Albert Heijn speelt in op de trends. Hun bloemkoolrijst, courgetti en wortelpasta zijn in veel winkels (en online) snel uitverkocht. Wat is nu beter: zelf je wortels schaven of aan de kant-en-klare worteltagliatelli?
Bloemkoolrijst Albert Heijn
De bloemkoolrijst heeft de structuur van rijst en is simpelweg bloemkool. In een rijstgerecht de rijst vervangen door bloemkool kan makkelijk. Een recept met curry vind je hier.
Ingrediënten: bloemkool. Geen conserveermiddelen.
Witte rijst eet je normaal niet per 200 gram, maar bijvoorbeeld per 75 gram. Eén portie is dan 266 kcal, met 5,3 gram eiwit en zo’n 60 gram koolhydraten. Het bevat zowel vitamines (voornamelijk B11) als mineralen (allesbehalve ijzer). Elke portie geeft 1 gram vezels.
Bloemkool heeft per portie van 200 gram 50 kcal, 3 gram koolhydraten, 2 gram eiwit, en diverse vitamines en mineralen (B11 en vitamine C). Elke portie geeft 2 gram vezels.
De grootste verschillen zitten hem dus niet in vitamines en mineralen, maar in koolhydraten en het totale aantal calorieën. Ook krijg je met een portie bloemkool meer vezels binnen. Kies je echter voor zilvervliesrijst (3 gram vezels per portie van 75 gram), dan valt dat verschil weg. Rijst heeft daarbij ook andere vitamines en mineralen dan bloemkool.
Conclusie: ideaal ter afwisseling, voor een calorie-arme en/of koolhydraatarme maaltijd. Wil je juist een keer rijst, kies dan liefst voor zilvervliesrijst. Als je geen zin hebt om bloemkool te hakken, dan is de kant-en-klare variant van de Albert Heijn een makkelijk alternatief.
Wortelpasta Albert Heijn
Met de wortelpasta zou je tagliatelle in een gerecht kunnen vervangen. Toen ik dit probeerde vond ik het gerecht prima (standaardpasta: gehakt, tomatensaus en dus wortel in plaats van pasta), maar niet heel bijzonder. Ook bleef voor mij de wortelsmaak. Hoe dan ook: als je het altijd al eens wilde uitproberen, is het lekker makkelijk om het hiermee te doen. Ik vond bovendien de vorm van de wortels ideaal als snack (bijvoorbeeld als vervanger voor chips).
Ingrediënten: wortel en gele wortel. Geen conserveringsmiddelen.
Courgetti Albert Heijn
Met courgette kun je makkelijk de spaghetti in een gerecht vervangen. Een recept vind je hier. Alhoewel de courgette van de Albert Heijn (of moet ik toch courgetti zeggen?) inderdaad uit slierten bestaat, zijn het geen spaghettislierten die je uitgebreid om je vork kunt rollen. Daarvoor zijn ze namelijk te kort.
Ingrediënten: courgette, antioxidant (E302).
Mocht je nog bang zijn voor dit E-nummer: het is een natuurlijk zuur, afkomstig uit vitamine C. Geen nood aan de man dus.
Conclusie: bloemkoolrijst, courgetti en wortelpasta van AH
Lekker? Ja. Lekker makkelijk? Ja. Zit er troep in? Nee. Het enige minpunt vind ik dat de slierten courgetti kleiner (of eigenlijk korter) zijn dan wanneer ik ze zelf zo maken.
Geef een reactie