Stress heeft invloed op alles: van je gemoedsrust tot je fysieke gesteldheid. Ook fungeert stress als een neerwaartse spiraal – hoe meer stress, hoe ellendiger je je voelt, en hoe sneller je achteruit gaat. Hoe los je dat op?
Stressfactor 1: als je te veel móet
Naast je werk heb je sociale verplichtingen en je wilt ook nog een opgeruimd huis en gezond eten en sporten… je moet zo verschrikkelijk veel! Herken je dit gevoel? Dan wordt het tijd om te gaan omdenken.
De eerste stap naar omdenken is wegdenken. Staat sporten je tegen? Verbied jezelf anderhalve week lang te sporten. Hoe graag je misschien ook wilt, je mag daarna pas. Als de werkplicht je zwaar valt, vraag je dan eens af hoe je je zou voelen als je geen baan (en geen inkomen) zou hebben. Als je sociale verplichtingen je zwaar vallen, vraag je eens af hoe het zou zijn als je netwerk ineens compleet verdwenen zou zijn.
Bedenk dan nu dat je niets móet, maar wel veel mág. Je mag sporten, je mag het leuk hebben met anderen, je mag naar etentjes, je mag je geld verdienen met je werk, en je mag aan het eind van de dag weer naar huis om daar een gezonde maaltijd te mogen koken.
Als het echt niet meer gaat
Als je je werk echt niet meer aan kunt, dan trek je aan de bel. Je vraagt om andere uitdagingen, je delegeert, kortom: je neemt het heft in eigen handen. Kijk in hoeverre je zelf je werk kunt indelen. Autonomie – of in elk geval het gevoel dat je zelf een vinger in de pap hebt – helpt bij tevreden zijn over wat je doet.
Als je jezelf verliest in sociale verplichtingen, zeg dan ook eens ‘nee’ en plan een avond voor jezelf. Wil je in plaats van uit eten liever op de bank een drankje doen en pizza bestellen? Wie weet denkt de ander er net zo over. Leer om je wensen uit te spreken. Je zult blij verrast zijn met wat het oplevert. Ook kun je je afvragen wat het ergste is wat er kan gebeuren als je een keer iets niet doet. Neem dat uitgangspunt als laatste redmiddel: if all else fails kun je altijd nog zeggen dat het niet lukt.
Tot slot: als het tip top in orde houden van je huis echt veel tijd en energie vraagt, overweeg dan hulp in te schakelen of wat minder kritisch te zijn (moet je bijvoorbeeld wel echt drie keer per week stofzuigen/je bed opmaken/etc.). Je kunt verder opruimen/schoonmaken leuker maken door muziek of een luisterboek op te zetten of bijvoorbeeld de was op te vouwen terwijl je tv kijkt (en dus afgeleid bent). Is je huis een keer een puinhoop? Tja, het kan vast nog erger. Het is niet het einde van de wereld!
Stressfactor 2: als je niet kunt slapen
Veel stress kan leiden tot minder (effectieve) slaap en dat leidt weer tot een stresstoestand in je lijf. Niet wenselijk dus. Eerder schreef ik al over mijn slaapproblemen en wat ik doe om in slaap te vallen. Nu ga ik in op wat absoluut niet helpt om te kunnen slapen.
De eerste boosdoener van slecht slapen: afleiding. Laatst appte iemand mij ’s nachts met ‘Ik kan niet slapen.’ Hoe erg je je ook verveelt als je uren achter elkaar wakker ligt (en echt, ik weet hoe het is), grijp nooit naar je mobiel of tablet. Het blauwe licht doet je lichaam geloven dat het ochtend is en tijd om in actie te komen. In plaats van melatonine kan je lichaam daardoor adrenaline aan gaan maken. Gebruik oordopjes en/of een gezichtsmasker als geluiden en licht je te erg afleiden en laat vanaf het moment dat je in bed ligt je telefoon voor wat hij is (zet hem uit!).
Een tweede boosdoener: de angst voor opnieuw een slapeloze nacht. Wachten tot je in slaap valt geeft bijna al een garantie dat je niet in slaap zult vallen. Accepteer dat je niet kunt slapen, sluit je ogen, en zorg dat je comfortabel ligt. Slaap je niet, dan rust je toch. Door je te focussen op een positieve gedachte, door schaapjes te tellen, of door te bedenken hoe lekker je ligt, kun je uiteindelijk alsnog in slaap vallen.
Als het echt niet meer gaat
Slaap is zo essentieel voor je gesteldheid, dat je het zonder niet lang volhoudt. Je lichaam en geest moeten kunnen herstellen van alles wat je op een dag doet. Lukt slapen echt niet meer, vraag dan de huisarts om hulp. Tijdelijk slaapmedicatie nemen (als laatste uitweg) kan je in elk geval weer een gevoel van routine en controle teruggeven. Daarna kun je met hernieuwde energie door.
Stressfactor 3: als je het zwaar hebt gehad
Een moeilijke jeugd, ellende met je meedragen, blijven hangen in het negatieve… Hoe komt het toch dat we vooral makkelijk terugdenken aan dingen die níet goed gingen? Een mogelijke verklaring is dat we moeten leren van onze fouten. Je verleden vergeten hoeft dus niet. Het is echter wél goed om je te bedenken dat je aan je verleden niets kunt veranderen. De toekomst is wat je er zelf van maakt.
Anti-stress: accepteer je ellende, accepteer dat je je er rot om voelt, en richt je op de toekomst.
Als het echt niet meer gaat
Kun je je verleden echt niet van je af zetten? Ben je dag en nacht bezig met ‘wat als…’? Praat er met iemand over, of dat nu een goede vriend is of een psycholoog. Het einddoel moet zijn dat je ondanks je bagage weer vooruit leert kijken. Bagage sjouw je altijd met je mee, maar wie weet kan iemand je leren hoe je het beter in kunt pakken of misschien wel in een bagagedepot op kunt slaan.
Wat vind jij een waardevolle tip tegen stress?
Geef een reactie