Als een boek de naam ‘dieet’ draagt (ook al is het in het Spaans), ben ik al gelijk ietwat achterdochtig. Ik heb het namelijk niet op diëten. Toch was ik blij verrast met Dieta Mediterranea, waarin uiteen wordt gezet wat het Mediterrane dieet inhoudt. Eerste hint: het is geen dieet!
De Nederlandse Bernadet Bijsterbosch woont in Spanje. Zij emigreerde hierheen met haar man en zoon en kwam in contact met het Mediterrane leven: inclusief gezond eten en bewegen. Zij raakte hierdoor zo geïnspireerd dat ze een universitaire studie in deze voedingsleer volgde en vervolgens in samenwerking met FDM (Fundación Dieta Mediterranea) een boek schreef over het Mediterrane dieet.
Dieta Mediterranea: geen dieet
In de introductie van het boek wordt al gelijk duidelijk dat Dieta Mediterranea geen dieet is. ‘[Het] is een structureel voedingspatroon waarbij je leert om anders te eten en waarbij je tegelijk je slechte gewoontes afleert.’ De focus ligt op verse, onbewerkte producten en gezonde smaakmakers voor in je maaltijd. Het woord ‘vers’ speelt hierin echt een hoofdrol. Kant-en-klare producten worden waar mogelijk vermeden, omdat deze weinig toevoegen aan de gezondheid. En: de focus ligt juist niet op afvallen, maar op gezonder genieten. Dat is iets waar ik natuurlijk helemaal achter sta!
Gezonder genieten
Dat betekent niet dat het boek alleen maar vol staat met makkelijke recepten en dat je makkelijk je nieuwe levensstijl aanwent. Sterker nog, je wordt ook (terecht) toegesproken over beweging. Dat moet elke dag, en de auteur vergelijkt het met tanden poetsen. Je maakt er tijd voor omdat het moet, en je probeert iets te vinden wat je echt leuk vindt om te doen. Dat je er eventueel van af kunt vallen, dat is bijzaak. Waar de tips uit het boek uitstekend zijn, heb ik nog wel een kritiekpunt over de recepten: daar worden soms ook ingrediënten voor gebruikt die niet binnen het Dieta Mediterranea passen. Combineer je echter de eerder gegeven tips met de recepten, dan kun je zelf wel alternatieven bedenken en de recepten dus gezonder maken.
Aan de slag met Dieta Mediterranea?
In het boek staan handige richtlijnen en lijstjes met porties. Deze zijn vergelijkbaar met de voorschriften van het Voedingscentrum, maar hier eet je onder meer aanzienlijk meer groenten (3 tot 5 porties per dag). Ook vis speelt een grote rol in het eetpatroon. Daarbij zijn de richtlijnen uit het boek in strijd met die van het Voedingscentrum, wat ik eerlijk gezegd juist gezond vind (ik ben niet zo blij met het Voedingscentrum).
Ik wil hoe dan ook meer doen met de recepten en ideeën uit dit boek. Mijn wens om een eigen moestuin te maken is gelijk groter geworden (al kon ik het moestuintje van de Albert Heijn niet in leven houden… zo dramatisch is het met mij gesteld), dus daar wil ik zeker meer mee doen. Ook heb ik toestemming om een aantal lekkere recepten op gezondergenieten.nl te plaatsen – met mijn eigen aanpassingen. Zo kun je gratis kennismaken met de Spaanse keuken! Ik weet nog niet waar ik mee begin. De tonijntaart? Rijstkroketten? Witte bonensalade? De courgetteschotel? Kaneeltaart? Een citroentoetje? Kortom: ik heb nog even wat te kiezen…
Gratis het boek in PDF ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en mail naar ebook at gezondergenieten.nl (at vervangen door een @). Vermeld met welk e-mailadres je bent ingeschreven en binnen 24 uur krijg je het e-book toegestuurd!
Een paar hoogtepunten uit het boek (tips die ik waardevol vind):
- Neem nooit slechte voeding puur en alleen omdat er weinig calorieën in zitten (slechte reden!).
- Vermijd ongezonde smaakversterkers, zoals glutamaat (E621). Nuance vind je in dit artikel.
- Bedenk bij een ongezond of makkelijk product of je het niet zelf kunt maken (dus minder uit een zakje, meer met verse ingrediënten).
- Maak tijd vrij voor beweging en geniet hiervan.
- Kies niet voor minder eten, maar beter eten.
Ben je benieuwd naar de recepten uit het boek? En was je al bekend met Dieta Mediterranea?
Stealth zegt
Hoi Marisa,
Voor het uit men geheugen drijft … een kleine consistentie-alert 😉
[i]Uit[/i] Een paar hoogtepunten uit het boek (tips die ik waardevol vind)
– Vermijd ongezonde smaakversterkers, zoals glutamaat (E621)
… rijmt niet onverdeeld met (het later dat jaar geposte) :
https://gezondergenieten.nl/hoe-gevaarlijk-is-e621/
Charmante groet (aan elk lezend ogenpaar) 😉
Stealth
Maresa zegt
Dank je voor je scherpe blik, ik heb een link toegevoegd voor nuance! Het is geen slechte tip om er minder van te nemen (voor je verzadigdheidsgevoel), maar in paniek nooit meer iets met E621 nemen is inderdaad ongegrond.
Sjef Kreutzer zegt
Interessant ….”……………”