Wat is lekkerder dan een portie zelfgemaakte patat? Twee porties zelfgemaakte patat! Oké, flauwe grap, maar het is zeker waar. Hieronder zie je het bewijs: zelfs met een eerste portie op het bord wilde mijn man nog van mijn portie stelen…
Ingrediënten
Je kunt in de aardappelsoort afwisselen met bataat of zoete aardappel, of je kunt je favoriete vastkokende aardappel gebruiken. Ik gebruik meestal de Carisma-aardappel.
- Aardappelen (tussen de 600-700 gram voor 2 personen), vastkokend
- Peper, zout, knoflookkruiden – paprikakruiden zijn trouwens ook lekker
- Een lepeltje olie of vet
Recept: zelfgemaakte patat uit de ActiFry of AirFryer
Dit recept is eigenlijk zo simpel dat je het bijna geen recept mag noemen, maar… tja, ik doe het toch.
- Was de aardappelen goed (je gaat ze namelijk niet schillen).
- Gebruik een frietsnijder of snijd de aardappelen in frieten.
- Doe de frieten in de ActiFry of Airfryer.
- Bestrooi met de olie en kruiden.
- Bak 20-25 minuten.
In het begin deed ik het zonder frietsnijder en dat was heel veel werk (vond ik zelf). Eigenlijk valt dat achteraf gezien wel mee, maar nu ik een patatsnijder heb ben ik met bovenstaande in vijf minuten klaar (inclusief het wassen van de aardappelen).
Onderstaande frietsnijder heb ik, maar je hebt ook wat duurdere varianten:
Alternatieven voor de ActiFry
- Bak de patatjes in een laagje kokosolie in een afgedekte pan;
- Bak de patatjes in de oven.
Je bakt ze tot ze goudbruin zijn aan de randjes.
Als je ze extra knapperig wilt hebben, kun je de frieten iets langer in de ActiFry of AirFryer laten zitten.
Heb jij wel eens zelf je patat gemaakt?
Geef een reactie