Suikervrij leven is hip. Suikervrij eten wordt (of is) massaal het nieuwe Atkins- of Sonja Bakker-dieet. Als je 100% (of zelfs 80%) suikerloos door het leven wilt, ben je geweldig. Schijnt, hè. Wat is daar nu van waar? En is suikervrij eten realistisch?
Tijd voor de realiteit. Compleet suikervrij leven kan niet – als je dat doet, maakt je lichaam zelf (minder effectieve) suikers door je spieren af te breken (kort gezegd). Suikerloos leven is ongezond. Wat? Echt? Maar al die hippe sites dan die verkondigen dat suiker de duivel is? Tja. Ik ken ook een site die verkondigt dat een magnetron water in Satan verandert. Dat het op internet staat maakt het nog niet automatisch wáár (dit is een belangrijke levensles).
Compleet suikerloos leven
Een compleet suikerloos leven levert je veel stress op en kan je prestaties negatief beïnvloeden – zowel fysiek als mentaal. Je hersenen hebben namelijk zowel vet als suiker nodig. In Focus: wat is ongezonder, suiker of vet? lees je hoe het zit met suiker en vet. Beide zijn nodig om te functioneren. Zonder suiker red je het niet. Suikervrij eten gezond? Eerder ongezond.
Geen geraffineerde suikers
Maar hoe doen al die hippe, suikervrije mensen dat dan? Die huppelen met frisse energie door het leven, hebben minder darmklachten, minder puistjes, en voelen zich allemaal “fan-tas-tisch!” als ze eenmaal gewend zijn aan geen suiker meer eten. Sterker nog, ze beweren geen behoefte meer te hebben aan chocola en snoep en alle andere verleidingen (ik denk dat minstens 50% daarover liegt, maar dat is hier niet relevant).
Wat zij bedoelen met suikerloos leven en suikervrij eten is dat ze geraffineerde suikers mijden. Dat betekent dus geen Mars, maar wel een appel (met fruitsuikers). Dat betekent geen volkoren koekje uit de supermarkt, maar een zelfgemaakte mueslireep die met dadels of vijgen of honing (of alle drie) is gezoet. Dat betekent ook best een uitdaging.
Wat is dan suikervrij of suikerloos eten? Speel eens suikerbingo, dan kom je meer te weten over verborgen suikers. Die zitten namelijk overal, onder 100 verschillende namen. Die suikers allemaal vermijden en alleen natuurlijke suikers eten (dus de suikers die naast suiker ook echt wat toevoegen aan je eetpatroon, met vezels, vitamines en mineralen) – dat is wat een suikerloos leven inhoudt.
Leven mét suiker
Zoals gezegd is suiker overal. Dat is niet erg, maar je moet het even weten. Wil je suikervrij eten, dan start je met kennis opdoen. Kom te weten waar dan precies suiker in zit. Leer meer over alternatieven voor suiker. Lees de special over suiker.
Als je dan hebt geleerd wat suiker is en wat het doet, kun je een verstandige beslissing nemen. Volgens de hippie-suikersites is dat NOOIT MEER SUIKER ETEN OMG ZIEKTES ELLENDE. Ik denk dat het een stuk genuanceerder ligt. Van suiker ga je niet dood. Van leven ga je dood. Je doel is om zo lang mogelijk zo gezond en gelukkig mogelijk te leven, en de keuze is aan jou of je dat met of zonder geraffineerde suikers doet.
Hoe zie ik suiker?
Ik probeer te kiezen op basis van voedingswaarde – waar voed ik mijn lichaam het beste mee? Daarnaast moet wat ik eet lekker zijn en – ook heel belangrijk – makkelijk te maken of krijgen. Mijn recepten zijn dan ook gemaakt voor iedereen die weinig moeite wil doen. Ik ben echt geen held in de keuken. Ik heb geen 80/20-regel over (geraffineerde) suiker. Eerder probeer ik naar mijn lichaam te luisteren en te zorgen dat ik me fit, blij en gezond voel. Dat kan voor mij prima met suiker.
Voor anderen gaat dit niet op. Die slaan door als ze een beetje suiker eten en zij hebben baat bij een dieet vrij van geraffineerde suikers (maar dan niet denken dat je met twintig smoothies per dag opeens heel hip suikervrij bent, hè?). Anderen vinden de 80/20-regel ideaal (80% ‘goed’ eten en 20% ‘slecht’). Misschien helpt zo’n methode je met het aanleren van een gezond leefstijl. Dan moet je het vooral doen. Maar bedenk wel: obsessief met eten bezig zijn werkt averechts. Lees hier over de roze olifant.
Conclusies
- Leg jezelf niet te veel op in één keer. Niet gelijk compleet suikervrij moeten eten, of ineens alles omgooien. Geleidelijke veranderingen werken het beste. Dit gratis stappenplan kan je misschien helpen.
- Suikers zijn niet slecht. Er is geen slecht eten. Er is geen goed eten. Er is iets wat gezond verstand heet en er zijn voedingsstoffen die je lichaam wel en niet nodig heeft. Combineer die laatste twee.
- Lees je slim over eten en suikers. Wees kritisch over wat je leest (en gelooft).
- Leer naar je eigen lichaam luisteren en zorg dat je het geeft wat het nodig heeft.
Sorry, ik zou willen dat lekker in je vel zo makkelijk zou zijn als ‘eet nooit meer suiker en het komt goed’ of ‘als je alles wat slecht is laat staan red je het wel’, maar dat is nu eenmaal niet zo. Het goede nieuws? Met gezonder genieten kom je er altijd wel.
Wat vind jij van suikervrij eten?
Gerard says
Ik gebruik vaak als suikervervanger honing die ik bestel op http://www.honingonline.nl Deze honing is direct afkomstig van de imker en zonder toevoegingen.
Wat ik me afvraag: is dit een gezond alternatief omdat het geen geraffineerde suikers bevat en wel waardevolle enzymen en mineralen? Is dit gevoel of raakt het een kern?
Maresa says
Dag Gerard, dank je voor je reactie! Wat je zegt klopt: er zitten in honing onder meer mineralen, en dat is bij geraffineerde suiker niet zo (dat is alleen maar suiker). Natuurlijk blijft honing grotendeels suiker, en voor zover nu bekend is, wordt dat net zo opgenomen door je lichaam als geraffineerde suiker. Het is dus, zoals met alles, nog steeds iets wat je met gezonde mate moet nemen. Je kunt niet 1 op 1 suiker door honing vervangen en dan verwachten dat je opeens afvalt of veel gezonder bent. Je zou wel honing kunnen nemen als vervanger en er steeds iets minder van nemen, zodat je went aan een minder zoete smaak en dus ook aan minder suiker.
NB: als je wel suiker 1 op 1 vervangt door honing, dan krijg je natuurlijk nog wel ook de goede stoffen van honing binnen, en met suiker niet.