Minder snacken? Minder snoepen? Hoe gevarieerder de keuze in je kast of op je bord, hoe meer je eet. Daarom kun je met slimme trucs gezonder leren snoepen.
Voordat ik toe ben aan de tips: waarom is het zo dat we meer eten als er meer op ons bord ligt?
Marketingtrucjes
Zin in M&M’s? Tijdens een experiment kregen bioscoopgangers M&M’s in tien kleuren. Andere bezoekers kregen M&M’s in zeven kleuren. Het resultaat? De mensen met tien kleuren M&M’s aten maar liefst 43% meer.
Deze studie is meerdere keren herhaald, op verschillende manieren. Met gekleurde snoepjes, op kleur gesorteerd en in verschillende bakken gepresenteerd, zou je ook minder eten. Mensen die de gekleurde snoepjes namelijk in één grote bak voorgeschoteld kregen, aten maar liefst 69% meer.
Ga zelf maar eens na hoe het in je hoofd werkt. Met één soort ijs kies je sneller voor één bolletje. Met zestien soorten voor je neus wil je het liefst van alles wat proeven en kies je sneller voor drie bolletjes.
Hoe snoep je minder?
Het is interessant om te weten dat hoe meer (kleur)keuze je hebt, hoe meer je eet. Tenzij je naar één van de vier M&M’s-World-filialen gaat, kun je echter geen losse kleuren M&M’s kopen. Ook met snoepmixen is het een rotklus om alles te gaan sorteren. Daarom geef ik hieronder vijf praktische tips om jezelf te beperken in keuze (en dus in de hoeveelheid die je snoept).
Tip 1: visualiseren
Eigenlijk kun je dit ook ‘bewust eten’ noemen. In plaats van gedachteloos je hand in de zak te stoppen en naar je mond te brengen, stel je je eerst voor dat je de hele zak leegeet. Bedenk hoe het smaakt, hoe je kauwt, hoe je slikt, en hoe lekker het is. Klaar? Tast dan toe. Uit onderzoek blijkt namelijk dat hoe meer je je vooraf hebt voorgesteld te eten, hoe minder je uiteindelijk eet. Fantaseren over snoepen doet je namelijk echt minder snoepen.
Tip 2: schrijf op wat je snoept
Doe het in je dagboek, op je telefoon, via een app naar iemand anders… Als je maar bewust noteert wat je hebt gegeten. Dit helpt je niet alleen om je bewuster te worden van je snoepgedrag, het teruglezen van wat je eerder hebt gesnoept (of gegeten) geeft je minder vrijheid om nog meer te snoepen.
Tip 3: beweeg voor de lol
Zie je sporten als een moment voor jezelf, of als ontspanning? Dan zul je na afloop minder snoepen. In een experiment van Richard Simmons liepen de proefpersonen 2 kilometer. Tegen de ene helft zei Simmons dat ze een mooie wandeling mochten maken. Aan de andere helft presenteerde Simmons de wandeling als een sportactiviteit. Beide groepen kregen na afloop wat lekkers aangeboden. De ‘sportgroep’ snoepte maar liefst 200+ kilocalorieën meer. Kortom: als je denkt dat sporten ontspanning is, snoep je na afloop minder.
Tip 4: eet niet voor de tv
En als je het dan toch doet: liever niet tijdens je favoriete programma. Hoe meer je wordt afgeleid door de tv, hoe meer je eet. En: hoe hoger het geluidsvolume, hoe meer je eet.
Tip 5: kies minder kleur
Als het gaat om ontbijt, lunch of diner, dan is variatie in kleur en soort eten heel belangrijk. Als het om snacken gaat, is het eerder belangrijk om minder te nemen dan meer en dus kies je voor minder kleur en variatie. Dus: zakken met één soort drop in plaats van een snoepmix, en liever een zak nootjes met chocola eromheen dan een zak M&M’s.
Wat is jouw beste tip om minder te snoepen?
Geef een reactie