Mijn eerste keer bodytec was minder geslaagd. Toch ging ik nog een tweede keer. Winst: ik was een stuk minder zenuwachtig. Mijn enige angst was die voor bilspierpijn na afloop… en ik wist ook niet of er wel een derde keer zou komen!
Tweede keer bodytec
Mijn tweede sessie was in de ochtend in plaats van de avond. Dat had voor mijn gevoel weinig invloed. Ik zorgde ervoor dat ik vooraf iets had gegeten en trok het speciale pakje aan. Dit keer wist ik wat ik kon verwachten, en dat betekende duidelijk een wereld van verschil. Waar ik de week ervoor nog stond te vloeken en af en toe per direct de stroom omlaag wilde, hoorde ik mezelf nu af en toe zeggen: ‘Hij mag wel wat harder’.
Ik zweette ook sneller (en meer) dan de vorige sessie. Na afloop voelde ik nog niet direct spierpijn, maar ik voelde wél dat ik had gesport.
Derde keer elektrisch sporten
Na de derde keer was ik overtuigd. Het apparaat ging harder – en ik ook! Voor het eerst zweette ik me suf en had ik het behoorlijk zwaar tijdens de oefeningen. Of het toeval is weet ik niet, want ik sport intussen natuurlijk ook gewoon door, maar ik voel na elke les opeens bepaalde buikspieren beter. De spierpijn valt me mee. Ja, ik voel het in mijn lijf, maar het is niet allesoverheersend. Misschien helpt het dat ik de laatste tijd veel/meer eiwitten eet. Misschien helpt het dat ik intussen door sport. Of misschien maakt bodytec toch echt het verschil in een beetje en een beetje méér resultaat.
Hoe dan ook, in plaats van mijn geplande vijf lessen heb ik er nu in totaal elf (tien + proefles). Dat zegt voor mij echt wel iets!
Hiermee breid ik ook mijn lijstjes voor- en nadelen van elektrisch sporten uit:
Voordelen elektrisch sporten
- Je voelt vaak gelijk (of de volgende dag) dat je echt je spieren hebt getraind;
- Inclusief naar de training gaan, omkleden en sporten ben je een uur kwijt. Dat maakt het laagdrempelig en iets wat je tussendoor zou kunnen doen;
- Als er eenmaal een eerste gewenning ontstaat, merk je dat je angst vermindert;
- Het is een goede afwisseling en aanvulling op andere sporten, zoals hardlopen.
Nadelen bodytec
- Niet iedereen merkt na de eerste keer effect (het kost soms twee tot drie keer voor je echt goed traint);
- Persoonlijk vond ik het strakke vest (het moet natuurlijk dicht op je lijf zitten) in eerste instantie onprettig (maar echt, dit went!);
- Je bedient niet zelf de stroomtoevoer (al wordt er gelijk gereageerd als je aangeeft dat de impuls te hoog staat);
- Na één les weet je niet goed wat het voor je kan doen. Vaak is alleen de proefles gratis, en daarna betaal je voor vijf tot tien lessen (in een pakket);
- Het is niet goedkoop. Buiten vijf tot tien lessen (150-250 euro) betaal je zo’n 40 euro voor het pakje dat je draagt (keuze voor huur of koop);
- Voor je calorieën hoef je het niet te doen: met het fietsritje erheen (5 kilometer) verbrand ik meer dan met het sporten zelf.
In mijn volgende en laatste artikel over bodytec breid ik mijn lijstje uit en geef ik je tien tips om optimaal gebruik te maken van elke trainingssessie.
Geef een reactie