Hoe jij met eten en je lichaam omgaat, heeft invloed op je kind. Daarom 6 tips die jij kunt opvolgen om je kind een gezond(er) lichaamsbeeld te geven.
Vooral als je merkt dat je kind onzeker wordt over zijn of haar lichaam of eetgewoonten is het goed om stil te staan bij de invloed die je hier zelf op uit kunt oefenen. Dit geldt zowel positief als negatief.
1. Wees lief voor je lijf
Met opmerkingen als: ‘Ja, ik vind ook dat ik er goed uitzie’ of ‘Dit staat me erg leuk!’ help je niet alleen je eigen zelfvertrouwen een handje, ook dat van je kind. Je hoeft niet op te scheppen. Je hoeft ook zeker niet te overdrijven. Af en toe laten merken dat je blij bent met jezelf en hoe je eruitziet is voldoende. Het helpt pas echt als je opmerkingen als ‘wat zie ik er dik uit op die foto’ achterwege laat.
2. Wees lief voor anderen
Kraak je graag en vaak anderen af? Je hebt het misschien niet altijd in de gaten, maar opmerkingen als ‘dat ziet er toch niet uit!’ en ‘ik zag X laatst – wat is die DIK geworden’ geven duidelijk aan wat je afkeurt. Je kind ziet nog niet de nuance die jij ziet – namelijk dat je iedereen accepteert zoals hij/zij is en af en toe toch een beetje roddelbehoefte hebt. Geef bewust complimenten aan en over anderen waar je kind bij is.
3. Stop met diëten
Gezond genieten zou bovenaan je lijstje moeten staan. Waarom? Wat jij doet, doet je kind ook. Als jij normaal met eten omgaat (zonder te zeuren dat eten goed of fout is of je ervan aankomt), leert je kind dat ook. Normaal met eten om kunnen gaan helpt bij een gezond lichaamsbeeld.
4. Noem eten niet ‘goed’ of ‘fout’
Sommige producten kun je elke dag naar hartenlust eten of drinken. Andere producten kun je beter met mate consumeren. Er is geen goed of fout eten – alleen een zoektocht naar de juiste verhouding. Leer je kind daarom niet verkeerd aan dat er goed en fout eten is. Je begint hier al mee door je kind niet voor of met eten te belonen (zoals wat lekkers krijgen voor het opeten van groente).

5. Sport voor je plezier
Sport je puur en alleen om af te vallen? Behalve dat dit minder effectief is, geef je er een verkeerde boodschap mee af. Een gezond lichaamsbeeld vraagt om een gezonde relatie met je lijf. Hoe meer je geniet van wat je doet (of dat nu sporten of eten is), hoe lekkerder je in je vel zit.
6. Focus op andere dingen dan uiterlijk
Als je complimenten geeft, geef ze dan om meer dan alleen uiterlijk. Hoe vaak zeg je ‘wat zie je er leuk/mooi uit’ ten opzichte van ‘wat heb je dat handig gedaan’ of ‘dat heb je slim opgelost’? Als je je kind wilt leren dat uiterlijk er niet toe doet (of in elk geval niet voor 90% meetelt als je het hebt over of mensen je aardig vinden of niet), dan moet je ook een gelijkwaardige verdeling in je opmerkingen hebben. Voor elke keer dat je een compliment of opmerking maakt over iemands uiterlijk, zou daar dus een opmerking over intelligentie, karakter, ambities en andere belangrijke aspecten tegenover moeten staan.

Hoe belangrijk is een gezond lichaamsbeeld?
Het spreekt voor zich dat een gezond lichaamsbeeld heel belangrijk is. Je zelfvertrouwen krijgt er een boost van als je lekker in je vel zit. Voor kinderen is het zo mogelijk nog belangrijker. Met een gezond lichaamsbeeld als basis kunnen ze zich focussen op wat echt belangrijk is in het leven.
Bedenk het maar zo: als 90% van jouw opmerkingen en kritiek over je uiterlijk gaan, dan ben je waarschijnlijk 90% van de tijd met je uiterlijk bezig. Daarmee heb je nog maar 10% van je tijd over voor al het andere: je toekomstdromen, vriendschappen onderhouden, hobby’s vinden… eigenlijk gewoon gezond genieten. Zonde van je energie eigenlijk – want als je naar anderen kijkt, denk je echt dat hun uiterlijk meer dan 10% uitmaakt voor hoe je ze waardeert? Je zou het dus compleet om moeten draaien.
Mocht je van ellende niet meer weten wat je in anderen kunt waarderen (of juist afkeurt):
- Karakter (doorzettingsvermogen, om kunnen gaan met tegenslagen, aardig voor anderen, meelevend, behulpzaam, optimistisch…)
- Intelligentie (het vermogen nieuwe dingen op te nemen in combinatie met het creatief kunnen inzetten van die kennis)
- Carrière (wat heeft iemand bereikt?)
- Gezamenlijke herinneringen (een gedeeld verleden zorgt ervoor dat je samen herinneringen op kunt halen)
- Vaardigheden (zoals goed zijn in een sport of hobby)
- Wereldwijsheid (algemene kennis/ontwikkeling, algemene interesse, gelezen boeken, opleidingen – niet te verwarren met intelligentie)
- Uiterlijk (uiterlijke verzorging, make-up, kleding, sportief, slank, overgewicht, ongezond/gezond, mager, dun, dik, accessoires, opvallende kenmerken, hygiënische uitstraling)
Natuurlijk wéét je dat iemand meer is dan alleen zijn of haar uiterlijk, maar een reminder zoals hierboven kan eventueel helpen.
Hoe geef jij je kinderen zelfvertrouwen?
Geef een reactie