In de winter hebben de meeste mensen minder energie dan in de zomer. Donkere dagen, donkerdere gedachten – daar lijkt het op. Hoe je daar iets tegen doet? Laat een stukje zon in je hoofd schijnen! Ik geef je 11 manieren om iets positiefs te doen, zowel voor jezelf als voor anderen. Dat geeft je namelijk zowel mentaal als fysiek meer energie.
Iets positiefs doen – maar hoe?
Hoe doe je iets positiefs? En moet het per se iets groots zijn? In hoeverre tellen kleine, positieve dingen mee?
Het allerbelangrijkste is dat je uitgaat van wat je op dit moment kunt doen. Is je energieniveau heel laag, dan kies je voor iets kleins. Binnen de 11 manieren om iets positiefs te doen kun je elke dag iets kiezen – en doe je dat bijvoorbeeld 1 of 2 weken, dan merk je dat alle beetjes echt helpen. Lukt het een keer niet? Probeer het dan een andere keer weer. En wees daarin niet te streng voor jezelf.
11 manieren om iets positiefs te doen
Ze staan in willekeurige volgorde en je kunt de lijst ook als inspiratie gebruiken om zelf aan te vullen. Onder aan de 11 manieren om iets positiefs te doen vind je een aantal mogelijke uitbreidingen.
1. Doe een klusje
Dit kan zo klein of groot zijn als je zelf wilt. Kies een klusje dat al tijden gedaan moet worden en maak er tijd voor. In het kader ‘alle beetjes helpen’ kun je een timer zetten en 10, 20 of 30 minuten aan je klus besteden. Is het niet af? Geen probleem. Je bent namelijk toch weer verder dan je eerst was. En het blijkt dat wanneer je eenmaal begint, je sneller iets afmaakt – dus wie weet ga je alsnog even door.
2. Stuur een kaartje
Schrijf en stuur een kaartje naar een familielid, vriend(in), kennis of misschien wel de eigenaar van de koffiebar waar je regelmatig langskomt. Schrijf hierop kort waarom je de persoon naar wie je het kaartje stuurt waardeert. Vervolgens overhandig je het kaartje persoonlijk of je laat het bezorgen.
Wil je het iets groter maken dan een kaartje? Schrijf dan een brief!
3. Geef een glimlach
Glimlach even naar iemand op straat. Het hoeft niet lang te zijn, je hoeft niet te staren – maar geef een welgemeende glimlach. Kost niets, levert wel wat op, want je voelt je er zelf beter door en degene naar wie je lacht kan zich er ook meteen beter door voelen.
4. Trek erop uit in de natuur
Vind een bos, park, natuurgebied of andere plek waar je je verbonden voelt met de natuur. Doe dit ook een keer als het rotweer is. Kleed je erop en probeer om je heen te kijken. Wat zie je? En wat hoor je? Wat ruik je? Hoe voelt het om buiten te zijn? Vind je het allemaal helemaal niets en kom je (misschien wel verregend en verkleumd) thuis, dan is het alsnog positief dat je erop uit bent gegaan.
5. Ruim op
Kies een kamer of een stuk van een kamer. Dit kan ook gaan om een rommella of een keukenkastje. Vervolgens ga je een uur aan de slag. Begin klein, en probeer het af te maken. Ben je eerder klaar, dan is dat alleen maar fijn. Je merkt waarschijnlijk dat je hoofd ook wat opgeruimder voelt. Bonus: misschien kom je wel dat ene ding tegen dat je al tijden kwijt bent.
Ook positief: 33 random dingen om dankbaar voor te zijn
6. Doe iets engs
Wat vind je spannend? Een enge film kijken? Om hulp vragen? Iemand een compliment geven maar bang zijn dat het verkeerd overkomt? Jezelf een uurtje nietsdoen gunnen? ‘Nee’ zeggen op iets stoms? Ja zeggen op iets leuks? Wat het ook is: ga de uitdaging aan. Misschien pakt het vreselijk uit. Misschien fantastisch. Meestal is het iets daar tussenin, maar het doet je hoe dan ook beseffen dat je meer durft dan je denkt.
7. Haal leuke herinneringen op
Dit kan in je eentje, maar met iemand die je (goed) kent is het extra waardevol. Het verbindt en gooit je humeur de positieve kant op.
8. Geef zomaar een cadeau
Stuur het op, lever het af, of kom het persoonlijk brengen als dat kan. Je cadeau hoeft niet groot te zijn, maar wel iets dat echt bij de ontvanger past. Houd daarbij rekening met eventuele dieetwensen, leefgewoonten en woonruimte (iets voor in bad geven als iemand alleen een douche heeft is misschien minder geslaagd).
