Nieuwe sporten uitproberen: daar horen ook sporten bij die je in eerste instantie niet serieus neemt. Daarom testte ik bubbelvoetbal. Ja, het is zoals het klinkt. Nee, het is niet in drie regels uitgelegd. Hoe leuk en hoe serieus is bubbelvoetbal?
De regels van bubbelvoetbal
Op onder meer deze website (pdf) staan de regels van bubbelvoetbal omschreven. In theorie speel je vier tegen vier, waarbij één persoon per team als wissel staat. Een wedstrijd duurt tien minuten en er is een scheidsrechter. Je mag niet direct vanaf de aftrap scoren; je moet eerst ‘een omwenteling maken’. Er zijn weinig tot geen strafschoppen, tenzij de scheidsrechter anders besluit. O ja: je mag niet zomaar tegen elkaar aan ‘beuken’.
Dan nu de praktijk.
Je speelt met de spelers die je hebt. Wissels zijn voor als je teams anders ongelijk zijn. Scoren is scoren, de scheidsrechter heeft geen fluit (en je hebt eigenlijk ook geen fluit aan de scheidsrechter) en je kunt in principe de regels negeren. Een wedstrijd duurt zo lang als je het veld hebt gereserveerd. Beuken is je grootste en belangrijkste strategie.
De bubbel dragen
Het is geen kunst, maar toch moet je er even aan wennen. Door de hengsels aan de binnenkant ‘draag’ je de bubbel als een rugtas. Voor je heb je twee handgrepen om het gewicht van de bubbel te verdelen. Je kunt de bubbel eventueel op zijn kop dragen. Je kunt hiervoor kiezen als je hoofd te ver uitsteekt (minder kans om de bal er hard tegenaan te krijgen – wat geen lolletje is in de bubbel). Meestal is het overigens niet nodig.
Er zijn verschillende soorten bubbels. Bij sommige bubbels steken je hele benen uit. Je hebt dan wat meer bewegingsruimte. Bij andere bubbels (zie foto) hangt de bubbel vrij laag.
Hoe intensief is het?
Het hielp denk ik niet mee dat ik op een zonnige, warme dag ging voetballen. Het hielp denk ik ook niet mee dat ik erg fanatiek ben. Dit waren mijn mede-spelers ook. We speelden vier tegen vier en niemand had een vaste plek. Ik had mezelf in de spits gezet, maar liep net zo vrolijk terug naar het doel om iemand omver te duwen zodat ze niet bij ons konden scoren. Ik scoorde zelf een aantal keer en ontdekte dat elkaar een high five geven niet gaat. Een vrolijke beuk met de bubbel wel.
Al met al ben je binnen vijf minuten bezweet (afhankelijk van hoe enthousiast je meedoet). De bubbel weegt niet heel veel, maar je trekt er sprintjes mee en dan is al het extra gewicht zwaar.
Wat feiten over bubbelvoetbal
- De sport is in 2011 bedacht door twee Noorse tv-presentatoren.
- Er is inmiddels een NK bubbelvoetbal.
- Volgens de organisator van het NK ‘is alles geoorloofd’.
- Sommigen noemen het ‘voetbal in rugby-stijl’.
- Je kunt de sport binnen of buiten spelen.
Conclusie: is het een aanrader?
Bubbelvoetbal is intensief en – eerlijk is eerlijk – heel vermakelijk. Je kunt de sport niet echt spelen zoals je andere sporten speelt. In de meeste gevallen maakt het onderdeel uit van een teamuitje of evenement. Je kunt je eigen bubbelvoetballen kopen. Voor 10 tot 12 bubbels betaal je zo’n 300 euro. Daarmee is het niet zozeer een aanrader voor je dagelijkse sportmoment. Wel is het een aanrader voor een actief uitje.
Geef een reactie