In stressvolle en uitdagende situaties hebben we veerkracht nodig om overeind te blijven of weer overeind te komen. Hoewel een deel van onze veerkracht aangeboren is, kun je er zelf ook veel aan verbeteren. Annemiek van nutribites.nl schreef een fijn gastartikel met 10 tips om veerkracht op te bouwen.
1. Kijk met empathie naar jezelf
Als je met empathie naar jezelf kijkt, dan heb je geen oordeel over jezelf. Je accepteert jezelf zoals je bent en accepteert ook hoe je met uitdagingen omgaat – of je deze nu vermijdt of ze vol aan gaat.
Je realiseert je dat je niet perfect kunt zijn. Je kunt alleen maar leren van lastige situaties. Sterker nog: dit versterkt je veerkracht, want het geeft je de ruimte om het de volgende keer eventueel anders aan te pakken.
2. Maak ruimte om te lachen
Lachen is gezond, zeker in moeilijke periodes. Neem daarom de tijd om te luisteren of te kijken naar iets dat je aan het glimlachen maakt of waardoor je zelfs hardop gaat lachen.
Humor relativeert en dat is de sleutel tot meer veerkracht. Daarnaast maakt humor de sfeer ook lichter. Op deze manier kan het spanningen wegnemen en ons beschermen tegen stress.
3. Kijk naar wat je houvast geeft
Als alles om je heen in verandering lijkt te zijn, is het fijn om te kijken wat hetzelfde blijft. Dat geeft namelijk houvast en maakt dat je beter met de situatie kan omgaan. Maak een lijstje van dingen die hetzelfde zijn gebleven, zoals je vaardigheden of de zon die iedere dag opkomt.
4. Maak een praatje
Als we in een moeilijke situatie zitten, kan het zijn dat we ons terugtrekken. Dat is funest voor onze veerkracht. We zijn immer sociale wezens die gedijen bij contact met anderen. Zoek dus het contact met vrienden, familie en buren. Je zal merken hoezeer een praatje je goed doet.
5. Doe waar je blij van wordt
Houd je van bakken, zingen of sporten? Ga dat dan vooral doen als je in een moeilijke periode zit. Doen waar je blij van wordt, maakt dat je even loskomt van de situatie en dat je geniet. Dat herstelmoment maakt dat beter met de situatie om kunt gaan.
6. Kijk naar kansen en mogelijkheden
Als we het idee hebben dat we veel mogelijkheden hebben, is het gemakkelijker om met een lastige situatie om te gaan. Praat daarom met anderen over hoe zij dingen aanpakken. Wellicht brengen zij je op ideeën of bieden ze je een ander gezichtspunt, zodat jij ineens nieuwe opties en mogelijkheden gaat zien.
7. Reflecteer
Als je regelmatig reflecteert op hoe je een situatie hebt aangepakt en wat je ervan hebt geleerd, bouw je op een natuurlijke manier veerkracht op. Neem hier dus te tijd voor en kijk naar de vaardigheden, capaciteiten, mindset en acties die je hebt ingezet en welke nieuwe vaardigheden je hebt opgedaan. Dat geeft zelfvertrouwen.
8. Doe iets voor anderen
Als je iets voor anderen doet, geeft je dat een goed gevoel. Blijf dat dus doen, juist ook als je het moeilijk hebt. Je voelt je er sterker door en dat versterkt je veerkracht.
9. Geniet van gezonde voeding
Als je in een stressvolle situatie zit, is goede voeding ontzettend belangrijk. Je gebruikt namelijk meer vitamines en mineralen als je onder spanning staat. Zorg dus dat je vers en gevarieerd eet en beloon jezelf op een gezonde manier.
Hier vind je gezonde alternatieven voor snacks en in dit artikel vind je 16 recepten voor de heerlijkste mangosmoothies. Of wat dacht je van gezonde aalternatieven voor overheerlijke kaneelbroodjes?
10. Geef jezelf compassie
Zelfcompassie is jezelf toestaan om gedachten en gevoelens te hebben over een bepaalde situatie. Dat kunnen zowel aangename als onaangename gedachten en gevoelens zijn. Je kunt ook nog een stapje verder gaan en kijken wat maakt dat je iets denkt of waarom je je zo voelt.
Dan heb je het over de vraag wat je mist of waar je zo naar verlangt. Als je hier voor jezelf bij stilstaat, kom je uit bij je universele behoeften als mens. Denk bij dit soort behoeften aan veiligheid, vertrouwen en hoop.
Heb je compassie voor jezelf, dan mogen deze behoeften er gewoon zijn. Dit helpt je om de verbinding met jezelf (en soms ook met anderen) te herstellen, wat je ook veerkrachtiger maakt.
Welke van deze 10 tips op meer veerkracht op te bouwen pas je al toe? Heb je aanvullingen?
Geef een reactie