Er is veel kritiek op het boek Killerbodydieet van Fajah Lourens. Met uitspraken als ‘Je moet van honger leren houden’ kan ik me dat goed voorstellen. Toch merk ik online en op tv dat Fajah vaak juist goede uitspraken doet. Wat valt er bovendien te zeggen van fitbody versus reallifebody?
Moet je honger lijden?
Een van de grootste kritiekpunten is dat Fajah honger hebben aanmoedigt. Zelf geeft ze aan dat ze dit niet zo bedoelt. Als je altijd te veel eet en opeens minder gaat eten, zul je trek krijgen. Daar moet je jezelf volgens haar overheen zetten. Ik kan me hier ook zeker in vinden. Als je gewend bent te eten om op gewicht te blijven óf als je zoveel eet dat je daarvan aankomt, kun je alleen afvallen door een tekort aan calorieën te creëeren. Je lichaam denkt: help!, want het wil op gewicht blijven. Dat is niet per se honger.
Het NRC schreef hierover het volgende:
“Die hormonen beïnvloeden niet alleen trek en verzadiging. Het humeur is ook niet zo best zolang er niet flink gegeten wordt. Ook het energieverbruik van een lichaam daalt bij mensen die afvallen. (…) Het klinkt logisch: een lichter lichaam heeft minder onderhoud nodig, en er is ook minder energie nodig om het afgenomen lichaamsgewicht te verplaatsen. Maar het lijkt erop dat er supercompensatie is: wie na afvallen hetzelfde weegt als een goede vriend moet tóch minder eten om hetzelfde lage gewicht te houden. (…)
Gaat dat ooit over? De enorme trek in eten die mensen hebben, vooral als ze net zijn afgevallen, verdwijnt niet snel. Eén studie (FL Greenway, International Journal of Obesity, 26 mei 2015) liet zien: na twee jaar afvallen was de hunkering naar vet en zoet naar de achtergrond verdrongen en hadden de deelnemers veel meer zin in fruit en groente.”
(bron, citaat onderaan)
Interpretatie versus bedoeling
Nu denk ik dat heel veel uitspraken van BN’ers onderhevig zijn aan foutieve interpretatie. De media spelen hier een rol in. Als je Fajah ‘je moet honger lijden’ kan laten zeggen, klikken veel meer mensen op je artikel. Dat is natuurlijk precies wat een online krant of blog wil.
Op diezelfde manier doet Fajah uitspraken die erg stellig lijken. ‘Je moet niet op je scooter naar de McDonald’s in de pauze’ is een terechte, maar ‘van sinaasappelsap word je dik, dan kun je net zo goed cola drinken’ is typisch zo’n uitspraak die uitleg nodig heeft. Qua suikerhoeveelheid doen sinaasappelsap en cola niet voor elkaar onder. Toch bevat verse jus wel vitamines en vezels. Minder vezels dan een sinaasappel wanneer je die zo uit de vuist zou eten, maar toch.
Fajah doelt op de suikerhoeveelheid en de verminderde vezels, maar geeft geen nuance. Tegelijkertijd is hier op tv ook nauwelijks tijd voor. Het gevaar bestaat nu wel dat opnieuw de interpretatie verkeerd zou zijn. Iemand van zeventien kan haar sinaasappelsap opzij schuiven uit angst dat ze er dik van wordt, omdat ze zich niet heeft verdiept in de nuance achter de uitspraak. De vraag is: wie is hiervoor verantwoordelijk? Is dat Fajah, is dat het medium tv, is dat die zeventienjarige zelf? Zijn het haar ouders?
Hieronder vind je het fragment met Fajah:
https://youtu.be/xL85PYymwRI?t=47m9s
Verdere kritiek op Fajah Lourens
De uitspraken die Fajah over caloriebehoefte doet vallen ook in slechte aarde. Zo zegt ze dat vrouwen zo’n 1400 kcal op een dag nodig hebben en van 2000kcal te dik worden. Iets vergelijkbaars (maar dan hopelijk met de nodige nuance) schreef ik ook eerder. Maar wat is nu waar?
Afhankelijk van hoe lang en zwaar je bent heb je meer of minder kcal nodig op een dag. Zelf heb ik in de basis (als ik matig actief ben) tussen de 1300 en 1500 kcal nodig (ik ben niet lang, vrij licht, en heb een kantoorbaan). Alleen op dagen dat ik actief sport (en dan heb ik het over 2 uur) zou mijn verbranding boven de 2000 komen. Met een half uurtje rennen kom ik misschien op 1600. (Deze berekeningen doe ik even uit de losse pols om een beeld te schetsen.)
