Dat is de vraag die ik het meeste krijg als ik vertel over goede eet- en beweeggewoontes. Niet: hoe voelde je je eerst? Ben je fitter nu je gezonder leeft? Voel je je gelukkiger? Nee: wat ben je kwijt? En dan het liefst in kilo’s en als het even kan mijn BMI erbij.
Gewichtsobsessie
Als je 200 kilo weegt, dan ben je zwaar. Toch zegt het niets over je gesteldheid. Een twee meter lange bodybuilder kan met 200 kilo kerngezond zijn. Je niet-sportieve, fastfoodliefhebbende tante van net anderhalve meter zal niet blij zijn met een dergelijk gewicht. Sterker nog; ze zal flink wat gezondheidsklachten ervaren.
Gewicht zegt dus niet alles. BMI dan? Nee, eigenlijk ook niet. Als je zoekt op bijvoorbeeld ‘BMI 23′, dan kom je foto’s tegen van heel uiteenlopende mensen in verschillende gewichtsklassen. De meesten zullen er normaal uitzien. Sommigen zullen dunner ogen omdat ze meer spieren hebben, of een andere bouw. Anderen zien er ‘dik’ uit omdat ze weinig spieren hebben en veel vet.
BMI zegt dus eigenlijk ook niet zo veel. Daar zijn we op zich al tijden over uit. Toch blijven we benieuwd naar wat mensen wegen, en vooral: hoe dat zich verhoudt ten opzichte van ons. Is dat gezond?
Simpele zelfcheck
- Ben je gelukkig?
- Voel je je over het algemeen fit?
- Eet je over het algemeen gezond?
- Beweeg je voldoende?
Als je op al het bovenstaande ‘ja’ antwoordt, is de kans groot dat je veel minder bezig bent met je gewicht dan gemiddeld. Ben je niet gelukkig, of eet je niet gezond, of beweeg je nauwelijks, dan heeft dat ook effect op je algehele gesteldheid. Hoe makkelijk is het dan om naar anderen te kijken die het beter doen?
Het is een logisch respons om zo te denken: als iemand anders het beter doet, moet jij dat ook kunnen. Dat kan een stimulans zijn om je eigen leefwijze aan te pakken. We gebruiken het jammer genoeg steeds meer om ons ellendig te voelen over hoe slecht we zelf bezig zijn. Draai het eens om: kijk wat je zelf kunt veranderen!
Aan de slag!
Ik schreef een artikel over effectief afvallen in 12 stappen. Eigenlijk gaat het artikel vooral over jezelf een gezonde levensstijl aanleren waar je de rest van je leven profijt van hebt. Simpel samengevat is dit wat ik bedoel: als je jezelf elke week een goede gewoonte aanleert, heb je aan het eind van het jaar 52 goede gewoontes erbij. Het is zo groot als je het zelf maakt. Als je jezelf een week lang ’traint’ om een extra glas water te drinken bij het opstaan, dan is dat een gewoonte voor je het weet. Wil je een nieuwe ontbijtroutine, dan moet je misschien wat beter je best doen om het vol te houden, want dat is iets lastiger. Maar: niets is onmogelijk.
Maar hoeveel ben je dan afgevallen?
Dat ligt eraan of je vanaf mijn zwaarste gewicht ooit rekent. Dan 23 kilo. Bedoel je ten opzichte van voor mijn zwangerschap? Dan 9 kilo. Of bedoel je vanaf mijn kraamweek? Dan 14 kilo. Of bedoel je van toen ik achttien was? Dan ben ik 12 kilo aangekomen.
Zegt niets, hè?
Daarom maar het belangrijkste: ja, ik ben gelukkig. Ja, ik voel me fit. Ja, ik eet gezond, en ja, ik beweeg meer dan voldoende. Daar drink ik er eentje op. Proost!
Geef een reactie