Goody good stuff presenteert zichzelf als gezond snoep, samen met Smiley Fruit. Ook Goodies beweert een goede keuze te zijn als het gaat om tussendoortjes voor kinderen. Dat mag natuurlijk, niets mis mee. Maar wat me opvalt, is dat die zogenaamd gezonde tussendoortjes niet altijd gezond zijn. Wat kun je geloven van de verpakkingen?

Afgelopen week stond ik in de supermarkt toen iemand me enthousiast vertelde over Goody good stuff. ‘Mijn kleinkind krijgt er geen genoeg van, hij is er gek op!’ Ze stopte twee zakken in haar mandje. Nieuwsgierig pakte ook ik een snoepverpakking en bekeek ik de ingrediënten (wat ik eigenlijk standaard doe). Na drie soorten suiker wilde ik eigenlijk niet verder lezen. Op welke manier was dit product nog gezond? En hoeveel vriendelijke oma’s en opa’s (en vaders en moeders) kochten nietsvermoedend een naar hun idee gezonde snack?
Hoe gezond is Goody good stuff?
Als je niet tegen gluten kunt en/of vegetariër bent en je wilt graag snoepen, dan heb je vaak een moeilijke taak. In veel snoepjes zit gelatine (meestal gemaakt van beenderen), en soms worden er ook andere dierlijke en gluten bevattende ingrediënten gebruikt om snoep te maken. Goody good stuff is wat dat betreft prima als tussendoortje voor wie anders ‘normaal’ snoep had gekocht. Met vijf soorten suiker (waarvan twee soorten suiker als hoofdingrediënt en als derde ingrediënt gemodificeerd zetmeel) is het echter niet gezond. Sterker nog: ik zou niet weten waarom je dit aan je kind zou willen geven, tenzij het als speciale traktatie is bedoeld of als vervanger van de snoepjes die je anders alsnog zou geven (met nog meer onnodige ingrediënten/toevoegingen erin).

Ingrediënten
Om aan te geven wat ik bedoel: hieronder de ingrediëntenlijst van één van de smaken.
Ingrediënten Goody good stuff Sour mix & match
glucosestroop, suiker, gemodificeerd zetmeel, geleermiddel (carrageen), voedingszuur (citroenzuur, appelzuur), zuurteregelaar (trinatriumcitraat), natuurlijke aroma’s, kleurstoffen (anthocyaninen), fruit- en plantenextracten (wortel, appel, pompoen, radijs, zwarte bes, curcuma, brandnetel, spinazie), gekarameliseerde suiker.
In alle zakjes zijn glucosestroop en suiker (niet echt natuurlijk) de eerste twee ingrediënten.
Hoe gezond is Smiley Fruit?
Stel je voor: je bent als welwillende ouder in de supermarkt en je kind wil heel graag snoep. Toch wil je liever iets gezonds meegeven. Opeens springt de verpakking van Smiley Fruit in het oog. Zou het echt… ? Je leest op de verpakking dat er vezels in zitten, en op de achterkant staat ‘Zo geef je lekker fruit voor in de pauze mee…’ Dit zou allemaal gerechtvaardigd zijn als er een appel of een peer in de verpakking zou zitten. Dat is echter niet het geval. Daarmee vind ik Smiley Fruit met haar stellige uitspraken behoorlijk manipulatief.
Als je je kind lekker fruit mee wilt geven voor in de pauze, heb ik een fantastisch idee: doe dat gewoon. Laat je in elk geval niet misleiden door deze overdosis aan suiker. O ja, omdat ze alle vezels van het fruit eruit hebben gefilterd, hebben ze wat plantaardige vezels toegevoegd om de vezels-claim toch nog ergens op te baseren…

Ingrediënten Smiley Fruit peer
perensap uit geconcentreerd sap (33%), fructose, dextrose, plantaardige vezels, suiker, carrageen, zuurteregelaar (citroenzuur, kaliumcitraat), natuurlijk aroma.
Hoe gezond zijn snacks van Goodies?
Eindelijk een snack waar ik wel blij van word. De koekjes van Goodies zijn gezoet met druivensapconcentraat, wat neerkomt op een derde aan suiker, maar buiten dat lees ik vooral positieve ingrediënten. Alles is biologisch en er wordt volkoren (tarwe)meel gebruikt om de koekjes nog wat voedingswaarde mee te geven. In de alfabetkoekjes zit een klein deel havervlokken. Hier in huis zijn de rijstwafeltjes favoriet, zowel die met appel als die met bosvruchten. Ze zijn bedoeld als iets bijzonders, een snack, en stillen gelijk de trek. We wisselen af met fruit en koekjes/rijstwafels, zodat er hooguit één keer per dag koekjes worden gegeten.

Ingrediënten rijstwafeltjes appel
Biologische zilvervliesrijst (Volkoren) 79%, Biologisch Appelsapconcentraat 20%, Biologisch kaneel ‹1%, Thiamine (Vitamine B1)** ‹1%. (**Thiamine (Vitamine B1) is een essentiële voedingsstof voor opgroeiende kinderen. Thiamine heeft geen biologische certificering.)
Klik op onderstaande foto’s voor de ingrediëntenlijst van de Koekemannetjes en de Alfabetkoekjes.
Conclusies over gezonde snacks voor kinderen
- Geloof niet zomaar wat er op een verpakking staat.
- Pas extra op met claims als ‘met fruit’, ‘lekker gezond’ en ‘zonder toevoegingen’. Je weet pas echt wat erin zit als je de ingrediëntenlijst leest.
- Lees (dus) altijd de ingrediëntenlijst, zodat je weet wat je kind binnenkrijgt.
- Wil je kinderen laten snoepen, doe dat dan met iets wat ook echt voedingswaarde heeft.
- Fruit is ook een snack en dus echt wat lekkers. Benader het op die manier. Dat wil zeggen: als je heel enthousiast en met glimmende oogjes een koekje als speciale snack introduceert, kun je hetzelfde met fruit doen. Sterker nog: het werkt ook met groenten.
- Wissel fruit/groenten en koekjes/snoepjes af.
Wat ben jij wel eens als misleiding tegengekomen op ‘gezonde’ producten?
Geef een reactie