Ken je dat, dat je een stuk chocola neemt of een pizza bestelt, gewoon omdat je het hebt verdiend? Of dat je jezelf beloont met wat lekkers of een drankje na een zware week? Beloningseten valt onder emotie-eten. Om het tegen te gaan heb ik 10 gezonde manieren om jezelf te belonen op een rijtje gezet.
Jezelf belonen kan met kleine of grote dingen. Het is leuk om naar een beloning toe te werken. Zo kun je jezelf gemotiveerd houden. Schrijf je doelen zo concreet mogelijk op. Een slecht voorbeeld: ‘Ik wil gezonder leven en als ik gezonder leef, mag ik een beloning’. Een goed voorbeeld: ‘Als ik elke week twee keer ga hardlopen, mag ik over twee maanden een nieuw hardloopshirt uitkiezen.’
Boven de lijst met 10 gezonde manieren om jezelf te belonen heb ik een tabel staan met slim geformuleerde doelen. Je kunt je eigen favoriete doel uitkiezen en daar de gepaste beloning bij zoeken!
Slim formuleren
Jezelf belonen moet wel een reden hebben, anders blijft het niet bijzonder. Zoals ik eerder zei, is het slim om je doelen goed te formuleren. Maak het concreet! Onderstaande tabel kan je daarbij helpen. Je hoeft na het kiezen van een duidelijk doel alleen nog te bedenken na hoeveel weken je jezelf een beloning gunt (en wat voor beloning).
Onduidelijk | Duidelijk |
---|---|
Ik wil vaker gezond koken. | Elke doordeweekse dag besteed ik minstens dertig minuten aan het bereiden van een maaltijd met minstens 100 gram groenten. |
Ik wil vaker gaan hardlopen. | Elke dinsdag en donderdag ga ik minstens 30 minuten hardlopen. |
Aan het eind van het jaar wil ik sportiever en fitter zijn. | Vanaf vandaag sport ik twee keer per week, namelijk elke maandagavond en vrijdagochtend. |
In het weekend wil ik minder drinken. | Als ik alcohol drink, drink ik niet meer dan drie glazen. Daarna stap ik over op frisdrank of water. |
Ik wil minder snoepen. | Ik zet elke week vijf snoepmomenten in mijn agenda. Buiten die momenten neem ik geen snoep of snacks. |
Vanaf nu wil ik gezonder gaan eten. | Deze maand ontbijt ik vijf keer per week met [vul hier een variatie aan gezonde ontbijtopties in]. De maand daarop zet ik dit door en verzin ik gezonde opties voor de lunch. |
Beloning 1: een uitje
Nee, niet een uitje dat je op kunt eten, maar een dagje of middag of zelfs weekend weg. Verken een nieuwe stad in binnen- of buitenland, wandel door een onbekend natuurgebied, of kies voor een dagje pretpark. Ervaringen zijn een goede investering! Nog meer opties? Een avondje bioscoop, een dagje naar de sauna, lekker naar het strand…
Beloning 2: sport!
Als je moet kiezen tussen bankhangen met wat lekkers of jezelf in het zweet werken… tja, als je moe bent, klinkt het eerste aantrekkelijker! Toch is sporten het beste wat je kunt doen om energie te krijgen. Het leidt je af van emotie-eten en je voelt je er stukken beter door.
Beloning 3: een uitdaging
Heb je altijd al een nieuwe taal willen leren? Lijkt het je geweldig om te kunnen haken? Wil je een nieuw diploma halen? Een website leren bouwen? Je hebt waarschijnlijk genoeg wensen voor ‘later als je groot bent’. Het is later, je bent groot. Kies een nieuwe uitdaging! Dit geeft je energie en is echt een goede beloning.
Beloning 4: eropuit
Wat? Was dat niet al de eerste beloning? Erop uitgaan kan net wat simpeler zijn. Beloon jezelf met een avondwandeling, bijvoorbeeld na het eten. Doe dit samen met een vriend(in) of met je partner om even bij te praten, of zet een muziekje of luisterboek op (van de stilte genieten kan natuurlijk ook) en ga alleen. Een stukje wandelen (of fietsen) kan ruimte creëren voor nieuwe ideeën, en het werkt stressverlagend.
Beloning 5: muziek, films of series
Twijfel je aan een abonnement op een muziekdienst? Wil je vaker films of series kijken maar vind je Netflix of andere aanbieders te prijzig? Kies het dan als beloning. Koop een losse film, serie of muziek voor kleine prestaties, of kies na het behalen van een groot doel voor een abonnement. Gemak dient de mens, en je hebt het verdiend!
Beloning 6: sportmotivatie
Een heel slimme beloning: iets waardoor je sporten nog leuker maakt. Dit kan een nieuw paar sportschoenen zijn, of juist een duurder cadeau als een sporthorloge. Zelfs een stappenteller kan al motiveren om meer te bewegen. Kijk ook eens naar apps die je helpen bij het meten van je voortgang, of die je op een andere manier een goed gevoel geven over een gezonde leefstijl. Gratis apps kun je natuurlijk sowieso al installeren, maar beloon jezelf bijvoorbeeld eens met een goede betaalde app.
Beloning 7: shopping spree
Geef een tijdje niets uit (zeker niet aan snacks, snoep of drank) en focus je op voor jou belangrijke doelen. Het geld dat je uitspaart geeft je in één keer uit tijdens een dag winkelen. Het is heerlijk om als beloning een keer lekker los te gaan!
Beloning 8: speelgoed
Wat? Maar je bent toch volwassen? Ja, de term speelgoed gebruik ik dan ook losjes. Je kunt kiezen voor een springtouw, Lego voor volwassenen (net wat uitdagender) of een computerspel dat je al een tijd wilde hebben.
Beloning 9: lekker leesmateriaal
Van een goed boek kun je langer genieten dan van een stuk chocola. Oké, het is wel anders. Toch voelt het fijn om een boek of zelfs een tijdschrift als beloning voor jezelf te kopen en rustig de tijd te nemen om het te lezen. Van lezen gaat trouwens je hartslag al in tien minuten omlaag: het is een prima manier om te ontspannen.
Beloning 10: seks
Wat is een betere beloning dan seks? Trommel je partner op, maak tijd voor elkaar, en geniet! Het is een gezondere traktatie dan samen op de bank een zak chips naar binnen werken (als je daar na afloop nog zin in hebt, kan het altijd nog).
Bonus: complimenten!
Schrijf een maand lang elke dag op wat je allemaal goed hebt gedaan en wat er is gelukt. Lees dit aan het eind van de maand terug en geef jezelf de nodige complimenten!
Beloon jij jezelf wel eens? Wanneer en waarmee?
Geef een reactie