Wat een geweldige uitvinding: de bataat of zoete aardappel. Deze knol heeft veel gezonde eigenschappen en is een heerlijke afwisseling voor de standaardaardappel. Daarbij smaakt de bataat of zoete aardappel lekker en kun je er alles van maken wat je met normale aardappels ook maakt. Ik kook er dan ook graag mee en eet hem het liefst mét zijn gezonde schil.

Waarom is de bataat gezond?
Het is geen superfood, de bataat. Het is gezond voor je! Waarom? Het doet de bloedsuiker iets minder snel stijgen dan normale aardappels en de bataat is rijk aan vitamine A, C, B3, B5 en B6. Daarnaast kun je er mineralen in vinden: mangaan, koper en kalium. Tryptofaan, wat schijnt te helpen bij je gemoedstoestand, zit er ook in. Al met al genoeg redenen om de zoete aardappel een plekje te geven op je wekelijkse menu!
Tips voor de bataat
Anti-magnetrongebruikers, even ogen dicht. Ik prik namelijk soms gaatjes in de bataat en dan doe ik hem een minuutje of acht in de magnetron. Opensnijden, tomatensaus en knoflook erin of erop of erbij, en klaar. Lekker als lunch, bijvoorbeeld.
Je kunt de zoete aardappel ook prima in de oven bereiden, of in de ActiFry, of door hem in water te koken en daarna in stukjes in de ActiFry of de koekenpan of de oven te gooien.

Nog meer opties voor de zoete aardappel
- Gekookt en gebakken met groenten en vlees/vis/ei
- Als snack of lunch met een tomatensaus naar keuze
- Als gezonde patatjes, eerst gekookt en daarna in de ActiFry met (patat)kruiden en/of zeezout

Heb jij een lekker recept met de zoete aardappel?
Geef een reactie