Oké, ik verklap het maar gelijk: knoflook is gezond. Heel gezond zelfs, en je staat er waarschijnlijk van te kijken hoeveel goeds het voor je kan doen. Wist je bijvoorbeeld dat het zelfs helpt tegen spierpijn?

Wat is knoflook?
De knoflook komt uit de lookfamilie (de naam verklapt het eigenlijk al), net als uien. In de winter slaat de knoflookplant alle energie op en kan zo in de lente gaan bloeien. Mensen eten al duizenden jaren knoflook en verbinden hier ook heilzame eigenschappen aan.
Waarom is knoflook gezond?
Er zijn inmiddels wetenschappelijke onderbouwingen die bevestigen dat knoflook cholesterolverlagend en bloeddrukverlagend is. Ben je zwanger en heb je een te hoge bloeddruk? Dan kan het zeker geen kwaad om wat extra knoflook te eten. Moet je op je bloeddruk letten? Vervang dan bij een aantal maaltijden het zout door knoflook. Zo kruid je je eten gezonder en beter. Overigens: mocht je je hond of kat dan een restje van je eten geven, doe dit liever niet. Vooral verse knoflook is giftig voor de dieren.
Nog niet afdoende bewijs is er voor de gunstige eigenschappen die knoflook zou hebben op kanker of iets simpels als een verkoudheid. Een artikel op umm.edu zegt dat onderzoeken wel die kant op wijzen.
Nog niet genoeg reden om knoflook te eten? Knoflook zou ook een vruchtbaarheidsverhogende werking hebben (niet bewezen) en muggen op afstand houden (ook niet bewezen). Baat het niet, dan schaadt het niet? Tot slot: als je een blaasontsteking hebt, kan knoflook je direct helpen/verlichting geven.

Koken met knoflook
Knoflook is bijna overal wel lekker door. Gebruik het door pastasaus, om aardappelen mee te kruiden, om sausjes mee te maken… je kunt het als vervanger gebruiken van zout, als aanvulling daarop, of om spinazie een extra lekkere bite te geven. Ook vlees smaakt vaak lekker met knoflook.
Belangrijk om te weten is dat rauwe knoflook de meest gezonde eigenschappen heeft. Verhitting vermindert dit (bron).
Wat kun je doen met rauwe knoflook?
Gebruik rauwe knoflook in een lekkere dipsaus (mix het bijvoorbeeld met yoghurt – heel effectief en lekker!), of bereid wraps met pittige saus en gebruik diezelfde dipsaus als extraatje. Je kunt ook eten koken en pas op het laatst knoflook toevoegen. Of: eet af en toe eens een teentje knoflook. Ja, misschien niet heel aantrekkelijk voor iedereen, maar wel heel gezond!
Tip: stink je teveel uit je mond door de knoflook?
Je kunt peterselie kauwen en/of een appel eten.
Hoe vaak gebruik jij knoflook?
Geef een reactie