Psychologie Magazine schreef een artikel: 10 manieren om hoe nog meer van je eten te genieten. Wat kun je hiervan meenemen?
Voorbereiding, stilstaan bij je eten, kiezen voor kwaliteit
Voorpret is belangrijk: verheug je op wat je gaat eten en besteed tijd aan de voorbereiding! Ik ben het ermee eens dat het voor een keer leuk is, maar zelf vind ik het nogal wat moeite en niet praktisch voor elke dag. Ook kort stil zijn voor de maaltijd werkt voor mij niet, aangezien ik dan wel stil ben, maar mijn maag niet (rommelderommel). Als het tijd is om te eten, is het tijd om te eten!
In punt 3 kan ik me zeker vinden. Het artikel benoemt ‘het allerlekkerste kiezen’, en adviseert daar je budget aan te besteden. Ik zou zeggen: kies voor gezond, en niet per se voor het allerlekkerste. Geef iets meer uit aan de beste kwaliteit, en merk dat je sneller vol zit van goed eten dan van veel eten. Ik merk zelf dat ik met gezond eten ook op een andere manier vol zit: goed verzadigd, en niet het ik-ontplof-als-ik-nog-een-hap-eet-gevoel.
Variëren en praten over je eten
Er zijn meer punten waar ik het mee eens ben: variatie aanbrengen in je eten (4) en met tafelgenoten praten over wat je eet en hoe lekker het is/hoe het smaakt (7). Allemaal tips die goed zijn voor je eetgedrag en voor je gezondheid!
Variatie in je groenten, een feestje op je bord!
Eten als je honger hebt
Punt 8 is wel moeilijk. Wanneer heb je honger? Als je niet gewend bent om gezond te eten en te drinken, is je lichaam vaak in de war. Honger betekent voor mij dat je lichaam schreeuwt om eten omdat het eten nodig heeft. Eet je fastfood, dan schreeuwt je lichaam om goede voeding, want in principe heeft het geen eten meer nodig. Ook kun je dorst verwarren met honger. Hiervoor zou je een keer een week echt alleen maar goed moeten eten. Gezond, dus, of zo gezond mogelijk. Je zult merken dat je lichaam dan beter aangeeft wanneer je honger hebt.
Het artikel noemt verder nog ‘niet oordelen’, punt 5. Ja! Als je namelijk toch iets ongezonds eet, waarom zou je daar niet van mogen genieten? Eten doe je het toch. En als je er niet van geniet, waarom eet je het dan?
Punt 6 en 10 zijn vrijwel hetzelfde: je neemt niet gelijk de volgende hap, zodat je geniet van de nasmaak. Slim! Het duurt tot twintig minuten voor je lichaam denkt: goh, ik zit wel vol. Als je dus langzamer eet, geniet je langer en kan je lichaam hier beter op reageren.
Tot slot punt 9: met respect eten. Met alle respect voor eten: het is en blijft voor mij eten. Het is energie voor mijn lichaam, zodat ik kan bewegen, leven, en genieten. Voor mij ligt de waarde van ‘weten waar het vandaan komt’ in of het uiteindelijk gezond voor mijn lichaam is of niet. Dan kan ik er extra van genieten!
Extra tip
Maak je eten mooi! Het oog wil ook wat. 🙂
Door welke trucs geniet jij meer van je eten? En welke tips wil je uitproberen?
Geef een reactie