Een korte zoektocht naar glucose-fructosestroop levert een groot aantal paniekartikelen op. Wat is er nu precies van waar? Is glucose-fructosestroop slecht voor je of valt het wel mee?
Wat is glucose-fructosestroop?
Dit zoete goedje staat ook bekend onder HFCS (high fructose corn syrup) maar wordt in Nederland aangeduid met glucose(siroop), fructose(siroop), of als combinatie glucose-fructosestroop. In principe is het een maïsstroop die vanaf de jaren tachtig wordt gebruikt in veel frisdranken en andere producten. In Nederland wordt niet altijd maïs gebruikt om het glucosedeel van de stroop te maken. Soms gebruikt men tarwezetmeel (voor 2003 soms aardappelzetmeel).
Om van maïs zetmeel of stroop te maken worden eerste de korrels een paar etmalen geweekt in zwaveldioxide. Vervolgens kan de olierijke kiem van de korrels worden gescheiden en de maïsolie wordt met persen onttrokken aan de kiem. Het zetmeel bevat nu nog veel zwaveldioxide en eiwitten. Het gehalte zwaveldioxide wordt met wassen verlaagd, en centrifuges scheiden het zetmeel van de eiwitten. De eiwitten worden verkocht aan de diervoederindustrie en het zetmeel is klaar voor verdere productie.
In die verdere productie kan het meerdere kanten op. Glucosestroop is één van de toepassingen die kan ontstaan.
Glucose en fructose
De combinatie van de twee komt in de natuur eigenlijk niet voor. De benaming glucose of de benaming fructose moet (in elk geval in Nederland) aan een aantal eisen voldoen.
Artikel 9
1. De aanduiding glucosestroop wordt gebezigd voor glucosestroop met de volgende kenmerken:
a. de hoeveelheid droge stof bedraagt ten minste 70 gewichtsprocent;
b. de dextrose-equivalent bedraagt ten minste 20 gewichtsprocent van de droge stof, uitgedrukt in D-glucose; en
c. de hoeveelheid sulfaatas bedraagt ten hoogste 1 gewichtsprocent van de droge stof.
2. Indien de in het eerste lid bedoelde glucosestroop meer dan 5 gewichtsprocenten van de droge stof aan fructose bevat:
a. moet, in afwijking van het eerste lid, de aanduiding glucose-fructosestroop of fructose-glucosestroopworden gebezigd; en
b. wordt de waar in de lijst van ingrediënten vermeld met de aanduiding glucose-fructosestroop of fructose-glucosestroop;
teneinde aan te geven of het glucose- dan wel fructoseaandeel van de waar het grootst is.
Artikel 10
1. De aanduiding gedroogde glucosestroop wordt gebezigd voor gedeeltelijk gedroogde glucosestroop met de volgende kenmerken:
a. de hoeveelheid droge stof bedraagt ten minste 93 gewichtsprocent;
b. de dextrose-equivalent bedraagt ten minste 20 gewichtsprocent van de droge stof, uitgedrukt in D-glucose; en
c. de hoeveelheid sulfaatas bedraagt ten hoogste 1 gewichtsprocent van de droge stof.
2. Indien de in het eerste lid bedoelde gedroogde glucosestroop meer dan 5 gewichtsprocenten van de droge stof aan fructose bevat:
a. moet, in afwijking van het eerste lid, de aanduiding gedroogde glucose-fructosestroop of gedroogde fructose-glucosestroopworden gebezigd; en
b. wordt de waar in de lijst van ingrediënten vermeld met de aanduiding gedroogde glucose-fructosestroop ofgedroogdefructose-glucosestroop;
teneinde aan te geven of het glucose- dan wel fructoseaandeel van de waar het grootst is.
Bron: Wetten.nl
Nu komen we gelijk op fructose, ook wel levulose of vruchtensuiker genoemd. Het wordt gebruikt als suikervervanger en is 173 keer zoeter dan suiker (glucose is zo’n 75 keer zoeter dan suiker). Fructose zit in fruit, zij het in kleine hoeveelheiden. Grote hoeveelheden zijn – net als met alles – niet goed voor je.
Er zijn vermoedens dat langdurige hoge inname van fructose, meestal als gevolg van consumptie van al dan niet “verborgen” suikers, leidt tot metabool syndroom,insulineresistentie, obesitas, leververvetting, diabetes en cardiovasculaire aandoeningen (waaronder hypertensie, hartinfarct, dyslipidemie.[6][7] Bij normaal gebruik van sucrose en fructose zijn echter volgens een onderzoeksoverzicht uit 2013, deels gesponsord door de ASN (American Society of Nutrition), geen nadelige effecten te verwachten.[8]
Bron: Wikipedia
Waar vind je het in?
Koekjes, gebak, snoep, ijs, frisdrank, dressings… nou ja, eigenlijk zijn er weinig producten waar niet een variant van is met glucose-fructosestroop. De beste tip: bekijk de verpakking. Met kinderen is het leuk en leerzaam om een keer suikerbingo te spelen om zo samen te ontdekken in welke producten (veel) toegevoegde suikers zitten, zoals glucose-fructosestroop.
Is het slecht voor je?
