomboter?
Annet says
Transvetten ontstaan toch als onverzadigde vetten maar gedeeltelijk worden verhard?De palmolie is geheel verhard, waarbij dus geen transvetten ontstaan. Bron voedingscentrum
Maresa says
Dank je voor je aanvulling!
helma P. says
hoi,
ik weet niet of het echt zo is maar ik heb gehoord dat de blue band boter precies hetzelfde is als de standaard huismerken. Daarom zou ik nooit Blue Band boter kopen want dan kan je alleen maar meer gaan betalen voor de zelfde kwaliteit. Mijn kinderen zijn wel overtuigd van een duidelijk smaakverschil daarom neem ik voor hun wel de Blue Band mee. Hoe gaan andere moeders hier mee om?
Maresa says
Misschien een tip: doe samen een botertest. Koop drie soorten en laat hem proeven zonder dat ze weten welke boter van welk merk is. Als ze dan inderdaad een favoriet blijken te hebben, kun je afspreken dat je die voortaan koopt. Je sluit dan uit dat het om het merk gaat.