Hardlopen is slecht voor je gezondheid. Of juist niet? In 2014 werd een documentaire uitgezonden over de gevaren van het hardlopen. Met name marathonlopers zouden te veel van hun lichaam vragen. Wat is hier nu van waar?
De gezonde kant van hardlopen
De gezonde kant van hardlopen houdt vooral verband met hoe gezond beweging voor je is. Uit recent onderzoek blijkt dat hardlopen een positief effect heeft op Alzheimer. Je houdt deze ziekte op afstand door te rennen of door te wandelen. Als je bovendien aan hardlopen doet, ren je vaak buiten. Sporten in de buitenlucht is extra gezond voor je.
Blessures
Hardlopen is helaas wel een blessuregevoelige sport. Hoe klinken bijvoorbeeld achillespeesblessures, shinsplints, lopersknieën, hielsporen of een stressfractuur? Niet heel aantrekkelijk. Daarom is het juist zo belangrijk dat je niet in één keer naar buiten sjeest en zonder voorbereiding een half uurtje rond het blok rent. Er zijn belangrijke factoren bij het rennen die blessures kunnen voorkomen:
- Goede opbouw – bouw het hardlopen op, met behulp van een schema of een app. Dit is samen met luisteren naar je lijf het belangrijkst!
- Rekken en strekken – houd je spieren en pezen op goede lengte.
- Luister naar je lijf – bij beginnende pijn doe je rustiger aan. Beter voorkomen dan genezen!
- Wissel af – doe bijvoorbeeld eens per week een andere sport (krachttraining, spieropbouw) en loop zowel op gras als op asfalt en zand. Loop ook niet steeds hetzelfde rondje. Overigens is niet bewezen dat dit effect heeft, maar veel mensen ervaren het wel als positief.
- Zorg voor goede hardloopschoenen – laat deze het liefst aanmeten, zeker als je langere afstanden loopt (overigens is dit ook geen garantie, op blote voeten rennen zou een net zo’n grote belasting vormen voor je lijf als met hardloopschoenen).
- Trakteer jezelf – geniet af en toe van een goede sportmassage.
Wanneer is hardlopen slecht voor je?
Met je gezonde verstand had je het waarschijnlijk al bedacht: te veel van iets is niet goed voor je. Als je veel te veel rent dus ook niet. Volgens wetenschappelijk onderzoek uit mei 2014 krijgen muizen die heel veel rennen eerder last van hun hart. Dit zou stroken met het feit dat er tijdens en na marathons doden vallen. Tegelijkertijd vertelt dokterdokter.nl je dat weinig beweging een van de risicofactoren op een hartinfarct is. Te veel en te weinig zijn dus beide niet goed. Logisch, toch?
Moeten we het dan maar houden bij rondjes van vijf of maximaal tien kilometer – gewoon, voor alle zekerheid? Dat ligt eraan. Als je er plezier aan beleeft om te trainen voor een (halve) marathon en het motiveert je om te bewegen, dan lijkt het erop dat je dit gewoon kunt doen. Natuurlijk bereid je je goed voor, bouw je het afstandrennen goed op, en zorg je voor gezonde voeding.
Het is al met al te kort door de bocht om te zeggen dat je beter niet meer lange afstanden kunt rennen, of niet meer langer dan een uur kunt sporten. Ook de Britse hartstichting geeft toe dat er nog veel onderzoek verricht moet worden naar de effecten van duurlopen op hartfunctioneren. Zeg die (halve) marathonwedstrijden dus nog maar niet af maar zorg ervoor dat je gezond en goed opbouwt.
Bronnen: British Heart Foundation (EN) | Onderzoek Alzheimer en hardlopen (EN) plus een bijbehorend artikel (EN)| Waarom buiten sporten beter is
Jake van der Wiel says
Zoals met alles, de gulden middenweg is de weg die bewandeld moet worden. Matigheid in alle dingen, zo ook met sporten. Maar hoe weet je nou wat matigheid is? Dat kun jij alleen zelf bepalen. We moeten in Nederland met zijn allen gaan leren naar ons lichaam te luisteren, alleen dat kan ons vertellen wat goed voor ons is. Doet iets pijn, dan is dat niet meteen slecht, want ons lichaam doet pijn als het iets moet doen wat het niet gewend is. Maar dat wil niet zeggen dat dit nieuwe iets slecht voor ons is. Het beste advies is: uitproberen. Vooruitgang is er alleen maar als je bereid bent over je grenzen heen te gaan, maar wel met voorzichtigheid.
Succes! Groetjes, Jake