Biologische producten worden soms erg gehyped. Zijn ze beter? Misschien. Dat ligt eraan waarmee je ze vergelijkt. Ik wil van de twee biologische pizza’s van Albert Heijn weten of ze echt zo goed en lekker zijn. Daarom probeerde ik ze uit.
Update november 2016
Hoera, de pizza ligt weer als speltpizza in de winkel! Gisteravond heb ik hem daarom opnieuw getest (wat een zwaar leven heb ik toch) en hij smaakt als vanouds. Enige minpuntje: de aubergine was ongesneden. Die heb ik daarom zelf maar over de pizza verdeeld.
UPDATE augustus 2016
Helaas is de receptuur van de speltpizza in augustus 2016 veranderd. Het is nu de tarwe-speltpizza en behalve dat hij qua deeg anders smaakt, zijn de toppings ook anders dan voorheen. Ik gaf het nog een kans, maar zowel ik als anderen vinden de pizza minder lekker. Helaas heb ik daarom zelf besloten de pizza nu niet meer te kopen. Hopelijk kan Albert Heijn deze receptuur nog terugdraaien of verbeteren!
Biologische pizza’s van Albert Heijn
De Albert Heijn heeft twee soorten biologische pizza’s in het vriesvak. De eerste is de biologische speltpizza met aubergine en feta (de nieuwste in het assortiment). De tweede is de biologische mozzarellapizza. Deze werd vroeger verkocht onder het Puur & Eerlijk-logo.
Discussie over biologisch
Wat is nu echt biologisch en wat niet? Het lukt niet altijd om dit te achterhalen. Ik ga er bij biologische producten altijd vanuit dat er óf voor het milieu óf voor dieren wat extra moeite is gedaan – meer dan bij een ‘normaal’ product. Je kunt lang discussiëren over wat nu ‘echt biologisch’ is en wat niet. Als je producten/ingrediënten echter niet zelf verbouwt in je tuin (of persoonlijk plukt bij een plantage), kun je weinig anders dan geloven dat de fabrikant met ‘biologisch’ op de verpakking net iets beter zijn of haar best heeft gedaan. Hier ga ik dus ook vanuit bij de biologische pizza’s van Albert Heijn.
AH Biologisch speltpizza aubergine-feta
Een pizza met aubergine klinkt niet aantrekkelijk (vond ik). Toen ik zag dat deze pizza in de aanbieding was, besloot ik hem toch eens te proberen.
Ingrediënten: 33% speltbloem*, groente* (gegrilde ui, spinazie, 5% gegrilde aubergine), water, mozzarella* (melk, zout, zuursel, stremsel), tomatenpuree*, 7% feta* [melk (schaap, geit), zout, zuursel, stremsel], zonnebloemolie*, extra vierge olijfolie*, zout, suiker*, gist, peterselie*, specerijen*. *Van biologische oorsprong.
Volgens Albert Heijn komt deze pizza uit Meduno in Noord-Italië, waar hij op steen wordt gebakken in een traditionele oven. Verder verkoopt de pizza zich met een verhaaltje over oergraan en ‘zó lekker’! Ik besloot het verkooppraatje te negeren. De smaak was het belangrijkst!
Inmiddels heb ik de pizza vijf keer gegeten. Hij smaakt inderdaad naar meer! Waar ik normaal de korstjes laat liggen (ja, sorry), at ik ze nu op. De feta is heerlijk. De aubergine smaakt verrassend lekker. Er zit net genoeg tomatensaus op. Ik heb er een nieuwe favoriet bij!
Eindoordeel: 9
AH biologische mozzarellapizza
Omdat de andere biologische pizza zo lekker bleek, kocht ik de mozzarellapizza. Ik was er klaar voor om opnieuw blij verrast te worden!
Ingrediënten: tarwebloem* (gluten), 23% mozzarella* [melk (lactose, melkeiwit), zout, zuursel, stremsel], 16% tomatensaus* (tomatenpuree, water, dextrose, zonnebloemolie, zout, uipoeder, peper), water, 7% tomaat*, 5,5% basilicumsaus* [water, 0,9% basilicum, olijfolie, peterselie, spinazie, maïszetmeel, Parmigiano Reggiano (melk (lactose, melkeiwit), zout, zuursel), dextrose, knoflookpoeder, zout, citroensap uit concentraat], 3% buffelmozzarella* (buffelmelk (lactose, melkeiwit), zout, zuursel), zonnebloemolie*, zout, dextrose*, tarwemout* (gluten), gist, basilicum*. *Van biologische oorsprong.
Helaas, het mocht niet zo zijn. Het verkoopverhaaltje was hetzelfde – speciaal gebakken in Noord-Italië, enzovoort – het miste alleen het woord ‘oergraan’. Ik bereidde de pizza, nam een hap, en dacht aan tomatensoep.
Ik dacht niet aan de lekkere tomaten-groentensoep met balletjes waar ik blij van word. Nee, ik dacht aan goedkope tomatensaus, waterig, met licht naar plastic smakende kaas. De pesto gaf het geheel nog een klein beetje smaak, maar niet voldoende.
Ik was op zijn zachtst gezegd teleurgesteld. Deze pizza koop ik echt niet meer.
Eindoordeel: 2
Eindoordeel: biologische pizza’s
Het is wel duidelijk dat de ene biologische pizza de andere niet is. De speltpizza ga ik zeker vaker kopen, maar die met mozzarella laat ik voortaan liggen. Helaas zegt ‘biologisch’ in dit geval weinig over de smaak. Het enige wat ik kan zeggen is dat ik de ene pizza van harte aanbeveel, de de andere… tja, van harte niet. 😉
C. Kegels zegt
Als je niet weet wat ‘biologisch’ inhoudt, zoek het dan even op, bijvoorbeeld op de site van SKAL, het orgaan dat producenten en verkopers van biologische produkten controleert en het wettelijk “ biologisch”- certificaat afgeeft, in opdracht van de overheid.
Er zijn genoeg sites te vinden waar de informatie helder en duidelijk wordt verstrekt.
Altijd beter dan er een eigen slag naar te slaan.
Maresa zegt
Dank je voor je reactie! De term biologisch is denk ik discutabel, omdat je niet van alles de hele productielijn kunt volgen. Eerder schreef ik ook over SKAL en andere keurmerken, misschien vind je dat artikel interessant om te lezen: https://gezondergenieten.nl/hoe-betrouwbaar-zijn-keurmerken/.