Glucose-fructosestroop doet weinig goeds voor je lijf – dat is één ding wat zeker is. Of het dan gelijk slecht voor je is, is de vraag. Er gaan veel verhalen de ronde over het zoetmiddel. Zo wordt er beweerd dat het de oorzaak zou zijn voor overgewicht (meer consumeren dan je nodig hebt is de oorzaak van overgewicht) en dat mensen een overdosis kwik zouden krijgen bij inname van de stroop. Dit laatste is niet bewezen, maar er is ook nog weinig grondig onderzoek naar gedaan.
Een studie die op muizen werd uitgevoerd toonde aan dat een hoge inname van toegevoegde suikers (waaronder glucose-fructosestroop) een slechte invloed had op de gezondheid en het voortplantingsvermogen van muizen. In cijfers: ze gingen bijna twee keer sneller dood en kregen 26,4% minder nageslacht. Opvallend genoeg werden de muizen niet dikker dan de muizen die natuurlijke suikers kregen. Belangrijk om te melden is dat in het onderzoek de muizen een ‘Amerikaanse’ hoeveelheid suiker binnenkregen. Of je hetzelfde effect bereikt met een gematigde hoeveelheid is niet bekend.
Kinderen en glucose-fructosestroop
Ze werden actiever en lieten meer scheten. Dat waren twee van de conclusies van een studie naar het gedrag en de gezondheid van kinderen die frisdrank dronken met toegevoegde suikers. Het drukke aspect zou volgens het onderzoek vooral onstaan door een rusteloosheid vanwege ‘ongemak’ (de gasvorming in de darmen).
De belangrijkste conclusie was dat bij grote inname van sorbitol en drankjes met glucose-fructosestroop kinderen de suikers niet goed in hun lijf kunnen opnemen. Waarschijnlijk door de vergisting van de suikers in de darmen moet een kind zo veel winden laten om van de gasvorming af te komen, dat dit klachten oplevert. Een kind kan die hoeveelheid gas dan niet kwijt en dit zorgt voor lichte pijnklachten. Deze klachten zijn niet erg genoeg om er bewust last van te hebben, maar wel erg genoeg om de rusteloosheid en verhoging van activiteit te veroorzaken die uit het onderzoek werd aangetoond.
Conclusie
Glucose-fructosestroop is slecht voor je als je er te veel van neemt (zoals met alles). Kun je het vermijden? Doe het dan. Kan het niet? Geniet met mate. Heb je kinderen? Geef ze dan geen glucose-fructosestroop.
Eet jij (veel) producten met glucose-fructosestroop?
Dooker zegt
veel informatie klopt niet of is dermate versimpeld en overlapt dat dit nog steeds een verkeerd beeld schetst. glucose en fructose zijn 2 aparte suikers, waarvan glucose essentieel is voor de energievoorziening in heel je lichaam en met name je hersens zijn afhankelijk van deze suiker. fructose kan alleen door de lever worden opgenomen.
Kristalsuiker bestaat voor 50% uit glucose en 50% fructose omdat fructose goedkoper en zoeter is dan glucose. Dit is enorm belastend voor je lever, vergelijkbaar met de belasting die het verwerken van alcohol vereist.
De scheten laten is het resultaat van een overschot fructose wat in darmen terecht komt omdat het teveel is om in je bloed op te nemen of vanwege andere reden waardoor het onverwerkt je darmen bereikt. bacterien in je darmen gebruiken deze suikers als brandstof en gas vormt als afvalproduct van de bacterien en stapelt zich op tot je er scheten van gaat laten.
De manier waarop je suikers binnen krijgt is ook van belang, zo is een stuk fruit met dezelfde hoeveelheid suiker minder bezwaarlijk dan frisdrank omdat fruit vezels bevat, je lichaam zal die vezels moeten verwerken waardoor suikers geleidelijk in het bloed komt in tegenstelling tot frisdrank of fruitsap waar alleen een berg suiker in zit die direct opgenomen kan worden zonder enige weerstand. Als dat gebeurt dan stijgt je bloedsuikerspiegel en geeft je lever een signaal af naar de alvleesklier om insuline te gaan maken zodat je bloedsuikerspiegel weer normaal word om de zuurgraad van je bloed optimaal te houden. Overmatig gebruik van suikers is telkens een klap op je organen, maar een gezonde hoeveelheid draagt bij aan een goede gezondheid.
40- 50 gram is ongeveer wat een volwassen mens per dag nodig heeft aan glucose. Als je een gezonder alternatief zoekt voor suiker neem dan druivensuiker van Zonnatura, druivensuiker is in de volksmond de naam voor glucose, een andere chemische benaming voor glucose is dextrose.
Maresa zegt
Dankjewel voor je aanvulling!
Verboom-Boesveld zegt
Hallo,
Ik schrik hiervan en ben ontsteld.
Ik heb Coeliakie en reageer met te hoge antistoffen.
Ik mag al weinig en vind water niet lekker en neem daarom limonadesiroop.
Nu hoef ik dit ook niet meer te gebruiken en zal toch terug moeten naar water.
Wat een straf als je wat mankeerde.
Groet van Co Verboom-Boesveld
Elleke de Groot zegt
Niet aan kinderen geven? Het zit in bijna alle merken flesvoeding, al helemaal in de opvolgmelk en dreumesmelk. En niet zo'n klein beetje ook. Vooral in de opvolgvarianten is het vaak het hoofdbestanddeel. Echt schandalig dat dat mag en dat de overheid daar niets aan doet! #doofpotalert