Ik heb hem pas anderhalve week, maar wat ben ik blij met mijn SUP-board! Een SUP-board kopen is vaak een grote uitgave, dus is het belangrijk dat je gelijk een goede koopt. Met een aantal slimme tips help ik je.
Een SUP-board kopen
Vergeet de kleur, de vorm en de kosten. Wat wil je doen met je SUP-board? Ga je er in de zomer mee over de sloten, zoals ik? Of wil je ermee naar het strand en over de golven? Pas als je goed weet hoe je je board gaat gebruiken, kun je je laten adviseren. Een opblaasbaar SUP-board is bijvoorbeeld geschikter dan een zwaar(der) hardboard SUP voor iedereen die lange(ere) stukken moet lopen (zoals naar het dichtstbijzijnde water). Wil je er echt mee op reis, of wil je je SUP-board in een normale auto vervoeren, dan moet je of een dakbinder hebben of een opblaasbare SUP hebben. Wil je veel lange tochten maken? Dan is het slim om een handige bewaarplek op je board te hebben voor je spullen. Kortom: hoe je je SUP gaat gebruiken heeft veel invloed op wat voor eentje je koopt.
Oefenen!
Andere factoren die meespelen zijn je eigen vaardigheid op een SUP-board. Het loont de moeite om zeker drie keer te SUP’en voordat je een een SUP-board kopen toe bent. Stel: je denkt dat je niet zo stabiel op je board staat. Je koopt een extra breed board. Dan blijkt dat het goed gaat en je zou het liefst meer snelheid willen maken. Je zit dan met een (te) breed board en had beter een wedstrijdboard (slanker, sneller, maar iets minder stabiel) kunnen kopen. Andersom kan het ook zijn dat je denkt prima te kunnen SUP’en, maar een wedstrijdboard blijkt net iets te instabiel voor je zodat je vooral veel in het water ligt. Zonde! Dit zijn dingen die je echt pas weet als je een paar keer hebt geSUP’t.
SUP-board en toebehoren
Je kunt een board kopen zonder peddel, maar met je handen gaat het langzaam. 😉 Houd bij je aankoop van een SUP-board dus ook rekening met extra kosten. Soms kun je een SUP-board in een starterskit of starterspakket kopen. Je peddel zit er dan bij, en vaak ook een tas en/of een reparatiesetje en/of een pomp (bij een opblaasbaar board). Heb je weinig armkracht en wil je een opblaasbaar board? Denk dan goed na over wat voor pomp je neemt. Je moet een board echt flink stevig oppompen (vooral als je in koud water gaat). Een vriendin van mij heeft om die reden een elektrische pomp moeten nemen. Twijfel je of je met de hand wilt pompen? Vraag in de winkel of je een (bijna helemaal) opgeblazen board zelf ‘vol’ mag pompen (tot 13 of 15 psi bijvoorbeeld). Je merkt dan of dit voor jou haalbaar is of niet.
Andere slimme toebehoren en accessoires voor een SUP-board zijn een waterdichte tas (voor je waardevolle spullen, als je die mee wilt nemen), een wetsuit (bij kou of als je denkt dat je (vaak) te water gaat), en een reparatiekit (voor zover die er nog niet bij zit).
Ook slim: als je een SUP-board huurt of een keer uitprobeert, laat je ter plaatse adviseren door de begeleiders/trainers/medewerkers. Zij kunnen je gelijk zien SUP’en en je niveau/mogelijkheden inschatten.
Je kunt je buiten professionals in de winkel of online ook laten adviseren door iemand die al een SUP-board heeft en/of fanatiek SUP’t.
Online bestellen of in de winkel?
Als je precies weet wat je wilt, kun je natuurlijk je SUP-board online kopen. Ik ben hieraan begonnen en heb me suf gezocht naar wat de beste boards zouden zijn voor mij. Online heb je verschillende aanbieders die je via de mail, telefoon, of online chat begeleiden met je aankoop. Zij kunnen zelfs boards op maat maken. Ik koos uiteindelijk zelf voor een aankoop in een fysieke winkel. Het leek me namelijk goed om eerst op mijn nieuwe board te kunnen staan voor ik hem zou kopen. Ook liet de verkoper me precies zien hoe ik mijn board kon laten leeglopen, de vin kon bevestigen en verwijderen, en het board kon inpakken.
Qua prijs maakt online of offline een SUP-board kopen weinig uit. Je hebt eenvoudige boards vanaf 300/400 euro en duurdere boards tot een paar duizend euro. Tweedehands SUP-boards zijn er ook, net als boards die al eens op een beurs of in de showroom of evenementen zijn getoond. Hieronder vind je bijvoorbeeld het aanbod via Bol.com.
Samengevat: hoe koop je je board?
Ik zet het even voor je op een rij:
- Je SUP-board moet passen bij je doel (zomerSUP’en, racen, rustig aan SUP’en, in de zee/over de sloot…).
- Je hebt een peddel nodig (niet altijd bij de prijs inbegrepen).
- Hoe slanker het board, hoe instabieler (dus hoe beter jij je balans moet kunnen houden).
- Hoe slanker het board, hoe sneller het kan (en dus kun je er makkelijker sneller mee gaan).
- Er zijn complete kits met rugtas en alles erbij (ook de paddel).
- Laat je adviseren (online of in de winkel) door een expert/ervaringsdeskundige.
Over de juiste paddel post ik binnenkort! 🙂
Geef een reactie