Ruimte voor nuance
Je kunt niet stellen dat de gemiddelde vrouw 1400kcal nodig heeft. Tegelijkertijd kun je ook niet stellen dat voor de gemiddelde vrouw 2000 kilocalorieën prima zouden zijn. Veel slimmer is om naar je eigen caloriebehoefte te kijken en die op gezonde wijze invulling te geven (met een goede verhouding eiwitten, koolhydraten en vetten en de nodige vitamines, mineralen en vezels).
Omdat niet iedereen tijd heeft (of vrij maakt) om dit soort dingen uit te rekenen, is een dieetboek een handig hulpmiddel. In tegenstelling tot Sonja Bakker rekent Fajah in gezonde producten in plaats van eierkoeken. Je moet denk ik zelf je balans vinden in af en toe iets lekkers nemen en vooral ook genieten van gezond lekkers. Wat Fajah zegt slaat zeker wel ergens op, maar mist (net als veel van wat online gezegd wordt) de nodige nuance (die misschien wel te vinden is in het boek, van wat ik begrijp).
Het is die missende nuance dat maakt dat mensen opeens bang worden van sinaasappelsap en denken dat het echt net zo slecht is als cola. Het is ook het gebrek aan nuance dat maakt dat mensen nu een excuus hebben om nog steeds cola te drinken. Tegelijkertijd: tv geeft weinig ruimte voor nuance. Internet heeft er alle plek voor, maar met clickbait-uitspraken kom je als site nu eenmaal verder. Maar als we nu met zijn allen even nadenken voordat we zelf net zo stellig iets plaatsen als Fajah het zegt, komen we denk ik een stuk verder.
Fitbody versus reallifebody
Al eerder postte ik onderstaande foto.
Dit zijn twee moeders die veel overeenkomsten hebben. Ze hebben allebei drie kinderen. Ze zijn allebei erg blij met hun lichaam. Het is niet zo dat de linkervrouw het beter doet dan de rechter. Er is met lekker in je vel zitten namelijk enorm veel ruimte voor eigen invulling.
Ninjamoeder ging viral met haar blog waarin ze Fajahs dieet (of eigenlijk haar levensstijl) afkraakt. Ze zegt terecht dat je niet moet streven naar een killerbody zodat je op je tachtigste blij terugkijkt op je leven en denkt ‘jeetje, wat was ik mooi’. Haar blog heeft misschien wel iets meer nuance, maar staat tegelijkertijd heel stellig en haaks op Fajahs mening. Ook Marijn de Vries uit zich over Fajah.
Moeder versus moeder
In mijn fotovergelijking staat Fajah links en staat Ninjamoeder rechts, zoals bovenaan bij dit artikel. Bij beide foto’s is er geen goed of fout. Beide vrouwen staan heel stellig in hun ideeën van wat zou moeten of wat ze fijn vinden. Toch komt het uiteindelijk hierop neer: je moet doen wat je kunt en waar je je fijn bij voelt.
Ene Josee merkt dan ook op:
“Ik snap de kritiek niet helemaal. Vind t weer typisch vrouwenbashen. Fajah staat elke ochtend voor dag en dauw op om te kunnen trainen. Daarnaast werkt ze en zorgt ze voor haar kindjes. Hoezo komen zij iets te kort? Iedereen maakt zn eigen keuzes. Fajah wil een strak lichaam, jij kiest voor iets anders. Beide is okay.”
Dave maakt als leuke vergelijking:
“Ik zag laatst een boek van iemand die laat zien hoe je heel snel kon leren een modelvliegtuig te besturen. Daar werd ik dus ook zo pissig over want ik wil he-le-maal geen modelvliegtuig kunnen besturen!
Ik ben gewoon een goede vader maar ik kan geen modelvliegtuig besturen .punt. Zo dat is eruit.
Ik zie mijn begrafenis al voor me, papa was … zo tof omdat hij een modelvliegtuig kon besturen.Enfin, het boek is duidelijk niet voor jullie bedoeld dus neem er geen aanstoot aan.”
En eerlijk: als je lekker in je vel zit, wat kan het jou dan schelen dat iemand zegt dat een blokjesbuik goed voor je is? Dan weet je wel beter. Iemand die zelfverzekerd is trekt een eigen plan en moedigt waar nodig anderen aan om dit ook te doen.
Conclusie
Het punt is duidelijk. Doe waar je je goed bij voelt. Helpt het boek van Fajah Lourens je om je doel te bereiken? Koop het dan vooral. Doet het dat niet? Koop het dan niet. Maar vooral: probeer in nuances te denken, en niet in absoluten. Onthoud dat iedereen anders is en zowel geestelijk als fysiek andere behoeftes heeft.
Inmiddels heeft Fajah ook een tweede boek:
Wat wil jij? Een fitbody? Een reallifebody? Iets ertussen in? Of wil je – het allergezondst – je gewoon lekker in je lijf voelen, hoe dat er ook uitziet?
Inmiddels is er steeds meer nuance te vinden: lees bijvoorbeeld dit artikel.
Geef een reactie