Superfoods: blijven die hip? Hoe ziet het fastfood van de toekomst eruit? Ik geef je in drie korte stukjes een update over wat er speelt in de voedingswereld.
1. Trends in voeding
Er is in de afgelopen tien jaar het één en ander veranderd in onze voeding. Zo worden er bijna geen transvetzuren meer geconsumeerd. Transvetten zijn bewezen slecht voor je lijf, dus dat is goed nieuws.
Minder positief? Het belang van voedingswaarden is omlaag gegaan ten opzichte van tien jaar geleden. We willen dat ons eten makkelijk te maken (/kopen) en snel te consumeren is. Daardoor eten we onder meer veel te veel zout. Daar valt dus nog één en ander te verbeteren.
Naar mijn idee kunnen bedrijven inspelen op de wens naar gezonder en puur eten – en veel bedrijven doen dit ook al. Daarnaast kunnen wij zelf al een stapje vooruit denken en proberen gezonder te eten. Meer zelf koken, meer biologische en fair trade ingrediënten gebruiken, en natuurlijk gezonde keuzes maken. Ben je gelijk trendy bezig. 😉
2. Wie vertrouwen we?
Als het om voeding gaat, vertrouwen wij als consument een vaste groep experts of vrienden. Hieruit komt onderstaande lijst (in volgorde van betrouwbaarheid).
- Arts
- Diëtist
- Voorlichtingsinstanties
- Boeken
- Familie/vrienden
- Internet
- Verpakkingen
- Sportschool
- Brochures
- School/werk
- Tijdschriften/kranten
- Tv/radio
- Supermarkt/winkel
- Advertenties
Ik vind het positief dat advertenties op de laatste plaats komen. Alhoewel er advertenties zijn voor goede producten, zal niemand ze gelijk voor ‘waar’ aannemen. Waar ik me nog wel zorgen over maak is de hoge positie van internet (nummer zes!) en de arts die boven de diëtist komt. Laat ik beginnen met het laatste. Een diëtist of voedingsdeskundige heeft een uitgebreide studie (soms zelfs meerdere studies) gevolgd over eten en de uitwerking hiervan op je lichaam. Een arts heeft dit niet – voeding neemt maar een miniscuul deel in van de opleiding. Gelukkig verwijzen artsen wel vaak door naar een diëtist.
Wat ik het belangrijkst vind? Vertrouw je gezonde verstand! Al eerder schreef ik een artikel over hoe je erachter komt of een website betrouwbaar is of niet. Houd dit in je achterhoofd met alles wat je leest. Kritisch denken kan je ver brengen. De informatie uit het artikel over betrouwbare websites gaat ook op bij boeken zonder (goede) bronvermelding… of voor brochures die je tegenkomt.
3. De schijf van vijf op de schop
Met alle nieuwe wetenschappelijke bevindingen over gezond eten is ook het Voedingscentrum druk bezig met het aanpassen van de richtlijnen wat betreft voeding. Op het congres Voeding in de praktijk werd duidelijk dat het Voedingcentrum in november 2015 met een nieuwe Schijf van Vijf komt – of misschien zelfs met een ander systeem. Ik ben zelf erg benieuwd wat dit voor richtlijnen zullen zijn. Zullen er meer peulvruchten op het menu staan? ‘Mag’ je brood vaker vervangen door wat anders? Zal er misschien meer afwisseling zijn in het standaardmenu? Ik ben benieuwd!
Wat denk jij dat trends zijn op het gebied van voeding? Welke trends vind je goed en welke mogen aan je voorbijgaan?
Geef een reactie