Als je de grote suikerlijst hebt bekeken, zie je yaconsiroop ertussen staan. Gek eigenlijk, want in het ezelsbruggetje dat ik noem staat dat alles eindigend op ‘siroop’ een vorm van suiker is! Wat maakt het dan toch tot een goede vervanger voor suiker?

Wat is het?
De yacon is familie van de zonnebloem, en de bladeren en wortels van de plant worden gebruikt om yaconsiroop mee te produceren. De wortel is ook als aardappel te eten. De smaak is een combinatie van appel en watermeloen, alhoewel anderen het meer vinden smaken naar stroop met karamel.
Waarom is het gezond?
Veel sites noemen yaconsiroop als wondermiddel om snel af te vallen. Natuurlijk is dat onjuist, want zulke wondermiddelen bestaan niet. De siroop is echter wel een goede vervanger voor suiker. Zo bevat 100 gram van de siroop zo’n 61 gram koolhydraten, waarvan 57 gram suikers. Ook zitten er eiwitten en vetten in (waar het in suiker aan ontbreekt).
Waar kun je het kopen?
Je koopt de siroop online of bij de (biologische) supermarkt, als vloeibaar zoetmiddel. Omdat het als zoetmiddel nog niet heel bekend is, hebben niet veel winkels het nog staan. Online kun je het echter wel volop vinden.
Koken/bakken met yaconsiroop
Voeg het toen aan je zoete gerechten, of gebruik op je pannenkoek. Je gebruikt het op dezelfde wijze als je normaal gesproken suiker of stroop zou gebruiken. Als zoetmiddel voor cake en taart zou het dus ook prima kunnen werken. Het slimste is om te experimenteren met hoeveelheden. Zo ontdek je hoe je met yaconsiroop als vervanger van suiker een zelfde of misschien zelfs betere smaak kunt creëren.
Andere gezonde vervangers:
- Banaanpoeder
- Kaneel
- Kokos(bloesem)suiker
- Luxema of lucuma
- Mesquite
- Palmsuiker
- Stevia
- Verse vanille
- Xylitol
Geef een reactie