Als je de grote suikerlijst hebt bekeken, zie je dat verse vanille als goed suikeralternatief wordt genoemd. Het is van zichzelf zoet en geeft eten een typische smaak. Waarom is het zo geschikt als vervanger van suiker?
Wat is het?
Vanille komt uit de vruchten van de klimorchidee. Smeuïg detail: uiteindelijk betekent het kleine vagina.
De klimorchidee levert vanillestokjes. Volgens kenners komt de allerbeste vanille van het eiland Réunion, dat voorheen Bourbon heette. Je kent waarschijnlijk de naam Bourbon van de chocola – er zijn bijvoorbeeld (witte) chocoladesoorten waarvoor deze vanillesoort wordt gebruikt.
Waarom is het gezond?
Zowel de stokjes en peulen als vanille in poedervorm bevatten vitamines en mineralen. Sterker nog: vanille bevat buiten seleen alle mineralen die je lichaam kan opnemen. Vooral aan mangaan is het rijk. Hiermee heb je er veel meer aan dan aan suiker.
Uit dit onderzoek trekt men de hoopvolle conclusie dat vanille schadelijke bacteriën bestrijdt (echter blijkt verder onderzoek nodig). Verder blijkt het goed te zijn als antioxidant.
Waar kun je het kopen?
Vanille(stokjes) koop je in de (biologische) supermarkt of online. Let op: vanille-essence uit kleine flesjes is kunstmatig. Vanille-extract (met zo min mogelijk toegevoegde stoffen) is degene die je voor het koken kunt gebruiken. Je kunt zelf ook extract maken door vanillestokjes in alcohol (zoals wodka) op te lossen. Het vanillemerg (te zien als je een stokje opensnijdt) geeft de sterkste smaak.
Koken/bakken
Gebruik het extract of vanillestokjes voor al je zoete gerechten. Je kunt ook kiezen voor de poedervariant. Zelf extract maken kun je met vanillestokjes.
Andere gezonde vervangers:
- Banaanpoeder
- Kaneel
- Kokos(bloesem)suiker
- Luxema of lucuma
- Mesquite
- Palmsuiker
- Stevia
- Xylitol
- Yaconsiroop
Geef een reactie