Officieel heet het Nü Fruitijs, maar voor het gemak noem ik het in dit artikel Nu Fruit ijs of Nu Fruit. Wat is er met dit ijs? Nou, ik zag de verpakking en dacht: wat leuk en lekker, 100% natuurlijk! Ik vroeg me gelijk af of het lekker was én of de claim klopte.
Claims kun je makkelijk maken. Als je zegt dat ergens echt fruit in zit, dan kan het ook zijn dat je 0,01% aardbei hebt gebruikt. In poedervorm. Kortom: een claim zegt weinig. Mijn voornaamste eis is altijd dat een product lekker moet zijn. Daarnaast vind ik eerlijkheid belangrijk – en ik houd niet van misleiding.
Nu Fruit ijs – de ingrediënten
Ben je er klaar voor? Ik draaide de verpakking om en vond een flinke lijst…
- vanille-roomijs (volle melk, glucosestroop, suiker, room, weipoeder, glucose-fructosestroop, boter, magere melkpoeder, melkeiwitten, inuline, rijstmeel, citrusvezels, eidooier, natuurlijk aroma)
- 30% blauwe bosbessen & bramencoating (water, suiker, 15% blauwe bosbessenpuree, glucose-fructosestroop, 5% bramenpuree, aardbeienpuree, geconcentreerd citroensap, stabilisatoren: johannesbroodpitmeel, guarpitmeel, natuurlijk aroma)
- 17% blauwe bessenbereiding (68% blauwe bosbessen, suiker, glucose-fructosestroop, kleurstof: anthocyanen; geconcentreerd citroensap, verdikkingsmiddel pectinen, natuurlijk aroma)
Ik dacht, ik vat ze even samen in de drie ingrediënten die de verpakking aangeeft. Ingrediënt 1 bestaat vervolgens uit 14 ingrediënten. Ingrediënt 2 uit 10. Ingrediënt 3 uit 7. In totaal 31 ingrediënten dus (alhoewel glucose-fructosestroop meerdere keren voorkomt, net als suiker). Om makkelijker te kunnen tellen heb ik alle vormen van suiker dik gedrukt. Dat zijn er 11.
Kloppen de claims?
Op de voorkant staat dat het product 100% natuurlijk is. Grotere onzin kan ik me eerlijk gezegd niet voorstellen. Ze hebben gelijk dat er fruit in zit. Van de 17% blauwe bessenbereiding (wat een woord) is 68% natuurlijk. Dat komt neer op 11,56% natuurlijke vulling. De rest van de zogenaamd natuurlijke ingrediënten zijn verwerkt tot puree of extra geconcentreerd. In het eerste ingrediënt zit sowieso weinig natuurlijks (het aroma, maar of je daar blij mee moet zijn?).
Een simpel rekensommetje: 88,44% van het ijsje is onnatuurlijk. 11,56% is natuurlijk. Begrijp jij nog hoe ze op 100% natuurlijk uitkomen? De verse melk snap ik ook niet. Of tenminste, de melk was vast vers toen ze het ijs bedachten…
Conclusie
Als er al zoveel niet-natuurlijke producten in de ingrediëntenlijst staan, heb ik weinig zin om erachter te komen of het ijs lekker is of niet. Ik ken namelijk al genoeg ijs dat lekker is. IJs dat lekker én gezond(er) is dan gemiddeld lijkt me leuk om te vinden, maar Nu Fruit ijs is dat in elk geval niet.
Heb jij Nü Fruit-ijs al geproefd? Wat vond je ervan?
Daan says
Wat een onzin dit artikel. Als ‘verwerkt tot iets’ het niet meer natuurlijk maakt dan is heel dit ijsje in jouw woordenboek niet natuurlijk. Met onnatuurlijk wordt uiteraard synthetische toevoegingen bedoeld, die niet aanwezig zijn in dit ijs.
Maresa says
Dag Daan, dank je voor je feedback! Onder ‘niet natuurlijk’ vallen voor mij (ook) geconcentreerde stoffen (die in die concentraties normaal niet voor zouden komen). Het sloeg niet op ‘verwerkt tot’.
Het idee van de ijstest was overigens niet om ‘onnatuurlijk’ af te kraken, maar om aan te geven dat ‘natuurlijke’ claims vaak niet kloppen. (Ik heb namelijk niets tegen bewerkt eten.)