Misschien vraag je het jezelf wel eens af: is ketchup ongezond? Het klopt dat er in ketchup veel suiker zit, maar dat zegt niet altijd evenveel. Lees daarom alle feiten over ketchup!
Is ketchup gezond?
De bekendste ketchup is die van Heinz. Behalve tomaten zit hier azijn en selderij-extract in. Ook suiker is een hoofdingrediënt. Met name vanwege die suiker denken mensen dat ketchup ongezond is. Natuurlijk is het zo dat als je er te veel van eet, dat niet goed voor je is. De Quest vat het samen in onderstaand filmpje. Trouwens: dat er zoveel suiker in zit, hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je er gelijk dik van wordt. Dat ligt eraan hoeveel ketchup je eet!
Gezonde eigenschappen van ketchup
- Dankzij de lycopeen en vitamines C en E kan ketchup helpen bij het voorkomen en verergeren van hart- en vaatziekten.
- Met 15 kcal per portie (één eetlepel – ik eet altijd drie eetlepels…) is het laag in calorieën.
- Kan ontstekingen voorkomen.
- Bevat geen ongezonde vetten.
- Bevat een klein aandeel eiwit.
Ongezonde eigenschappen van ketchup
- Bevat relatief veel suiker en zout
- Sommige ketchupfabrikanten voegen veel extra suiker toe (en soms extra zout)
Conclusie: is ketchup gezond?
Ja en nee. De positieve eigenschappen van ketchup wegen voor mij wel op tegen de negatieve. Zoals met alles: een teveel is nooit goed. Dat geldt dus ook voor ketchup. Lekker dippen in ketchup? Ja! Overal een enorme hoeveelheid ketchup over gooien? Nee!
Ketchup is zowel gezond als ongezond. Geniet er dus van, maar met mate. 🙂
Zelf ketchup maken
Wil je helemaal gezonde ketchup? Dan maak je hem gewoon zelf! Je kunt dan ook zelf bepalen of er veel of weinig suiker in zit (of helemaal geen). Hoe meer suiker erin zit, hoe langer de ketchup houdbaar is. Hieronder vind je de basisingrediënten van ketchup:
- tomaten (uit blik of vers), 400-500 gram
- 5 theelepels citroensap
- 1 theelepel paprikapoeder
- een paar snufjes koriander
- een paar snufjes gemberpoeder
- een snufje kaneel
- 1 laurierblaadje
- naar smaak: peper, zout en suiker
Je snijdt de tomaten zo klein mogelijk, kookt ze, en voegt de ingrediënten toe. Als je klaar bent, haal je het laurierblad uit de ketchup.
Dit artikel maakt deel uit van een reeks artikelen bij het gezonder-genieten-spel (livegang 2016). Speel alle levels uit en ontdek de verborgen fabels over eten en drinken.
Geef een reactie