Of je het nu bodycharge of bodytec noemt: het begint langzaam maar zeker een rage te worden. Ik ga deze relatief onbekende sport meerdere keren uitvoeren om te kijken wat het is, wat het doet, en vooral: of het echt werkt.

Wat is Bodytec?
De sport staat ook wel bekend als EMS-training, EMA-training, elektrisch sporten of Body charge. In EMS staat de afkorting voor electrical muscle stimulation, en dat is ook kort gezegd wat je met de training doet. Je draagt een pak met elektroden voor je bovenarmen, bovenbenen, billen en torso (rug en buik). Twintig minuten lang doe je sportoefeningen. Middels een stroomprikkel worden je spieren (extra) gestimuleerd. Volgens de reclames staan die twintig minuten trainen gelijk aan drie uur krachttraining.
Eerste keer Bodytec
Ooit had mijn moeder een TellSell-achtig apparaat. Het was een riem rondom je buik die middels elektropulsen je buikspieren zou activeren. Six pack zonder moeite! Althans, dat was het idee. Uit nieuwsgierigheid deed ik hem om en zette hem aan. Het prikte en ik gooide het ding gelijk aan de kant. Niks voor mij!
Met die pijnprikkel in mijn hoofd stapte ik in Alkmaar een personal training-studio binnen. ‘Ben je zenuwachtig?’ vroeg de bodytec-coach. ‘Nee,’ loog ik. ‘Ik ben vooral heel benieuwd.’ Hij overhandigde me een speciale sportbroek en -shirt en ik kleedde me om. Vervolgens kreeg ik banden om mijn billen, bovenarmen en bovenbenen. Het vest (te zien op de foto) maakte mijn outfit af.
Sporten onder stroom
‘We gaan eerst wennen,’ besloot de trainer. Onder aan het scherm voor mij zag ik voor de verschillende spiergroepen een draaiknop. Eerst werd de stroom op mijn billen geactiveerd. Het was geen pijnlijke prikkel, maar een geleide en redelijk gelijkmatige stroom. Het voelt alsof je billen trillen terwijl je stilstaat. Als je gaat ‘wennen’ wordt de stroom per spiergroep steeds hoger gezet tot je zegt dat het onprettig of pijnlijk is.

Vervolgens start de echte training (van 15 tot 20 minuten). Er loopt een blauwe stipjesbalk af en zodra deze rood kleurt, zet je je schrap voor de stroomtoevoer en de oefening die je uitvoert. Je doet de oefening onder stroom tot de balk weer blauw kleurt. De oefeningen worden aangepast aan je wensen, fitnessniveau en ervaring. Tussentijds worden per spiergroep de stroomimpulsen harder of zachter gezet.
Maar hoe werkt dat dan?
Ik leg het kort door de bocht en simpel uit (voor het idee). Je hersenen geven elektrische impulsen aan je spieren zodra ze wat moeten doen. Door de extra stroomimpulsen van het pak gaan méér spieren harder hun best doen zodra je in beweging komt. Het idee is dat je daardoor in korte tijd veel effectiever traint en sneller en meer resultaat ziet.
In onderstaande (Engelstalige video) wordt de uitleg wat uitgebreider gegeven.
Een kort Nederlands filmpje over de sport zelf vind je hier.
En, is elektrisch sporten wat?
Mijn eerste reactie op Bodytec was matig. Ik had veel angst voor de stroom (bovengemiddeld veel, aldus de trainer, en dat terwijl ik mezelf absoluut geen watje vind 😉 ), en ervaarde de toevoer (daardoor) snel als pijnlijk. Toch ging het langzaam maar zeker beter en ontstond er gewenning. Nu ik dit typ, een dag later, heb ik voor het eerst van mijn leven spierpijn in mijn billen (en niet zo’n klein beetje ook). Ik ben dus eigenlijk wel benieuwd wat de volgende training brengt.
Voordelen bodytec
Een eerste lijst, die ik in mijn volgende artikel zal uitbreiden:
- Je voelt vaak gelijk (of de volgende dag) dat je echt je spieren hebt getraind;
- Inclusief naar de training gaan, omkleden en sporten ben je een uur kwijt. Dat maakt het laagdrempelig en iets wat je tussendoor zou kunnen doen;
- Als er eenmaal een eerste gewenning ontstaat, merk je dat je angst vermindert.
Nadelen elektrisch sporten
- Niet iedereen merkt na de eerste keer effect (het kost soms twee tot drie keer voor je echt goed traint);
- Persoonlijk vond ik het strakke vest (het moet natuurlijk dicht op je lijf zitten) in eerste instantie onprettig;
- Je bedient niet zelf de stroomtoevoer (al wordt er gelijk gereageerd als je aangeeft dat de impuls te hoog staat).
Heb jij Bodycharge of Bodytec wel eens geprobeerd?
Geef een reactie