Als je de grote suikerlijst hebt bekeken, zie je dat palmsuiker als goed suikeralternatief wordt genoemd. Wat is palmsuiker precies?
Wat is het?
Palmsuiker wordt gewonnen uit het sap van palmen, zoal de arengpalm, de dadelpalm, de sagopalm en de kokospalm. Het is iets minder zoet dan geraffineerde suiker. In de winkel of online vind je het als goudbruine pasta, verkocht in tubes, blokken of in blik.
Waarom is het gezond?
Zoals met alles: overdaad schaadt. Gebruik palmsuiker als vervanger van geraffineerde suiker en dan is het een goed alternatief. In tegenstelling tot suiker bevat het namelijk antioxidanten en ook andere goede voedingstoffen blijven bewaard bij het winningsproces. Tot slot zorgt palmsuiker voor minder pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.
Waar kun je palmsuiker kopen?
Je koopt het in de (biologische) supermarkt of online. Check wel of je te maken hebt met 100% palmsuiker zonder toevoegingen. Soms staat de suiker bekend onder arengasuiker, vernoemd naar de palm waaruit het is gewonnen.
Koken/bakken
Gebruik het in al je zoete gerechten en experimenteer met de hoeveelheid. Alhoewel het minder zoet is dan ‘gewone’ suiker is het niet zo dat je er daarom meer van moet gebruiken. Het is slimmer om te wennen aan een minder zoete smaak, zodat je wel de voordelen van palmsuiker ervaart, maar niet de nadelen van suiker in het algemeen.
Andere gezonde vervangers:
- Banaanpoeder
- Kaneel
- Kokos(bloesem)suiker
- Luxema of lucuma
- Mesquite
- Stevia
- Verse vanille
- Xylitol
- Yaconsiroop
Geef een reactie