Vind je het lastig om iets te bedenken? Kijk dan naar iets waar je zelf altijd wel blij van zou worden.
Om je op weg te helpen:
- Iets lekkers (zelfgebakken of zelf gekocht)
- Iets voor in bad of voor onder de douche
- Een mooi, zielig, spannend of leerzaam boek
- Planten of bloemen
9. Speel een spelletje
Trek er minimaal een half uur voor uit. Kies een spel dat je echt leuk vindt. Net als punt 7 uit de 11 manieren om iets positiefs te doen is dit er eentje die nog leuker en waardevoller wordt als je het samen met iemand anders doet. Desnoods digitaal!
10. Verras een onbekende
Doe zomaar iets aardigs voor iemand die je niet kent – en doe het anoniem. Raap bijvoorbeeld afval op dat bij een ander op de stoep vlak bij de deur ligt en gooi het weg. Schrijf een kaartje met een positieve boodschap en laat het achter om gevonden te worden. Andere ideeën:
- Doe geld wat je kunt missen in een envelop, schrijf iets liefs op de voorkant, en verstop de envelop op een plek waarvan je denkt dat het goed terechtkomt. Laat het verder aan degene die de envelop vindt of ze het zelf gebruiken en/of er iets aardigs mee doen voor een ander.
- Voor als je op een plek woont waar veel mensen langskomen: hang iets grappigs, liefs of inspirerends voor je raam. Je weet maar nooit wie je er net een oppepper mee geeft!
- Vervang op een openbaar toilet de wc-rol als je het laatste papiertje gebruikt. Controleer of je de wc (inclusief droge bril) achterlaat zoals je hem zelf aan wilt treffen bij binnenkomst. Rol de handdoek bij de wasbak door naar een droog stuk. In haast of stress vergeten we dit soort kleine dingen soms – niet eens expres, maar dat maakt de uitkomst niet anders. Word je hiervan bewust, ook op andere momenten.
- Laat je zonder schelden door iemand inhalen, ook al zaten ze heel vervelend op je bumper te kleven. Bedenk in je hoofd een goede, legitieme reden die diegene vast heeft voor dit rijgedrag.
11. Doe aan positief ‘roddelen’
Hè? Wat? Ja, dit helpt je namelijk om positiever over anderen te denken. Daarbij wordt het gewaardeerd als je anderen ‘achter hun rug om’ complimenten geeft. Denk aan ‘ik word altijd zo blij van de lach van x’ of ‘fijn dat y er volgende week bij is, die draagt positief bij aan elk gesprek’.
Maak het vervolgens af door hetzelfde compliment oprecht over te brengen aan degene om wie het gaat. Je kunt zo iemand gezamenlijk (meer) waarderen én je schat mensen beter op waarde.
Bonus: breid je lijst uit
Stel aan de hand van deze 11 manieren om iets positiefs te doen je eigen lijst samen. Hang hem ergens op, of leg hem naast je bed. Breid de lijst uit met grote of kleine positieve dingen die je voor jezelf of een ander kunt doen. Je gaat nu vaker op zoek naar iets positiefs, en dat betaalt zich uit in meer energie, een beter humeur, en uiteindelijk ook een betere weerstand. Zo kom je niet alleen beter de winter door – je hele jaar wordt leuker!
Om je toch nog iets verder op weg te helpen:
- Benoem elke ochtend drie dingen die GEEN pijn doen. Je hebt bijvoorbeeld geen kiespijn, je benen doen het nog prima en je hebt al een dag geen hoofdpijn gehad. Mooi zo! Kies elke ochtend drie andere dingen tot je niets nieuws meer weet. Herhaal voorgaande zo nodig.
- Vraag anderen eens ‘wat was het hoogtepunt van je dag?’ Luister vervolgens enthousiast naar wat ze te vertellen hebben. Lukt het ze niet iets te verzinnen? Ga samen opzoek naar mooie momenten.
- Probeer je (werk)week niet te overleven, maar te beleven. Waar kun je van genieten op een gemiddelde dag? Richt je op die momenten en beleef ze bewust.
- Laat oude kleding repareren of doneer kleding die je niet meer (vaak) draagt.
- Durf iemand om hulp te vragen met iets kleins of groots. Hierdoor voelt de ander zich nuttig en gezien. Ook versterkt het de band die je met deze persoon hebt.
- Maak een nieuwe lijst van van 11 positieve dingen om te doen (een andere dan deze lijst).
- Lees andere artikelen die helpen om je beter te voelen, zoals 5 x omgaan met onzekere tijden, of van negatief naar positief leren denken.
Wat voor manieren om iets positiefs te doen heb jij in je routine opgenomen?
Geef een reactie