Chocola gezond? Dat zijn twee woorden die je niet zo snel zou combineren. Wetenschappers hebben echter vooruitgang geboekt en kunnen chocola niet alleen gezonder, maar ook lekkerder maken.
Chocola lekkerder en gezonder
Met de kennis dat we beter om moeten gaan met cacao verbouwen, hebben wetenschappers ontdekt hoe ze chocolade nog lekkerder kunnen maken. O ja, en gezonder. Kijk, dan ben je als wetenschapper goed bezig. Maar: dat vraagt natuurlijk wel even om uitleg!
Hoe maak je chocola?
Chocola maak je van cacaobonen. Zo ver zijn de meesten al. Maar hoe doe je dat precies? De eerste stap is het verzamelen van de zaden van cacaobomen. Hieruit worden de cacaobonen gehaald. Vervolgens worden deze gefermenteerdΒ en daarna geroosterd. Helaas haalt dit roosteren een hoop antioxidanten uit de bonen, en dan wel polyfenolen die ontstekingsremmend werken.
Nu blijkt dat als je cacaobonen gelijk na het fermenteren roostert, ze veel antioxidanten kwijtraken. Laat je ze echter tussendoor zeven dagen liggen, dan blijken er nog veel polyfenolen te overleven. Daarnaast hielp het volgens het onderzoek om de bonen op een lagere temperatuur te roosteren. Niet alleen leverde dit meer bewaard gebleven polyfenolen op, de chocola werd er ook nog zoeter van. Dat zou dus betekenen dat er minder suiker nodig is als toevoeging om de chocola zoet te maken. Kortom: lekkerder en gezonder!
Wanneer wordt chocola gezond en lekker?
Helaas moet er – zoals wel vaker in de wetenschap gebeurt – meer onderzoek worden verricht. De eerste resultaten zijn heel veelbelovend. Ik ben dus heel benieuwd hoe onze chocola er over vijf, tien of zelfs vijftien jaar uitziet en of het inderdaad gezonder en lekkerder is. π
Red de chocola!
Het gaat intussen niet zo goed met de cacao-teelt, en dat zou kunnen betekenen dat er op een gegeven moment geen chocola meer is. Wat? Ja, als er niets gebeurt is dat heel realistisch. Je kunt ervoor kiezen om meer (of alleen maar) Fairtrade en biologische chocola te kopen. Bijkomend voordeel: hoe duurder de chocola, hoe lekkerder we het vinden smaken (en dat geldt ook voor wijn). Van goed bezig zijn smaakt je chocola natuurlijk ook al gelijk beter. π
Bron:Β Eurekalert.org
Hoe vaak eet jij chocola? Kun je je voorstellen dat het straks misschien nog lekkerder is en zelfs gezond?
bestelchocolade zegt
Ik kan niet wachten tot chocolade gezond is.
Maresa zegt
Gezien de websitenaam waar je mee post kan ik me dat nog beter voorstellen. π