Je hoeft niet gelijk fanatiek hard te lopen om gezond te blijven. Sterker nog: joggen en wandelen helpen je lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Hardlopers zijn… doodlopers?
Ik schreef al eerder dat het met de gevaren van hardlopen wel meevalt. Wat echter wel klopt: wandelen en joggen zijn minstens zo gezond als hardlopen. Sterker nog: gezien de lagere kans op blessures zou je beter een uurtje kunnen wandelen dan een uurtje hardlopen.
Een ander voordeel van wandelen en rustig joggen is dat je het langer vol kunt houden. Zo kunnen de meeste mensen met gemak twee uur achter elkaar wandelen, maar zul je ongetraind niet zo lang kunnen rennen. Hoe langer je in beweging bent, hoe meer je verbruikt. Om af te vallen is het dus ook effectief.
Goed voor je hersenen
Wandelen of joggen: een blij brein krijg je er ook van. Althans, volgens een studie die op muizen is verricht. De muizen in de ‘loopgroep’ scoorden bijna twee keer zo hoog op een geheugentest dan de controlegroep, aldus het onderzoeksteam.
De neurowetenschappers concludeerden uiteindelijk dat wanneer je een paar keer per week wandelt of jogt, dit je hersenen stimuleert. Er groeien nieuwe hersencellen in het hersengebied dat met herinneringen te maken heeft, en je kunt diverse opgedane herinneringen (en kennis) beter uit elkaar houden. Dit vermogen was bij de controlegroep muizen nihil (ze verwarden de ene herinnering met de andere herinnering) en daardoor scoorden ze zoveel slechter. Met lopen zet je dus bijna letterlijk je gedachten op een rij.
Waarom lopen of rennen?
Natuurlijk zijn er nog veel meer vormen van beweging. Fietsen, bijvoorbeeld. Alle vormen van bewegen hebben een positief effect op je lijf en je hersenen. Wat wandelen als voordeel heeft: je gebruikt je hele lijf in een vaste cadans. Je gebruikt zo’n beetje al je spieren tijdens een stevige tred.
Hoeveel moet je lopen of joggen?
De muizen in het experiment liepen maar liefst 24 kilometer per dag. Als postbode red je dit vast makkelijk, of als (semi)professioneel halve marathonrenner. Om het elke dag te doen lijkt wat extreem. Kijk daarom eens wat haalbaar is: neem bijvoorbeeld vaker de trap, loop eens een blokje om tijdens de lunch, of gebruik de stappenteller om aan (minimaal) 8.000-10.000 stappen per dag te komen. Alle beetjes helpen!
Wandel/jog/ren jij voldoende?
Geef een reactie